В търсене на ливадния дърдавец и малките производители в Западен Балкан

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

В търсене на ливадния дърдавец и малките производители в Западен Балкан

Боров камък в Западна Стара планина
Боров камък в Западна Стара планина
Креррп-креррп, креррп-креррп. За тези монотонни звуци се ослушваме по пътя си из района на Западна Стара планина – едно от малкото останали места с дива природа, където все още се среща или по-точно се чува световно застрашеният вид прелетна птица ливаден дърдавец. Той пее настойчивата си песен най-вече през размножителния период, когато креррп-креррп звучи от залез до изгрев почти без прекъсване. През останалото време може да се долови рано сутрин, по-рядко през деня, когато е доста мълчалив.
Заплахите за ливадния дърдавец са много – разораването и застрояването на ливадите, ранното косене, което убива малките, бракониерският отстрел, интензификацията на земеделието, прекомерната употреба на пестициди. За тези подробности ни разказват Минчо Минчев и колегите му от Българско дружество за защита на птиците докато ни развеждат из селата и околностите им в красивия хълмист регион. Тук се срещат и други редки видове като царския и скалния орел, ловния сокол, белоопашатия мишелов. Всички те няма как да оцелеят, ако местообитанията им изчезнат или бъдат унищожени, а съхраняването им не може да се случи без местните хора.
Вече над десет години експертите от дружеството работят с местните общности и с фермерите в Западен Балкан като ги подпомагат да развиват природосъобразно земеделие и животновъдство, окуражават ги и им обясняват как да кандидатстват за финансиране по европейски и други фондове за развитие на местната икономика, туризъм и опазване на биоразнообразието. Селата тук продължават да се обезлюдяват, много къщи пустеят и се разпадат, според данни на Евростат за 2011 г. Северозападна България е най-бедният региони в Европейския съюз. От две години (от 2012 г.) БДЗП – съвместно с още девет български и швейцарски партньори, реализира проекта "За Балкана и хората".
Дружеството концентрира усилия към въвеждане на устойчиви земеделски практики, подобряване условията за преработка на суровините във фермите, подпомага фермерите да отговорят на изискванията за сертифициране на биоземеделие и регистрация по Наредба 26 за директните продажби на земеделското министерство. Важна цел е чистата и получена по природосъобразен и устойчив начин местна земеделска продукция да достига по-лесно до крайния потребител, без посредници и надценки. Става дума основно за кисело и прясно овче мляко от реплянски овце, сирене, мед, сладка от местни плодове, вино ...
"Само чрез създаването на устойчиви икономически и социални механизми, можем да постигнем и опазването на птиците и местообитанията им," обяснява ни Мирослава Дикова от БДЗП, която ръководи работата им в проекта "За Балкана и хората". Голямата цел на проекта е да покаже, че запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.
По време на двудневния ни престой и срещи с малки производители и фермери от местните села, се опитваме да вникнем в крехката връзка между медитативните дърдавешки песни, опазването на тази и другите редки птици с работата на медаря Теодор Иванов, сладката от диви ягоди и боровинки на жени от град Чипровци, овчето мляко и сирене от мандрата в село Репляна от т.нар реплянска порода овце, виното от Боровица.
Ливадният дърдавец, който трудно може да бъде уловен за снимка
Ливадният дърдавец, който трудно може да бъде уловен за снимка
За да се включат в "За Балкана и хората", фермерите подготвят индивидуални проекти, които се подпомагат финансово с 25% от общата инвестиция, а основният ангажимент, който поемат е да се регистрират по Наредба 26 и да са легални производители и продавачи на продуктите.
Кошерите над село Меляне
Кошерите над село Меляне
Пчеларят
Тeодор Иванов е на 26 години, с приветлива, заразителна усмивка. И притежава около 180 кошера, в които живеят предимно български пчели. От него разбираме, че у нас вече могат да се закупят и "чуждестранни" пчели от развъдници за пчели-майки, например "австрийски" и "италиански", но според Теодор българските са много по-добри, спокойни, не жилят много, не боледуват често и правят повече мед. Затова и ги предпочита.
