Първата хранителна банка в България вече е факт

Първата хранителна банка в България вече е регистрирана, а най-късно до два месеца ще заработи и складът й, от който дарените храни ще се разпределят към социални организации. Това съобщиха учредителите на Българската хранителна банка (БХБ) по време на официално подписване на споразумение за сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и банка "Сосиете женерал".
Хранителната банка е организация с идеална цел, работеща за оползотворяване на годни за консумация храни, които по различни причини не могат да бъдат реализирани на пазара. Тя е замислена да обединява интересите на бизнеса, държавата и обществото и да подпомага нуждаещите се от храна чрез използване на вече налични ресурси, с които разполагат отделните партньори в проекта.
БХБ е основана от 9 фирми и организации, които участват в дейността й по различен начин. Това са фондацията за общностно развитие "ФОРА", Асоциацията на месопреработвателите, "Тандем", Kraft, "Био България", "Нетера", "Белла" и "Бг меню".
По данни на ЕС в държавите от съюза годишно се изхвърлят около 90 млн. тона годни за консумация храни, каза директорът на БХБ Марина Бракалова. Експертни оценки на БХБ показват, че за България това количество е около 400 000 тона храни годишно, допълни тя. По думите на Бракалова, ако само 5% от тези храни бъдат дарени на хранителната банка, това би означавало 400 000 нуждаещи се от храна хора да получат по 50 кг храна годишно.
Подобно подпомагане с дарени храни би излязло много по-евтино и би коствало по-малко ресурси, отколкото ако храните бъдат закупени специално за целта, каза още директорът на БХБ.
Гарант за качеството на храните, които банката ще събира и разпределя, ще бъде БАБХ. Българската хранителна банка ще се одитира и от Европейската хранителна банка, каза изпълнителният директор на "Крафт фудс България" Антоан Колет.
С помощта на хранителната банка храни със сгрешена опаковка или скоро изтичащ срок на годност могат да бъдат дарени и да стигнат до нуждаещи се хора, които се нуждаят от хранително подпомагане, обясни той.
Все още обаче в България е по-евтино такива храни да се изхвърлят, отколкото да се даряват, каза Антоан Колет. По думите му учредителите на хранителната банка преговарят със земеделското и финансовото министерство за създаване на необходимите данъчни облекчения, но въпреки позитивните реакции на институциите проблемът с ДДС върху даряваните храни до момента не е решен.