Диетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин

Диетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин

Диетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин
Диетолози искат да бъде забранена продажбата на маргарин в България. Причината за искането им е съдържанието на трансмасни киселини, които според специалистите са много вредни за здравето. Тези киселини се получават от хидрогениране на течните мазнини, поясни пред БНТ д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и заболяванията.
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че вредата от маргарина е следствие на продължителната му консумация.
С маргарина е израснало повече от едно поколение българи, а през последното десетилетие той почти измести маслото от трапезата. Причината за това, според експерти, е ниската му цена и активната реклама. Съдържанието му обаче крие вредни за организма трансмасни киселини,които влияят отрицателно на метаболизма. "Човешкото тяло не може да ги разпознае и съответно ги преработва по сложен начин. В резултат на това, затруднената работа на някои вътрешни органи може да доведе до различни заболявания", заяви Георги Балджиев, главен експерт за оценка на риска към БАБХ. 
Балджиев каза още, че в регулацията на етикетирането се посочва състава на продуктите, тоест достатъчно е да бъде изписано растителни мазнини, дори и да не бъде уточнено какви. 
"Ако един средностатистически българин консумира 2000 калории, 20 калории да се дължат на маргарина или трансмасните киселини", заяви д-р Светослав Ханджиев и допълни, че някои фирми произвеждат маргарин с по-малко трансмасни киселини.