Как се празнува Никулден с Рибен буквар

Празник като Никулден е добър повод да покажем как всеки от нас може с избора си и действията си да помогне за опазване на ценен и застрашен ресурс като рибата, напомнят от WWF - България, и предлагат лесен начин за това.
Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Така европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план.
В Европа международната природозащитна организация WWF съветва потребителите при избора им на риба, така че той да е устойчив и с него да не вредят на живота в океаните. В редица държави еколозите издадоха наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник беше представен и в България – Рибен буквар 2.0 е малък и удобен за използване.
Електронното му издание може да се открие на уеб адрес riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар или в ресторант.
Защо си струва да избираме с Рибния буквар
Рибните запаси в световен план са поставени под огромен натиск, напомнят за проблема еколозите и веднага цитират данните от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO): близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява. По-малко от 11% от запасите се използват умерено.
"Изпразването" на океаните от риба застрашава не само биоразнообразието, но и хранителната сигурност на човечеството – три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини.
Начин на употреба
Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете, и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.
Важното на етикета
Дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда. В едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други.
Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход.
В случай че такива данни липсват, не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво.