Аспартамът е напълно безопасен, обяви агенция на ЕС

Изкуственият подсладител аспартам е безопасен и не представлява заплаха за здравето, заявиха от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).
По молба на Европейската комисия от агенцията са ускорили приключването на доклада за въздействието на използвания от 80-те години насам продукт.
Проучването трябваше да трае до 2020 г., но сега от EFSA обявяват, че са проучили абсолютно всичко при оценка на риска.
Аспартамът е обект на всевъзможни слухове и дори конспиративни теории - от твърдения, че влияе на поведението на децата, до това, че предизвиква рак на черния дроб. Нито един от тези слухове не е потвърден от проучването.
Освен събиране на огромен масив клинични данни EFSA са проверили дори над 200 коментара, публикувани в онлайн дебата на сайта на агенцията.
Заключението на доклада е, че аспартамът, който се появява по етикетите на храни и напитки като E951, както и производните му продукти, са безопасни за хората при сегашните нива на използване.
Приемливата дневна доза е определена на 40 милиграма на килограм телесно тегло. Това прави по около 2800 мг за възрастен и 600 мг за 3-годишно дете.
Единственото изключение засяга хората, страдащи от фенилкетонурия - рядко срещано генетично заболяване, пречещо на безопасната консумация на аспартам.
Този продукт е около 200 пъти по-сладък от захарта и понеже е с ниска калоричност се използва масово. Но за да се надхвърли приемливата дневна доза, трябва да се поемат изключително големи количества съдържащи го храни и напитки, и то през целия живот, обясняват от EFSA.