Германски потребители провериха има ли здравословни маргарини и по какво се познават

Германски потребители провериха има ли здравословни маргарини и по какво се познават

Германски потребители провериха има ли здравословни маргарини и по какво се познават
Макар и заклеймен като по-скоро вреден продукт с високо съдържание на трансмазнини, маргаринът може да бъде и много полезен за сърцето с богатството си на омега-6 и омега-3 мастни киселини, които тялото не може да си произведе само. Като маргарин обаче може да се определи всеки заместител на маслото, произведен от каквито и да е растителни мазнини, затова да се отсеят полезните от вредните марки може да бъде много трудно или дори невъзможно, показва ново потребителско проучване в Германия, цитирано в ДПА.
Потребителската организация Stiftung Warentest е тествала 19 пълномаслени маргарина и заместители на маслото, широко достъпни на германския и европейския пазар. Само осем от тях попаднали в графата "добър". Други три били категоризирани като "задоволителни", един се установил като категорично "незадоволителен", а останалите не могли да бъдат определени, защото не посочвали коректно съставките си, нито можели да се разпознаят.
Сред маргарините, които били определени като по-качествени, се наредили разнообразни марки, включително един от най-скъпите на пазара, но също и част от тези на най-ниски цени - собствените марки, които се произвеждат директно за някои вериги магазини.
Полезните съставки като ненаситените мастни киселини идват от маслата от лен, слънчоглед и рапица, но не и от палмовото, така че това може да е ориентир за избора на потребителите, съветват от германската организация. Друга препоръка от тях е да маргаринът да се редува с масло, за да се извличат ползи и от двете храни, които всъщност доставят различни съставки в тялото.
Според германското изследване трансмазнините, които са утвърдени като най-вредния вид мазнини, все по-рядко се използват в производството включително и на маргарин, обаче проблем остават глицидил естерите, защото създават канцерогенен риск за здравето, уточняват още специалистите пред ДПА. Това са остатъчни вещества от процеса на рафиниране на маслата, затова е почти невъзможно да се изчистят от крайния продукт.
Следи от глицеролни примеси са открити във всичките изследвани марки маргарин в Германия, а в четири от тях съдържанието е много високо. Сред тези четири е и маргаринът, откроен като най-незадоволителен. След проучването производителят му коментира публично, че се работи за подобряване на качеството.