За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Jessika
Рейтинг: 1181 НеутралноС не се прекалява с нищо и мярата в храненето е най- добрата рецепта.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”soave
Рейтинг: 808 НеутралноПастата има гликемичен индекс около 42, докато на хляба е 78, за това е по-приемлива от хляба. Особено ако е домашна паста или с гарантиран произход, а не фабрична, със сигурност е полезна и дори диетична.
"Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън ЧърчилИван Петров
Рейтинг: 747 НеутралноБаварските диетолози вероятно биха докарали същите резултати и за свинското със зеле.
smotlixx
Рейтинг: 767 НеутралноДо коментар [#3] от "Иван Петров":
Абе да няма захар и бяла брашно май е цаката.
xm...
Рейтинг: 1341 НеутралноДразня се от публикации с такъв апломб ...
Правят си реклама "учЕните" - убаво!
Ама дори в раздувките трябва да има някаква мярка!
Баси "откритието", след като от години професионалните колоездачи и пилотите във Формула 1 ма'ат точно паста, за да държат форма!
Сигурно има и други, но за тия съм сигурен ...
И не поради хрумка някаква, а екипи от лекари, треньори и диетолози са им е изпедепцали именно научно тази диета ...
gianni
Рейтинг: 910 Неутрално[quote#4:"smotlixx"]Абе да няма захар и бяла брашно май е цаката.[/quote]
Цаката е, да се храним умерено, ако можем да го правим, естествено. Инак и мечето панда нагъва бамбук, ама пак успява да заглади косъма.
stg
Рейтинг: 907 Неутралносигурен съм че китайските учени ще кажат същото за ориза а немските за свинско със зеле
"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"xm...
Рейтинг: 1341 Весело[quote#7:"stg"]сигурен съм че китайските учени ще кажат същото за ориза а немските за свинско със зеле[/quote]
Не знам.
Но китайците, покрай тяхната Олимпиада, откриха нАучно "супата от костенурки"
Направо не е истина обаче покрай спорта какви изследвания се правят!
Преди години покрай един старт в Китцбюл имаше семинар за въздействието на секса преди състезание върху мъжете и жените състезатели ... С всичките му изследвания, статистики, изводи и салтанати на пълноценна научна работа ...
isidro
Рейтинг: 445 НеутралноЗа надебеляването при пастата най-важният фактор е времето на варене. Според някои източници при т. нар. ал денте се дъвче повече, което води до отделяне на ензим, който образно казано разгражда структурите на нишестето до по-прости такива. Затова пастата трябва да се вари по италиански, а не до разваряване. За точният механизъм не съм сигурен, но е доказано, че по-малкото варене води до по-нисък глик. индекс.
sin mi
Рейтинг: 753 НеутралноВъглехидратите не водят до напълняване САМО при актвино спортуващи , които ''изгарят'' по над 3000 килокалории на ден .
Отделно , ако е сервирана с някакъв сос кайма и сирене , майко мила ......няма усвояване .
Да си ядат каквото искат Италианците , не им вярвам .
Предпочитам мазно месо , яйца , отлежали сирена и зеленчуци !
man_un
Рейтинг: 694 НеутралноПокрай детската градина, пионерските лагери, заводски и студентски столове тия храни вече 60г. ги няма в менюто ми-юфка, макарони, фидета и пр. Дето вика един приятел от шоплука, на мен брат месо ми дай, месо, с ударение на "е"-то, по шопски.
baba_zozolana
Рейтинг: 960 НеутралноДо коментар [#9] от "isidro":
I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.Традиционните неща обикновено произхождат от някаква нужда. Италианци са ми обяснявали, че традицията пастата да се оставя полусурова произхожда от бедните години, когато е трябвало да се преживява с малко. Идеята е била, че когато са полусурови тези тестени изделия, стомахът трябва да се труди повече и по-дълго време, за да ги преработи, а това оставя човека по-дълго с усещането, че е сит.
Tracia
Рейтинг: 1341 Веселофренски учени установиха, че богатата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, вино и зехтин диета всъщност не носи особени ползи за мозъка.
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann**************************
Тъй, тъй... тъпчете се с бургери, мазно свинско месо, набивайте бял хляб, газирани напитки и пакетирани чипсове, кексове и бисквити, сосове и всякакви консервирани храни и ще сте най-добре.
ot Bansko
Рейтинг: 247 ВеселоДа направя ли и аз едно проучване за ефекта върху BMI на банската капама, консумирана с или без мелнишко вино?
Не знам дали ще намеря доброволци през лятото....
Ще трябва да чакам до зимата
mitkokitkata
Рейтинг: 8 ВеселоХехе естествено, че учените са от там
penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноДо коментар [#14] от "ot Bansko":
а доктора ме кара да спортувам
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertСкоро си го правих. Добре ми се отрази на апетита, но не мисля за "окръжността" си в кръста - мисля че съм +25 на BMI
lmy13504670
Рейтинг: 221 НеутралноДа се надяваме само, проучването да не е правено с любезното съдействие на Барилла.
