Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.

Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.

Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.
"Екообщина"
До 2025 г. Франция ще намали наполовина количествата изхвърляна храна, предназначена за човешка консумация.
"50% спад на загубите от т.нар. пилеене на храна е огромно количество, но е напълно постижима цел в борбата с проблема, по която вече работим активно." Това обясни Пиер Галио, ръководител на отдел "Потребление и превенция" в Агенцията за околна среда и контрол върху енергията на Франция (ADEME), който представи как френската екоагенцията подхожда към този сериозен проблем на разхищение на храна в държава, където всеки десети французин или гладува, или не се храни пълноценно. Във Франция в момента се изхвърля 10 млн. тона храна ежегодно, или 150 кг на човек годишно. Най-много се изхвърлят зеленчуци, месо и риба.
Галио сподели френския опит в политиките за борба с този проблем, както и подхода на страната му в управлението на отпадъците по време на втория семинар от конкурса "Екообщина".
Планът на Франция за борба с т.нар. пилеене на храна предвижда намаляване на изхвърлянето на храни в домакинствата да е 40%, а в търговските вериги - 30%. Агенцията предлага съдействие за справяне с проблема на различните засегнати страни - домакинства, супермаркети и големи вериги магазини, градове и общини, като им осигурява възможности за диагностициране на загубите от изхвърлянето на храна, както и план за действие. По този начин 10 малки магазина успяват да спечелят 75 хил. евро, спестявайки тези загуби чрез дарения на храни, чийто срок на годност е почти изтекъл. За подобни дарения фирмите получават данъчни облекчения.
Благодарение на колективни действия за борба с изхвърлянето на храна един град с 11 хил. жители успява да намали с 80% своите загуби и да ги вложи за снабдяване със 100% биохрани в училищата, както и да инвестира в градско земеделие, разказа Пиер Галио.
Другите важни стъпки, на които набляга френската екоагенция, са комуникационните кампании и информирането на потребителите как да консумират разумно, без да се презапасяват и да се налага да изхвърлят.
Днес около 3 млн. граждани в страната живеят в райони, където биоотпадъците се събират разделно, цитиран данни на агенцията Галио. Заложената цел е до 2025 г. всички общини да са въвели този вид събиране на биоотпадъците.
Франция ще намали наполовина изхвърлянето на храна до 2025 г.
Associated Press
Според френския Национален център за независима информация за отпадъците всеки европеец генерира всяка година 550 кг битови боклуци; 90% от тях могат да се рециклират или третират биологично.
Клоди Клодел, отговорник проекти към отдел "Отпадъци" в Европейска метрополия Лил, разказа как там успяват да оползотворят около 98% от битовите отпадъци, които се генерират в региона. Необработвани остават едва 1.9% отпадъците.
Тя посочи, че годишно в Лил и метрополията се генерират около 660 000 т отпадъци, като 61 на сто се създават в домакинствата. В центъра за биоотпадъци на Лил се получава около 20 000 т компост годишно и 3.5 млн. кубически нанометра биогаз, който се продава и приходите от него са около 3 млн. евро.
Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев посочи, че в страната са изградени 19 инсталации за компостиране на зелени отпадъци, а компостирането е около 9% при 14% за ЕС.
Стефан Александров, старши експерт към дирекция "Управление на отпадъците" в МОСВ, обясни, че над 1.3 млрд. лв. са необхидими за въвеждане на Националния план за управление на отпадъците.
Заместник-кметът за околна среда на Столична община Йоана Христова каза, че генерираният общ годишен отпадък в столицата е 658 000 т, като от тях 356 000 тона постъпват в Завода за механично и биологично третиране. По думите й 84% от отпадъците са оползотворени през 2017 г., което е с две на сто повече от 2016 г. Към септември 2017 г са изработени 6772 т компост от събираните в общината зелени отпадъци