Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене

Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене

Как французите учат децата си да обичат здравословното хранене
Associated Press
Едно от най-популярните новогодишни обещания, които хората си правят, е през новата година да влязат във форма и да започнат да се хранят по-здравословно. Това изглежда като тежка задача, лишаваща от удоволствия, заради грешната изначална представа, че във форма се влиза с глад или безвкусна нискокалорична храна и много пот. И двете твърдения са неверни, обаче обикновено са причината, заради която това новогодишно решение просто не се изпълнява.
Насладата от храната и добрата форма могат да вървят ръка за ръка, както доказват французите, които са сред най-фините хора в света със само около 17% от населението с наднормено тегло. Във Франция да доставяш удоволствие на небцето си, но в разумни и здравословни количества, се учи от ранното детство - така хората развиват вкус, но не и лакомия. Това показва ново американско изследване на родителските подходи в Париж, публикувано в онлайн списанието QZ.
Разликата е още на философско ниво,
пишат авторите на анализа от Университета в Тексас. Американците отделят удоволствието в специална графа, която е извън ежедневието им. В заведенията имат например happy hour (букв. превод - час на щастието), в който трябва да вместят удоволствията за целия ден, и имат термин за забранени и вредни изкушения - guilty pleasures, сякаш да изядеш парче шоколад е морално неприемливо. Тези ограничения, които в САЩ сами си налагат, обаче дават обратен ефект - две трети от населението е с наднормено тегло и от тях една трета са болестно затлъстели.
На този фон за французите удоволствието от храната не е хедонизъм, а нещо напълно естествено и ежедневно. Точно затова не им се налага да си наваксват лишенията с по-големи количества наведнъж или пък да се зареждат до следващото "отпускане".
А изкушенията никак не са вредни, когато се консумират с мярка.
Насладата с мярка е в основата на родителските уроци към децата в Париж. За това има и специален термин - l’éducation du gout, или възпитание във вкус. То се изразява в обръщане на внимание към вкусовете, качествата и произхода на храните, както и към правилното поведение и етикет на масата. Много важен е разговорът по време на семейната вечеря, също телевизорът и телефоните да са изключени.
Това се прави от съвсем ранна възраст и такива са правилата не само вътре в семействата в голяма част от обществото, но също и в детските градини и в училищата, показва анализът. На обяд в детските градини още на двегодишните деца се сервира четиристепенно меню с разядка и основно, плато със сирена и десерт. Трапезата и храненето в институциите са формални, но не строги; порциите са такива, че да не може да се прекали.
Стремежът към удоволствия се възпитава у френските деца и във всяко друго отношение - той се превръща в морален компас за французите, посочват учените в анализа си. Например децата отрано са насърчени да спортуват, да посещават сауна и масаж, да слушат музика и да свирят на музикален инструмент, да бъдат любезни с другите хора и изобщо да открият нещата, които им доставят наслада.
По този начин те научават да ценят и добрата си форма и енергичност, за да се занимават пълноценно с това, което обичат; спокойствието от добрите отношения с хората и социалната принадлежност; и радостта от живота като цяло. Според част от анкетираните майки в проучването насладата от тривиалните неща дори пази децата им от пристрастяване към незаконни субстанции и неморално поведение, което е потвърдено от друго американско изследване.