Храните съдържат ГМО над нормата без предупреждение
Хляб, вафли и салам съдържат над 2 % генно-модифицирани организми (ГМО), което е повече от два пъти над допустимите норми според българското законодателство. С такива данни сдружение "Агролинк" илюстрира свое изследване.
Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ провежда изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница от 0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите. През 2004 г. 61 от изследваните 125 продукта са съдържали ГМО, а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е това са 15.2% от изследваните продукти. Между тези проби са соевата кайма "Витабел", царевичният тостерен хляб "Златна Добруджа" и корнфлейксът "Оликорн" на фирма "Олинеза", показва докладът. През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като 19 са били с над 2 процента ГМО, но въпреки това не са били етикетирани като такива.
Хронологията продължава без промяна по отношение на спазване на законодателството и обществения интерес. Pрез периода 2004-2009 г. са изследвани общо 1304 проби от хранителни стоки и в 448 (34.35%) от тях е установено за наличието на геннообработени организми, като в 94 (7.2%) то е било два пъти над допустимото. От анализираните продукти само етикетите на 2 показват, че съдържат ГМО. През 2009 г. процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64 %, докато през 2005-2008 г. е бил 30%. В доклада липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.