Британската агенция по храните съветва да не мием пилешкото преди готвене

Британската агенция по храните съветва да не мием пилешкото преди готвене

Британската агенция по храните съветва да не мием пилешкото преди готвене
Агенцията по стандарти на храните на Великобритания препоръчва да спрем да мием пилешкото месо преди готвене. Проучване е показало, че почти половината от всички готвещи на Острова имат този навик, но той поставя под сериозен риск хигиената в кухнята, пише "Гардиън".  
С измиването на пилешкото месо може да се разпространи бактерията Campylobacter, която е най-честата причина за хранителни отравяния във Великобритания. Тя обикновено причинява диария и болки в корема, но също така може да доведе до сериозни проблеми на нервната система и дори смърт. Случайни капки вода при измиването могат да отведат бактерията до кожата и дрехите на готвача, както и до повърхностите в кухнята.
Около 280 хиляди души на Острова страдат от отравяне с кампилобактерията всяка година, което струва стотици милиони на държавата в болнични дни. В четири от пет случая първоизточникът за отравянето е именно пилешкото месо. Най-уязвими за по-сериозните последици от него са малките деца и по-възрастните хора.