Британската агенция по храните съветва да не мием пилешкото преди готвене

Агенцията по стандарти на храните на Великобритания препоръчва да спрем да мием пилешкото месо преди готвене. Проучване е показало, че почти половината от всички готвещи на Острова имат този навик, но той поставя под сериозен риск хигиената в кухнята, пише "Гардиън".
С измиването на пилешкото месо може да се разпространи бактерията Campylobacter, която е най-честата причина за хранителни отравяния във Великобритания. Тя обикновено причинява диария и болки в корема, но също така може да доведе до сериозни проблеми на нервната система и дори смърт. Случайни капки вода при измиването могат да отведат бактерията до кожата и дрехите на готвача, както и до повърхностите в кухнята.
Около 280 хиляди души на Острова страдат от отравяне с кампилобактерията всяка година, което струва стотици милиони на държавата в болнични дни. В четири от пет случая първоизточникът за отравянето е именно пилешкото месо. Най-уязвими за по-сериозните последици от него са малките деца и по-възрастните хора.