Акция на WWF свързва традиционната кухня с грижи за стари породи в парк Българка
Чушки с ориз и гъби от село Зелено дърво; тревненска гъбена чорба; вегетарианска мусака по тревненски; "Лъжлив Съби" от Габровско; тревненска салата от чушки, сини сливи и праз; тревненски сач с пилешко и свинско; патладжан по тревненски; пикантен боб с маслини; свинско с картофи; печената тиква с мляко, мед и орехи; содената питка със сирене и тревненската чорбаджийска запеканка.
Това са 12 автентични рецепти, традиционни за местните хора в района на Природен парк "Българка". Всички тези ястия могат да бъдат изпробвани през целия месец ноември в ресторантите на "К-експрес" в София, Пловдив, Бургас и Варна.
Инициативата е част от кампанията "Кулинарните тайни на природата" на природозащитната организация WWF. Тя е част от дългосрочния проект "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони".
10% от сумата, събрана от продажбата на храните по рецепти от парк "Българка", ще отидат във фонд, който ще се изразходва за възстановяването на средностаропланинска овца по пасищата в района на парка.
"След края на кампанията с набраните средства ще закупим агнета от застрашената от изчезване порода. Ще предоставим тези животни за отглеждане на стопани от района на парка, за да можем постепенно да възстановим породата и по този начин да съхраним планинските пасища и цялото им биоразнообразие", разясняват идеята си организаторите на кампанията от WWF.
Инициативата им е част от пилотна схема за плащания за екосистемни услуги "Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии", разработена от WWF.
[[img:2413274]]
Три от традиционните рецепти – според старите книги и местните хора, от Природен парк "Българка", предоставени от WWF: Тревненска гъбена чорба Тревненци се гордеят с тази чорба, защото от начина на приготвянето й е произлязъл изразът "прост като гъбена чорба". Тя се приготвя от няколко вида горски гъби, които са налични според сезона. Прибавят се ориз (фиде), лук, тарос (естрагон), смлян черен пипер и сол на вкус. От смесването на различните видове гъби се получава много пикантен аромат, който се запазва именно от липсата на много подправки. [[img:2413272]] Тревненска салата Продукти: домати, печени червени чушки, лук, чесън, магданоз. Приготвяне: Чушките се обелват и се подреждат цели. Доматите се нарязват на едри късове и се подреждат около чушките. Лукът се нарязва на кръгчета и се подрежда върху чушките. Чесънът се поръсва. Преди да се сервира, салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз. [[img:2413273]] Свинско със сини сливи Необходими продукти: свинско месо - 500 - 600 г, праз - 2 стрък, сини сливи - 5-6 пресни или 7-8 сухи, доматено пюре - 2 с.л., вино - 150 мл, бульон - 1/2 ч.ч., сол - на вкус, черен пипер - към 1/2 ч.л., червен пипер - 1/2 ч.л., масло - 1 с.л., захар - 1 ч.л., сладко - 1 ч.л. сладко от сини сливи, чубрица - на вкус, може мащерка, майорана, риган. Може да бъде приготвено и с картофи. Приготвяне на свинско със сини сливи: При приготвянето на рецептата може да използвате пресни или сушени сини сливи. Във втория случай накиснете сливите за една нощ във вино. Нарежете свинското на парчета, загрейте мазнина в съд и сложете месото да се запържи равномерно до златисто. Вади се и в същата мазнина се запържва до омекване накълцания праз. Добавете месото, разполовените сливи (без костилки), захарта, сладкото и разбъркайте, като долеете и виното. Щом алкохолът се изпари, се долива бульонът, разреден с доматеното пюре. Добавете от подправките и задушавайте до омекване на месото. |