БАН се дистанцираха от доклада за Е-тата, каза директорът на агенцията за безопасност на храните

БАН се дистанцира от доклада на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология, според който разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, увреждат човешката ДНК, каза днес по Би Ти Ви директорът на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев. Според него това е станало с писмо от снощи или тази сутрин, което той е погледнал на бързо.
Според Илиев оповестяването на данните е било прибързано. "Ако Е-тата са написани на етикета на една стока, значи те са разрешение в ЕС", допълни той.
Директорът на Агенцията за безопасност на храните обяви, че се налагат сериозни глоби за заблуда на потребителите, какъвто е случаят със заместителя на яйца в салатите на търговска верига. "Иска се голяма смелост да пускаш такива храни", обобщи Дамян Илиев. Според него "яйченият салам" е безопасен.