ГМ култури и изкуствено месо може да нахранят увеличаващото се световно население, твърдят учени

ГМ култури и изкуствено месо може да нахранят увеличаващото се световно население, твърдят учени

Създаването на изкуствено месо и ГМ култури ще са необходими, за да бъде изхранено близо 9 млрд. население до 2050 г., без да се разруши напълно земята, пише в. "Гардиън", като цитира доклади на водещи световни учени.
Милиони хора ще останат без храна заради промените в климата, намаляването на питейните ресурси и увеличеното потребление на хранителни продукти по света дори да бъдат въведени най-новите технологии като генетична модификация и нанотехнологии, показват резултатите от изследване на няколко изследователски екипа от цял свят под ръководството на водещия учен от Великобритания Джон Бедингтън.
В излезлите 21 доклада, публикувани от британското Кралско общество, става ясно още, че много малка част от останалата все още необработваема по света земя е подходяща за отглеждане на култури. Липсата на подходяща за земеделие земя в комбинация с очакваното увеличение на нуждата от хранителни запаси със 70% през следващите 40 години ще се окажат непреодолимо предизвикателство, се посочва още в докладите.
Няколко от изследванията показват, че фермерите ще се сблъскат с резултати от глобалното затопляне след 2050 г, когато те ще трябва да се конкурират с индустрията и населението
за силно намалелите водни ресурси. Според една група от американски изследователи изхранването на 3 млрд. допълнително население може да означава нужда от двойно повече сладка вода. Това може да доведе до намаляване с 18% на възможностите за достъп до вода за нуждите на земеделие до 2050 г. Комбинираният ефект от увеличените нужди от водни ресурси може да се окаже особено драматичен в горещи зони като Северна Африка, Индия, Китай и части от Европа и западните щати на САЩ.
Традиционното животновъдство може да задоволи очакваното удвояване на търсенето на млечни и месни продукти в Азия и Субсахарска Африка, но това може да се окаже недостатъчно. Две нови технологии могат да трансформират световното производство на месо и месни продукти. Едината е изкуственото месо, което се произвежда в лаборатории. Другата са нанотехнологиите, които се очакват да станат все по-важни при производството на медикаменти при добитъка.
Докладите сочат, че по всяка вероятност учените ще се натъкнат на неочаквани пречки при производството на повече хранителни продукти. Една от най-мрачните прогнози е на икономисти от Великобритания и Южна Африка, според които опитите на изследователите за създаването на нова зелена революция в земеделието могат да бъдат възпрепятствани. Причината е, че няколко мултинационални компании, водени от "Монсанто", доминират международните изследвания в областта. Тези компании са събрали толкова интелектуална собственост и са патентовали голяма част от откритията си, което силно ощетява възможностите за работа и научни изследвания на повечето частни и международни изследователски институти.
Няколко нискотехнологични начина учените отчитат като успешни за ефективното използване на добивите, като например намаляването с около 30-40% на хранителните отпадъци по света, които се забелязват както в богатите, така и в по-бедните държави. Ако развитите страни притежаваха по-добри съоръжения за съхранение на храната и потребителите в богатите страни купуват само необходимите им продукти, щеше да има повече храна, смятат учените.
Някои от тях дори са оптимистични. Екип от учени от най-големия земеделски научен институт във Великобритания например предполагат, че големите нива въглероден диоксид във въздуха заради глобалното затопляне заедно с по-добрите торове и химикали, щадящи почвата, могат да предпазят обработваните площи, да повишат добива и да намалят консумацията на вода. Ако тези условия се спазят, има вероятност да се увеличим добивите от реколта с 50% до 2050 г., без да се освобождават допълнителни площи за земеделие.