Държавни експерти ще черпят швейцарски опит в земеделието и безопасността на храните

Държавни експерти ще черпят швейцарски опит в земеделието и безопасността на храните

Държавни експерти ще черпят швейцарски опит в земеделието и безопасността на храните
Български експерти от Министерството по земеделие и храните и от Агенцията по безопасност на храните отиват за седмица в Швейцария, за да се запознаят с швейцарския опит в насърчаване производството на традиционни и качествени храни във фермите, директните продажби там, както и с контрола, осъществяван от държавата.
Целта на посещението е да се пренесат добри практики от Швейцария, които да доведат до работеща и ефективна българска система за директни продажби на качествени фермерски храни. То е част от българско-швейцарския проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони".
В делегацията от тринадесет експерти са и изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов , Златка Възелова – директор на дирекция "Животновъдство" в МЗХ.
"Икономическият и социален интерес на фермерите за създаване на добавена стойност" и "Качество на храните и хранителните продукти и насърчаване на продажбите" са сред темите, които експертите ще обсъдят на срещи във Федералния ветеринарен офис, Федералния офис за обществено здраве и Федералния офис по земеделие на Швейцария. Българските експерти ще се срещнат и с ръководители на инспекциите за храните и за производство на храни.
"Важни са потребителите, които отделят пари за качествена храна, важна е и ролята на производителите, които да я предложат, а мястото на държавата е в контрола", коментира посланикът на Швейцария в София Регина Ешер. Тя напомня, че в Швейцария съществува разбирането, че качествената храна, местният поминък и опазването на природата вървят ръка за ръка. Склонността на швейцарците да плащат повече за по-качествена храна нарасна през последните двадесет години.
Според посланик Ешер най-важната добра практика, плод на опита в Швейцария, която може да се вземе за пример, е сертифицирането. Швейцарците са хора, които държат на сертификата: за биопродукт, за качествена храна и продукт местно производство или от конкретен производител. Сертифицирането е по думите й началото и краят на всяко популяризиране на храни.
В края на годината в подобно обучение в Швейцария ще бъдат включени и първите десет фермери от районите на проекта в Западна и Централна Стара планина, които ще започнат производство на храни във фермите си и директни продажби.