Теодор и жена му, които разпечатват пчелните пити преди да извадят меда от тях чрез завъртане в центрофуга
Теодор и жена му, които разпечатват пчелните пити преди да извадят меда от тях чрез завъртане в центрофуга
Разказва ни за семейния си бизнес (до него е и младата му жена) и ни води до поляните с кошерите, на десетина минути пеша от дома им в село Меляне. Описва пчеларството като много приятно занимание, което те откъсва напълно от всичко останало, но и като доста трудоемко и ангажиращо. "Онзи ден започнахме работа в осем сутринта, а в три през нощта спряхме, не защото приключихме, а защото се преуморихме," казва ни Теодор без да сваля непринудената си усмивка. От септември до октомври им предстои работата по зазимяване и захранването на пчелите.
В двора на родната си къща наскоро Теодор изгражда помещение и купува оборудване, за да изважда меда от кошерите, да го изцежда чрез центрофуга и да го налива в бурканите. Това е и индивидуалният проект, с който е одобрен в "За Балкана и хората", като програмата му отпуска 25% от цялата инвестиция. От своя страна той поема ангажимент да се регистрира като производител на мед по Наредба 26 и да участва в дейности по проекта, както и на изложения и пазари, да показва на други хора това, което е направил.
Занимава се с пчеларство от 2002 г. Първоначално по-скоро от любопитство и носталгия по дядовите плетени кошери, си взима десетина кошера, за да види за какво точно става дума. През 2008 г. се захваща и професионално, помага му семейството. В момента успоредно с работата си учи животновъдство в Пловдив и подготвя дипломна работа на тема "Сравнително изпитване на пчели-майки от различните кошери".
Добива смесен мед, предимно билков, от магарешки трън и акация. Търсене и пазар за меда му има, разчита основно на постоянните си клиенти. Средно добива по 40 кг от един кошер, тази година е добил от около 120 кошера, и е успял да продаде тон и половина.
Практикува и подвижно пчеларство. Води пчелите по река Дунав и се колебае дали да не се премести в този район целогодишно заради влагата, която е много благодатна за пчеларството. Теодор и жена му имат намерения и да се сертифицират за производство на биомед. Сега критериите за това са по-ясни и постижими – като това кошерите да са далеч от магистрали и големи пътища, от поля с интензивно земеделие и монокултури, заводи, да не се дава на пчелите антибиотици.
Продължаваме обиколката си, а Теодор и жена му се завръщат отново при пчелите си.
Канатицата е основен мотив по чипровските килими
Канатицата е основен мотив по чипровските килими
Канатица през слънчевия лъч
В къща за гости "Торлаците" Зоринка Димова ни показва как се тъкат чипровските килими ръчно, на вертикален стан, от чиста вълна и с естествени багри. Килимарството е привнесен занаят, който местните православни българи донасят през 18 век от Пирот след 50 годишното си разселване там. И днес чипровският килим се търси по цял свят. А децата от кръжока по килимарство в местното училище "Петър Парчевич" показват ръчните си умения в Токио, Виена, а сега – на Аполония в Созопол. Чуваме тези неща от Ани Костова, която разказва увлекателно за особеностите на чипровци, тяхната дълга и славна история, и междувременно ни показва какво прави в 11 ч. слънчевата светлина с един от основните мотиви в чипровските килими – канатицата, издълбан върху дървото на терасата над нас.
В търсене на ливадния дърдавец и малките производители в Западен Балкан
Ани е бивш директор на историческия музей, а сега преподава на местните деца литература. Казва ни, че освен преподавател, тя е и приятел с учениците си, общуват си и виртуално извън класната стая. "Аз им предлагам идеи за проекти, а те ми дават предложения как да ги реализираме. Последно ме показаха една чудесна компютърна програма за колажи."
