Шаранът за Никулден е и грижа за природата

Шаранът, с който традиционно празнуваме Никулден, е една от рибите, които можем да консумираме с чиста съвест и добро отношение към околната среда. Този вид можем да намерим лесно в кварталния магазин за риба и в големите вериги и спокойно да консумираме. Шаранът е посочен като "устойчива риба" в наръчника на WWF, който преди година беше представен и в България – Рибен буквар 2.0 е малък и удобен за използване.
Електронното издание на Рибен буквар 2.0. може да се открие на уеб адрес riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може да се носи на пазар или в ресторант.
С него международната природозащитна организация WWF съветва европейските потребители при избора им на риба, така че той да е разумен и с него да не вредят на живота в океаните. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Така европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.
Важното на етикета
Зад понятието "устойчива риба" стои разумният и щадящ улов на вида - този, който не уврежда рибните запаси. Не се взима повече риба, отколкото може да се възпроизведе по естествен път.
Това зависи и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда. В едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други.
Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход.
Рибите, които е добре да избягваме или да консумираме по-рядко, е възможно да са от застрашен вид или от вид, подложен на огромен натиск. Другият сценарий е да е хваната с метод, който убива всичко наоколо в средата, където живее. Възможно е тя да е маломерна - малки екземпляри, които са нямали възможност да се възпроизведат.
Защо да го правим
Данните от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO): близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява. По-малко от 11% от запасите се използват умерено.
"Изпразването" на океаните от риба застрашава не само биоразнообразието, но и хранителната сигурност на човечеството. Нашият избор на риба засяга три милиарда души по света, за които рибата е основно препитание, основен източник на протеин. Не можем до безкрай да изпразваме моретата от риба, без това рано или късно да се отрази на всеки от нас като потребител. Най-тежко обаче се отразява на рибарите от развиващите се страни, за които рибата е единствен източник на доходи.
За предпочитане е да посещаваме магазини, в които ясно е посочено какъв е видът на рибата, какъв е методът на улов производство и от кой район е. Напълно реално е това да е кварталният рибен магазин. Големите вериги се интересуват от темата и проучване на "WWF България" показва, че повечето такива в България наистина имат желание да предлагат все повече устойчиви продукти.
Не е установена непременна зависимост между устойчивия произход на рибата и цената. Има риби със сертификати за устойчивост на по-ниски цени от тези без.
Начин на употреба
Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете, и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход
Избягвайте видовете, означени с червен цвят в Рибен буквар 2.0.