Любомир Балабански, генетик: Има стотици теории за здравословното хранене, но основният фактор е количеството

"Дневник" публикува поредица от кратки интервюта с лекторите в първото издание на Форум "Дълголетие", което ще се проведе на 17 април в София. Форумът е посветен на здравето и здравословния начин на живот и ще предложи интересни гледни точки от съвременната наука за човешките гени, остаряването, храненето и напредъка на медицината и технологиите.
Следващият гост в поредицата е младият генетик Любомир Балабански. Той е завършил молекулярна генетика в Единбург, а дипломният си труд разработва в Института за работа със стволови клетки към Центъра по регенеративна медицина на Единбург. След дипломирането се връща в България и завършва магистратура "Генетика и геномика" в Биологическия факултет към Софийския университет, а от 2012 г. работи в столична генетична лаборатория, където се занимава с геномни анализи и генетична диагностика при хората.
За какво ще говорите на Форум "Дълголетие" 2016?
- Акцентът на лекцията ми ще е върху индивидуалността на човешкия геном. Ще стане дума за множеството предразположения и широкия спектър от черти, закодирани в него, както и за това как познавайки генома си, може да научим много повече за себе си и да приспособим начина си на живот.
С какво бихте искали да Ви запомнят внуците?
- С нещата, на които съм ги научил, местата, на които съм ги водил, и моментите, в които сме се смяли заедно.
Какво бихте учили/направили, ако знаехте, че разполагате с още 100 години живот?
- Ами... аз не си и давам по-малко.
Какво ядете?
- Всичко, което ми е вкусно. До голяма степен вярвам на вкусовите си рецептори, които са еволюирали милиони години. Напоследък има стотици теории за здравословен начин на хранене, докато според мен основният проблем лежи в количеството, съчетано с липсата на физическа активност. В днешно време системно се яде по много, докато разходът на енергия е минимален.
Какво трябва да променят хората, за да живеят по-добре?
- Да намират повече време за нещата, които ги правят щастливи, да прекарват повече време сред природата, както и да се стараят да са по-търпеливи и доволни от това, което имат.