Традиционни сладка от Чипровци
Традиционни сладка от Чипровци
Минаваме покрай старата фурна в село Чупрене. В момента е изцяло ремонтирана сграда и от този месец служи за информационен център – това е друга инвестиция по проекта на БДЗП. Работата по ремонта и изграждането на центъра са свършили Мая Балдина и Мариана Живкова от град Чипровци. Идеята е там всеки турист и посетител лесно да се ориентира какво си струва да види и научи за региона, да намери и ако желае – да си закупи продукти местно производство. Например традиционните сладка, в които гарантирано има 70% плод от диви ягоди, малини и боровинки – на които е изобилен региона и 30% захар (те се приготвят отново от Мая и Мариана от Чипровци). Сладката са ръчно производство на местните баби, които го правят в цех в село Превала. Предлагат се още местна изработка сувенири, дърворезба, известните чипровски черги, лицензираното овче мляко, сирене и кашкавал от мандрата в село Репляна, местната марка вино "Боровица".
Хълмовете на Боровица
С поговорката "Що ми трябва на баир лозе?" собственикът на винарска изба Боровица ни обяснява защо е избрал именно белоградчишкия хълмист край с червена песъкливо-камениста почва за своите лозя, от които прави ограничени партиди вина "с изявен характер и носещи спецификата на тероара." (навремето турците налагали по-висок данък на хората, които имат лозе на хълм, защото знаели, че от гроздето от хълмистите лозя става по-добро вино).
Избата до с. Боровица
Избата до с. Боровица
В тази изба е важно виното да има характер, който идва от спецификата на природата. "А Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики." Вината от изба Боровица вече са оценени високо в столицата на виното Лондон, където се продава в някои подбрани магазини. Едно от местата, където може да бъде открито у нас е Casavino.
Душата на дървото
Отново в село Меляне, надничаме в ателието на Чавдар Антов, който е художник-дърворезбар. Изработва дървопластика, дърворезба, икони и иконостаси вече 19 години. "Душата на дървото е важна, за мен то продължава да живее дори, когато вече е мъртво. Вглеждам се във формата му и тя ми подсказва какво да направя с него," казва Чавдар.
В търсене на ливадния дърдавец и малките производители в Западен Балкан
Преди време решава да се завърне в родния си край, купува част от сградата на старото училище, в която освен за ателието си, отделя пространство за галерия, в която излага произведенията на артистите от региона. Дълъг коридор прелива с експозицията му с археологически и исторически артефакти – сечива, монети, посуда от минали епохи , изкопани в дворовете на хората, битови предмети от средните векове до бюстове на Георги Димитров и Ленин, които откриваме и в двора, по прозорците и стълбите. Тази година е решил да предаде уменията си на няколко деца от съседните села. "Човек трябва да овладее занаята, за да е свободен да прави това, което иска" е едно от посланията и цитатите, изписани ситно на една от вратите в ателието му.
Галерията на Чавдар Антов
Галерията на Чавдар Антов
Боров камък
Стигаме и до внушителната скала Боров камък (висока е 113 м, дължината й е 180 м и е окол 120м широка), от масива на южната част от Белоградчишките скали. Обявен е за природна забележителност през 80-те години на миналия век. Причината за името му са били боровете по билото, които са там още от древни времена.
На едно широко поле разстояние от тях е малката къща за гости "Боров камък" с глинена пещ, ябълкова градина и веранда с прекрасна гледка точно към скалите. Там и обядваме, разбира се с местни сезонни зеленчуци, овче сирене и кашкавал, агнешко (току що извадено от пещта). Десертът е овче мляко с боровинки.
Ние все още се ослушваме за ливадния дърдавец, вероятно местните хора в Западен Балкан скоро ще го чуват по-често.
Боров камък
Боров камък