Филанкишията
Рейтинг: 754 НеутралноУмни българи за пореден път демонстрират, че разни очилати учени тях не могат да ги преметнат с някакви си научни факти.
The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?Умният българин знае, че от сланинката по-полезно няма и че 60-те процента негови сънародници, които са умрели и ще умрат от сърдечно-съдови заболявания, са яли твърде много моркови и ябълки и са се натоварвали излишно със спорт.
До коментар [#13] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
2.5
Рейтинг: 732 Неутрално"В случая изследователите са избягали от този парадокс с многобройни сложни формули и измервания, но примерът показва защо подобни проучвания като цяло не могат да бъдат категорични, особено ако фокусът е върху един конкретен елемент от диетата, признават учените."
I Want To BelieveТова означава, че са тъкмили резултатите и сега се застраховат...
Филанкишията
Рейтинг: 754 НеутралноДо коментар [#17] от "joris_":
The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?Лъжат, нали?
Сигурно и данните, които показват, че българинът живее с около 8 години по-кратко от италианеца, идват от манипулирани изследвания
Няма страшно - само тъпите европейци се връзват на такива измами и манипулации, а бай Ганьо все така ще набива свински кифтаци с домашна парцуца и ще им се смее колко са прости.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
ot Bansko
Рейтинг: 247 ВеселоДо коментар [#16] от "penetrating": Нека лекуващият Ви лекар да уточни кога да спортувате: преди или след консумация на банска капама, при какво количесвто мелнишко вино какъв спорт е подходящ. Все пак рецептата е важен медицинки документ и трябва да се спазва
lmy13504670
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#20] от "Филанкишията":
Не съм казал дали лъжат, силно се надявам да не е така. Просто е хубаво източниците да се цитират, а всеки сам си дава сметка. Ставали свидетели на много проучвания, които са били спонсорирани от фирми, чиито резултат е целял. Примери много - Нестле, Проктър, Джейтиай в цигарения сектор и пр.
А коя нация какво яла и колко живяла... не мисля е темата.
sin mi
Рейтинг: 753 ВеселоДо коментар [#18] от "Филанкишията":
Изследването за мазнините е на Ян Квашневски .
Поляк !
princess_x
Рейтинг: 906 НеутралноТрябва да се подчертае думата ''италианска'' за пастата, защото когато се яде ''американизирана'' или ''българизирана'' - т.е. с един куп калорични, тежки и ненужни добавки, тогава пастата ще води до напълняване. Например, в паста-карбонарата извън Италия се прибавят какви ли не глупости - сметана, майонеза; също и рагуто (болонезе) се разваля с мляко. Но ''находчивите'' не-италиански готвачи са в състояние да усложнят и развалят дори и най-простия доматен сос, като му прибавят ЗАХАР! После е от значение и методът на варене, който извън Италия е ''до полуразпад'', както и количеството на пастата и соса - всичко това може да води до напълняване, но изброените ''промени'' в приготвянето на пастата не се нищо друго, освен злоупотреба с нея. Всяка злоупотреба в храненето се отразява на здравето.
Tracia
Рейтинг: 1341 ЛюбопитноДо коментар [#18] от "Филанкишията":
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannНе разбирам защо ми го казваш на мен? Аз иронизирам заключението на френските "учени", че здравословното хранене не помагало на мозъка.
Николай Теллалов
Рейтинг: 640 НеутралноЪхъ. А с кола маска - красиви мустаци...
властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюциниратВпрочем, пастата е традиционно сиромашка храна, тъй че може и да е вярно.
Публикувано през m.dnevnik.bg
penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноДо коментар [#22] от "ot Bansko":
ще се възползвам, но не мисля да отказвам капамата. Забравих за виното от широка мелнишка лоза - това е лекарството.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertДобри съвети
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Hristina Sokolova
Рейтинг: 390 НеутралноРекоха италианците и всички се хванаха на въдицата!
По-точно БГ медии се хванаха на тази поръчкова стръв. Да, изследването е поръчано и спонсорирано от италианското министерство на хранителната промишленост и италианския хранителен гигант "Барилла" (може да намерите техните макарони и песто дори в нашите търговски вериги). Ето и кой разконспирира поредната манипулация: http://www.dietdoctor.com/latest-pasta-propaganda- funded-big-pasta-company more-pasta-makes-you-slimmer-who-are-these-guys-lc hf ou-fat-study/#m5Xtr9dQbgqk
, но са направили противоположен извод ("пастата е полезна"
. Питате се как така се получава едно нещо черно на бяло, а после то е изкривено до пълната му противоположност? Много просто! Това често се случва в т.нар. субсидирани научни изследвания.
