Рибата в световния океан се смалява заради глобалното затопляне

Размерът на рибата в световния океан ще се смали с около една четвърт до 2050 г., това сочи ново проучване, цитирано от британския вестник "Гардиън". Учените посочват като основна причина за масовото смаляване глобалното затопляне и по-конкретно покачването на температурата на океанските води.
Смаляването на рибата съвпада с друга тревожна тенденция на намаляване общите рибни запаси, предупреждават още изследователите. Това се случва в момент, когато човешка популация нараства сериозно и това оказва все по-голям натиск на рибарството и търговията с риба.
"Самите ние останахме изненадани от тези данни, не очаквахме, че ефектът ще е толкова мащабен и широко разпространен", казва ръководителят на проучването проф. Уилям Чунг от Университета на Британска Колумбия в Канада. Екипът му изследва ефекта от повишаващите се океански температури върху растежа и разпространението на повече от 600 вида риби по целия свят. Установяват, че тези видове ще намалят размера си с 14 до 24 процента до 2050 г., като най-силно този ефект ще се види в тропическите региони.
Очакваното смаляване на рибата се случва заради затруднения растеж при по-топли и бедни на кислород води, както и заради миграцията."Метаболитната скорост на рибата в топли океански води се увеличава и поради това тя се нуждае от повече кислород. В топлата вода обаче има по-малко кислород и това ограничава растежа й", обяснява Чунг, докладът му е публикуван в Nature Climate Change .
В тропиците има повече видове по-малка риба и се очаква те да преминат към умерените или полярните региони при затоплянето на океана. Това също ще окаже влияние на общото намаляване на средния размер на рибата.
В изследването си учените са използвали компютърни модели, за да проектират ефекта на затопляне върху физиологията на рибата, разпространението и миграцията й.
Учени признават, че сценарият може да е и доста по-лош. Според проф. Калъм Робъртс от Университета на Йорк, който описва изследването като най-изчерпателното до момента, припомня и за други актуални ефекти от изменението на климата, като например окисляването на океана и намаляването на хранителните вещества в повърхностните води. Заради тях рибните запаси може да намалеят още повече. Вероятно ще продължи и свръхулова на риба.
"Ще станем свидетели на драматични промени в океаните, които ще повлияят на производителността. Един милиард души в света разчитат на рибата като източник на първични животински протеини и това число ще нараства тепърва, особено в развиващите се страни", посочва Робъртс.
"Вече сме свидетели на тези ефекти", припомнят учените и се позовават на проучване от 2011 г., което показва, че намаляването на размера на рибата треска в Северно море има пряка връзка с повишаването на температурата.
Прогнозите им за температурни покачвания се базират на данни от Междуправителствената експертна група по изменение на климата, които следват високо емисионен сценарий, а той от своя страна съвпада със сегашната траектория на въглеродните емисии.
"Бъдещето на океаните е много тревожно и затова е важно да се работи в посока намаляване въглеродните емисии и разработване на политики за по-добро управление на рибните запаси", заключава Чунг.