Добър ден, аз съм вашият фермер

Добър ден, аз съм вашият фермер

Семейството на Антон Грьонщойдл отглежда био билки и овце в малка ферма, заобиколена от непокътната природа, където расте и дъщеричката им Хана.
Sonnentor
Семейството на Антон Грьонщойдл отглежда био билки и овце в малка ферма, заобиколена от непокътната природа, където расте и дъщеричката им Хана.
Когато купуваме храна, рядко научаваме колко път е изминал продуктът от фермата до нас, кой го е направил, справедливо ли са му платили и каква част от произведеното е била унищожена докато стигне до магазина.
Това отчуждение на потребителя от източниците на храната се опитва да преодолее австрийската компания за биопродукти "Зонентор", която ще разкаже за философията и опита си на Green Innovation Forum.
"Не продаваме в супермаркети, защото искаме да съкратим до минимум дистанцията между потребители и производители, казва за dnevnik.bg Томас Вайнрауб, мениджър на "Зонентор" за Румъния и България.
Философията на компанията е, че продуктите не може да бъдат само кутийки, подредени върху рафтове, а преживяване за сетивата. Затова магазините от франчайз веригата на "Зонентор" трябва да предлагат неща за разглеждане, пипане и помирисване, така че купувачът да докосне живота на хората от фермата, да види портретите им, да научи имената и историите им, сякаш е пазарувал директно от мястото, където растат билките и подправките.
Компанията е създадена с идеята да подкрепя традиционните начини на производство, както и отглеждането на билки и подправки, характерни за областта Валдфиртел в Австрия и други малко познати извън региона земеделски продукти.
"Зонентор" използва прости опаковки от биоразградими материали. В повечето случаи продуктите се опаковат от самите фермери. "Целият процес на производство включва много грижа, подбор и ръчна работа," казва още Томас Вайнрауб.
Още за идеите на компанията ще разкаже управляващият директор Евалд Редл, който ще е лектор в панел "Храна" на Green Innovation Forum на 29 ноември.