Правено е дълги години от тютюневата индустрия. Сега масово се прави от хранителната - Кока Кола са шампиони по купени научни изследвания, но и другите в захарния и тестения бизнес ги следват по петите. Все пак, трябва да се правят печалби на всяка цена, нали така? Лошото е, че човек трябва да разбира от научни изследвания, за да може да види кое е коректно направено и кое не. А могат ли И с това да се занимават обикновените хора?
http://www.thefatemperor.com/blog/2016/7/5/eating-
http://mashable.com/2016/07/06/pasta-doesnt-make-y
В крайна сметка се оказва, че статистическите данни в изследването са манипулирани и това се вижда ясно в доклада (за тези, умеещи да четат научни трудове), заради липсата на свързаност между данни и изводи! Т.е. учените са открили един резултат ("пастата е вредна"
Carlos
Рейтинг: 170 НеутралноДо коментар [#3] от "Иван Петров":
особено ако е органик.....
Fred
Рейтинг: 541 Весело[quote#3:"Иван Петров"]Баварските диетолози вероятно биха докарали същите резултати и за свинското със зеле.
Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.[/quote]
Безспорно най-диетична и полезна е диета основана на домашна ракия със съответните традиционни мезета. А лятно време биричка. Готов съм и да проведа съответните научни изследвания
Pontif
Рейтинг: 2188 Неутрално[quote#5:"xm..."]след като от години професионалните колоездачи и пилотите във Формула 1 ма'ат точно паста, за да държат форма! [/quote]
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über AllesАбе зависи каква форма искаш да държиш. С карбохидрати малко трудно ще я удържиш формата. Ако ядеш по 75гр паста на ден и тичаш като кон може. Спортистите най-много ядат пилешки гърди без кожа, бяла риба без мазнини и броколи на пара. Ако можеш да издържиш на това си ОК. Няма картофи, няма ориз, няма паста. Само зеленчуци и протеин - това е диетата за спортисти. А за мъже ... изяждаш едно парче чисто месо, грабваш един камък и тичаш по баирите.
Преди 100 години дървосекачите в Калифорния са изяждали по 8000 калории на ден и като погледнеш снимки - всички са като точилки. Сега се опитваме да не ядем повече от 1500 кал на ден и сме като мехове.
А и защо ли не се учудва че точно в Италия са открили чудотворното действие на пастата. Във Франция обчаче веднага са открили че не поумняваш от нея. Цирк!
ISTORIK
Рейтинг: 541 НеутралноЯдеш риба с ориз и водорасли нори и тренираш здраво някакво японско бойно изкуство (карате, джудо...). Може да работиш като сортировач в стъкларския завод...
Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!xm...
Рейтинг: 1341 Весело[quote#34:"Pontif А"]Абе зависи каква форма искаш да държиш. С карбохидрати малко трудно ще я удържиш формата.[/quote]
), така и да възстановяват ударно и дълбоко изразходване, осигурявайки върхова форма за следващия ден.
Добре, ти знаеш най-добре
Това, че ма'ат паста е сигурно.
И глей кои ма'ат ...
Професионални колоездачи, с ежедневно натоварване в състезание от порядъка на 3,5 до 6, че и отгоре часа.
В продължение на дни. Поредни.
Пилоти от Формула 1 - екстремни натоварвания до два-три часа в рамките само на три дни.
Коренно различни профили, но ги обединява едно - килограмите! Както да ги спазват минимални, но оптимални, (т.е. точно "стройната фигура"
И ... и двата типа ма'ат паста точно в състезателния цикъл.
Но явно вие ги вдявате по-добре от професионалистите ...
Аз пък вярвам на тях, че най са наясно ...
cristo_n
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#2] от "soave":
Струва ми се, че при пастата, цаката е в друго. Знам, че въглехидратите се разграждат от слюнката. Хляба, който е сух, си иска дъвчене за да може да се преглътне и така хранителните му вещества се освобождават. Докато пастата си е наквасена в някакъв сос и човек много набързо я преглъща.
Преди доста време сам се бях зачудил защо след ядене на спагети толкова бързо се огладнява и наблюдавах себе си как ям паста, тогава и стигнах до този извод.
cristo_n
Рейтинг: 434 НеутралноОт друга страна пък, понеже от пастата по-бързо се огладнява, човек по-скоро има нужда да похапне пак нещо, така че кел-файда че минава за по-диетична
Иван Петров
Рейтинг: 747 НеутралноДо коментар [#36] от "xm...":
Да го обясня малко по-просто протеините изграждат структурата.
Въглехидратите и мазнините са гориво.
Когато тренираш изграждаш структура, затова употребяваш основно протеини.
Когато отидеш на състезание се нуждаеш от гориво, съответно употребяваш висококалорични продукти.
Разликата между въглехидратите и мазнините е, че първите се усвояват по-бързо, а вторите са по-калорични.
malart
Рейтинг: 854 НеутралноДундите из Италия го доказват постоянно.
malart.blog.bgcitoyen
Рейтинг: 694 ВеселоКатегорично - да ! Неограничени възможности за фантазия в приготвянето на нещо вкусно и леко!
Костадин Иванов
Рейтинг: 3479 НеутралноА българските диетолози по времето на Жан Виденов дори не се напъваха да убеждават нашенци в ползата от фасула.
Еретик