Да избираме местна и сертифицирана риба съветват експерти то WWF

Изборът на рибата, която купуваме, има значение и може да помогне за решаване на един сериозен проблем с драстичното намаляване на рибните запаси и високата консумация на морска храна. Това твърдят експерти от природозащитната организация WWF, които отново насочват вниманието към щетите, които свръхриболовът нанася на природата в навечерието на Световния ден на прехраната (16 октомври).
От 1960 г. досега световното потребление на морска храна се е удвоило. За сходен период рибните запаси, използвани за прехрана, са намалели наполовина. Тази тревожна тенденция се доказва и от данните в нов доклад на WWF "Жива синя планета".
Според еколозите потребителите от България и ЕС могат да допринесат за овладяването на проблема чрез избора на морска храна, който правят.
Къде е рибата?
Рибата е важен източник на белтъчини за три милиарда души на планетата, но 61% от рибните запаси в света са напълно експлоатирани, а други 29% са изложени на прекомерен улов - лови се по-голямо количество, отколкото би могло да се възстанови, сочат още данни от доклада.
"Доходите и прехраната на 800 милиона души, основно от развиващите се страни, зависят от рибарството", напомня Екатерина Войнова, ръководител за България на проекта "Полезната риба" във WWF и обвързва значението на решенията ни при пазаруване с възможността бъдещите поколения да разполагат с тези ресурси.
С количеството риба от свръхулова могат да бъдат нахранени до 20 милиона души на година. "Бързо нарастващото населението на света и средната класа води до по-голямо търсене на морска храна, но устойчивото потребление няма алтернатива. Само отговорното потребителско поведение гарантира, че рибата ще продължи да бъде източник на храна, доходи и важен икономически ресурс в бъдеще", заявява Екатерина Войнова.
Експертите напомнят, че голяма част от рибата на българския пазар е вносна, а Европейският съюз е най-големият вносител на риба и рибни продукти в света, като половината от тях идват от развиващите се страни.
"Изборът на устойчива морска храна се отразява директно върху поминъка на хората в Европа и по света", казва Войнова.
Изборът: Местна и сертифицирана риба
от WWF препоръчват да се купува местна или органично сертифицирана риба. Заради високата зависимост от вноса е добре да бъдат търсени продукти със сертификати MSC (Съвет по управление на риболова) и ASC (Съвет за управление на аквакултурите), които също са устойчив избор.
От организацията в България в момента проучва добрите примери на българския пазар и скоро ще подготвим конкретни препоръки към потребителите.