Млад български лекар е избран в ръководството на европейската организация на гастроентеролозите

За първи път български лекар беше избран в управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG). Д-р Радислав Наков ще отговаря за работата на организацията с младите гастроентеролози (до 40 години) във всички европейски и средиземноморски страни за мандат от две години, а самият той е само на 28 години.
Европейското обединение по гастроентерология включва всички национални гастроентерологични асоциации в Европа и в Средиземноморието (Египет, Израел. Тунис, Мароко и др.). Това е официалният орган на гастроентеролозите в Европа, който всяка година организира Европейската седмица по гастроентерология и специализирания световен конгрес с над 14 хил. участници от цял свят.
По време на тазгодишната професионална среща - през октомври в Барселона - д-р Наков ще получи официалните си назначения и задачи, към които ще спадат промотирането на гастроентерологията сред младите лекари и студенти в Европа, организирането на клинични и научни стажове, качество на специализация, продължаващо медицинско обучение, защитаване на правата на младите гастроентеролози и др. По време на събитието д-р Наков ще бъде и модератор на сесия за възпалителни чревни заболявания (IBD).
Д-р Радислав Наков е е специализант по ганстроентерология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", като се усъвършенства в диагностичната и терапевтична гастроинтестинална ендоскопия. Има защитена докторантура в сферата на възпалителните чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит, като за нея е разработил специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти. Професионалните му интереси са насочени и към правилния начин на хранене на пациентите и диагностицирането на редки гастроентерологични заболявания.
Д-р Наков е председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България. През 2016 г. получи престижната награда International Scholar Award, която се присъжда за най-добрите научни разработки на млади учени до 35 г. в Европа в областта на гастроентерологията.