Списание Бакхус определя Българско вино на годината 2008
Enira Reserva 2006, Беса Валей
Maxxima Private Reserva 2003, Максима Селърс
Nobile Rubin 2006, Логодаж
Question Mark 2007, Катаржина
Roto 2006, Тера Тангра
Santa Sarah Privat 2006, Санта Сара
Solitaire Elenovo Merlot 2006, Домейн Бойар
Terra Tangra Cuvee 2006, Тера Тангра
Terra Tangra Grand Reserva 2006, Тера Тангра
Vinissimo American Barrel 2006, Рачев и син
Те са определени след финална дегустация на международно жури вчера. Председател на журито е Стивън Спиърър от Великобритания, един от най-уважаваните експерти в областта на виното днес, автор на специализираното списание Decanter и съавтор на редица книги, а в състава влизат още гръцкият енолог Мария Ксантопулу, португалският винен журналист Риу Фалкао, енологът Арриго Депаоли от Италия, Яна Петкова, създател на сайта www.vinoto.com, винен консултант и лектор, най-добрият сомелиер на България за 2007 г. и Maitre d'hotel на хотел "Мусала Палас" във Варна Любомир Стоянов, както и създателят на списание Бакхус Емил Коралов и виненият редактор на изданието Юлия Костадинова.
Победителят в конкурса и окончателната подредба на финалистите ще станат ясни на официалната церемония по награждаването, която ще се състои на 21 ноември в хотел "Шератон" в София. Въпреки че най-доброто българско вино на 2008 не се определя по вид и цвят (бяло, червено, розе и т.н.), до финалната десетица са достигнали само червени вина, а във двадесетицата попадат само 3 бели и едно десертно вино.
Освен голямата награда за Българско вино на годината, което ще бъде и най-доброто българско червено вино, награди ще бъдат връчени и за най-добро българско бяло, пенливо, розе и десертно вино. Победителите в тези категории вече са ясни.
Най-доброто бяло вино на България е Chateau de Val Cuvee Trophy 2007 на Шато де Вал - едно от трите бели вина, класирани във финалните двадесет под номер 16. За най-добро десертно вино журито е избрало Santa Sarah Snow Wine 2005 на Санта Сара, което пък е единственото десертно вино в двадесетицата (под номер 20). Най-доброто розе е Горчивка Розе 2007 на Винпром Свищов, а пенливото вино е на Едуардо Миролио - Брут Класико 2005.
Проектът "Българско вино на годината" на списание Бакхус стартира през март 2008. Състезанието се провежда за първи път в България и има за цел да допринесе за насърчаване на производството, търговията и потреблението на качествено българско вино. В конкурса се допускат за участие всички български производители на вино, регистрирани по закон. Изискванията към вината, взели участие в конкурса, са да са се появили на пазара в периода между 01.10. 2007 и 01.10.2008 и да са били публикувани в списанието между ноември 2007 и октмври 2008.
Изборът на вината е преминал през три етапа като в първият от тях екипът на списанието в своите редовни дегустации е слектирал петдесетте най-добри вина сред повече от 250 етикета. Топ 20 е определен по схемата на стоточковото ценяване от жури, съставено от три различни панела и с различна тежест на оценката: първият - от български енолози (50% от оценката), вторият - от търговци на вино, винени журналисти и сомелиери (25%), и третият - от ценители, които не са свързани с винения бранш, но имат доказани критерии за оценка (25%).
Финалната десетица е определена от международното жури според двадесетточковата система на оценяване на виното. Освен точките, друг съществен критерий е т.нар. Х фактор, който отразява индивитуалния характер на виното, както и съотношението цена-качество, количество на производство (не се толерират вина, произведени в твърде големи количества, както и твърде лимитирани серии от 500 бутилки).
"Средната оценка на журито за вината във финалната десетица беше около 16.5, а разликите между най-ниските и най-високите оценки са до 3 единици, което говори много добре за качествата на тези вина", каза Емил Коралов, създател на списние Бакхус. Най-високата оценка, поставена на вино от десетицата по двадесетточковата система, е била 17.5.