"Макдоналдс" изчислява емисиите от кравеферми

"Макдоналдс" планира да инвестира хиляди долари в изследване, което трябва да помогне за намаляването на въглеродния отпечатък на компанията, писа в. "Гардиън".
Веригата за бързо хранене, която годишно използва месо от 350 хиляди крави за бургерите си, смята да проведе тригодишно изследване, с което да изчисли емисиите на 350 кравеферми на територията на Острова. Парниковите газове, произвеждани от добитъка, представляват 4% от общите емисии на Великобритания.
Компанията обяви намерението си седмица след като британското екоминистерство призова хранителната индустрия да намери начини за намаляване на вредните емисии като част от хранителна стратегията на правителството.
Американско изследване, проведено през 2006 г., показа, че за производството на един чийзбургер се отделят около 3.1 кг въглероден диоксид.
Калкулаторът за измерване на парниковите газове от фермите е одобрен от правителствената агенция "Карбон тръст", която ще обобщи резултатите от изследването. Специални консултанти ще съветват фермерите как най-добре да намалят емисиите от животновъдните дейности и как да увеличат енергийната ефективност. Ако проектът се окаже успешен, "Макдонладс" ще приложи инициативата и на други места в Европа.