За къде без мезе, или защо алкохолът засилва апетита

Пиянският глад е добре познат на всеки, който е прекалявал с питиетата, а мезето по време на запой е абсолютно задължително. За това си има научно обяснение и то е свързано наистина повече с алкохола, отколкото с нещо друго.
Изследване от тази година на британския Институт "Франсис Крик", цитирано в "Индипендънт", установява каква е връзката между консумацията на алкохол и характерното повишаване на апетита по време на или след пиенето. Учените решили да я разгадаят, защото етанолът или етиловият алкохол се характеризира с високо калорийно съдържание и би трябвало да създава усещане за ситост вместо обратното.
За да открият причината, учените подложили лабораторните мишки в института на необичаен режим - три дни на етанол, предхождани и последвани от три дни на физиологичен разтвор. В това време можели да ядат неограничено количество храна и действително, както при хората, в алкохолните дни изяждали "значително" повече, но не и преди и след тях.
След анализите, изследователите заключили, че това е еволюционно съхранен физиологичен феномен при бозайниците, с все още неясни корени, защото сигналът за глад при опиянение идва директно от мозъка, а не от стомаха.
Оказало се, че етанолът предизвиква хормонален отговор в организма, сходен с този по време на пост или при недохранване, а мозъкът веднага го възприема като сигнал за глад, независимо дали стомахът е пълен, или не. На практика се изпраща фалшив сигнал, на който сивото вещество веднага се доверява и включва защитния си режим срещу гладна смърт, който е един от най-силните заради инстинкта за самосъхранение.
Този феномен може да обясни защо преяждането и препиването често пъти вървят ръка за ръка, но също и да се свърже с много други патологични проблеми с пристрастяването и затлъстяването, смятат учените. А пък за любителите на чашката откритието означава, че под влиянието на алкохола, не могат да се доверят и на собственото си тяло да преценят дали са гладни, или не.