Roca представи мобилно приложение, изчисляващо водния отпечатък на храните

Roca представи мобилно приложение, изчисляващо водния отпечатък на храните

Roca представи мобилно приложение, изчисляващо водния отпечатък на храните
www.wearewater.org
Фондацията We Are Water, създадена от производителя на обзавеждане за бани Roca, представи ново приложение за iPhone, което изчислява колко вода е изразходвана в производството на храни и ястия от различни части на света. Представянето на приложението We Eat Water е част от отбелязването на Световния ден на водата.
We Eat Water показва например, че за получаването на 4 порции български таратор сe употребяват общо 697 литра вода. Тараторът се оказва ястие, щадящо водните ресурси. Много повече вода се изразходва за получаването на 4 порции миш-маш - общо 3090 литра. Още повече вода е необходима за испанската паеля - 5446 литра за 4 порции.
Тези резултати се получават чрез изчисляване на консумацията на вода при отглеждането на продуктите, преработката и транспорта им, както и при приготвянето на самото ястие, обясняват създателите на приложението. Използвани са официални данни на ООН, а целта на създаването на We Eat Water е да повиши чувствителността на потребителите към начина, по който използваме водата дори индиректно, чрез потреблението на други продукти.
На всеки 20 секунди по един човек в света умира поради болест, причинена от замърсена вода, каза изпълнителният директор на "Рока България" Серхио Кастро на пресконфенеция за Световния ден на водата. По думите му това се равнява на 2 млн смъртни случая годишно, като повечето от тях са сред децата до 5 години.
Броят на хората в света, които нямат достъп до адекватна санитарна инфраструктура, е 2.5 млрд., или две пети от населението на света, допълни още Серхио Кастро. Една шеста, или 900 млн., нямат достъп до чиста питейна вода. Очаква се до 2025 г. потреблението на вода в света да нарасне с 50% в развиващите се и с 18% в развитите страни.
Фокус на тазгодишния Световен ден на водата е ролята й за хранителната стабилност в света. Между 2500 и 5000 литра вода средно са необходими, за да се произведе храната, която консумира човек за един ден, каза още Кастро. По думите му за производството на 1 кг телешко месо са необходими 15 000 л. вода, а за 1 кг пшеница - 1500 л. Проблемът се усложнява допълнително поради факта, че над 30% от произведената в света храна, се изхвърля, което води до загуба на вложената в нея вода.
Важно е потребителите да си дават сметка за водата, която консумират не само пряко в бита си, но и когато купуват различни продукти и когато правят своя избор на храни, обясни Серхио Кастро.