Загубата на биоразнообразие заради земеделието в Европа продължава

Загубата на биоразнообразие заради земеделието в Европа продължава

Загубата на биоразнообразие заради земеделието в Европа продължава
През последните четири години няма подобрение в състоянието на биоразнообразието в местности, свързани със земеделието. Това се става въпреки усилията, положени от страните - членки на ЕС. Няма и напредък за достигане на поставените за 2020 г. европейски цели в тази връзка.
Това са основните констатации от доклада за мониторинг на биоразнообразието в Европа, който Европейската комисия публикува тази седмица.  
При сегашния темп на изпълнение на поетите европейски ангажименти загубата на биологично разнообразие и влошаването на екосистемните услуги ще продължи като тенденция на територията на ЕС и в световен мащаб, пише в заключението на изследването. Това на свой ред ще има значителни последици за капацитета на биоразнообразието, което няма да може да отговаря на потребностите на човека в бъдеще.
Като прогрес в доклада се отчита установяването важни политически рамки и се посочват за пример новите общи политики и регламенти за риболова, за инвазивните чужди видове, за дървесината. Общата селскостопанска политика предоставя възможности за засилено интегриране на проблемите на биологичното разнообразие, пише още в изследването, като се уточнява, че степента на възприемане от отделните държави членки ще е от решаващо значение за успеха.
Състоянието на 77% от европейските местообитания продължава да е негативно, както и на 56% от видовете (растителни и животински), които в момента са в риск. Негативна е оценка на консервационното състояние на 54% от местообитанията, свързани с гори и горските екосистеми в ЕС.
Новият доклад на Европейската комисия подчертава, че не се прави достатъчно, и сочи интензивното земеделие като една от най-сериозните причини за нарушаване на биоразнообразието.
Настоящото състояние на биоразнообразието може да доведе до изчезване на един на всеки 10 вида до края на този век.
Бюлетин за агробиоразнообразието
"От над 15 години Slow Food работи за опазване на биоразнообразието в земеделието и хранително-вкусовата промишленост и със своите проекти за защита на продукти в риск (т.нар. проекти Presidia) и проектът  "Съкровищницата на вкусовете" постигна конкретни резултати в много страни по света, отбелязва по повод публикуването на новите данни Пиеро Сардо, председател на Фондация "Slow Food за биоразнообразието".
Той се позовава на проучване, проведено с университетите в Торино и в Палермо. Но добавя "Но става дума за капка в морето. Трябва да заявим силно и ясно, че е необходима истинска, пълна културна революция: посоката на тази катастрофална ситуация може да се обърне само чрез промяна на стиловете на потребление на всички нас."
В отговор на тревожните тенденции, посочени в доклада, от тази седмица организацията му започва да издава Бюлетин за агробиоразнообразието, чрез който ще се опита да информира по прост и достъпен начин за състоянието на екосистемите там, където има земеделие, да насочва към проблемни ситуации, да посочва и възможните решения и да поставя акцент върху вече постигнатите позитивни резултати, така че положителният опит да може да бъде повтарян и адаптиран към различни местни ситуации.
Интензивното производство на селскостопанска продукция и хранително-вкусови продукти е основната причина за загубата на биоразнообразие, посочват от Slow Food и го сравняват с модела на мултифункционално, многоцелево и дребно земеделие, който може да поддържа във времето качество и възобновяемост на природните ресурси, да опазва биоразнообразието и да гарантира непокътността на екосистемите.