Доклад: Много пестициди в производството на ябълки замърсяват почвите и водите в Европа

Доклад: Много пестициди в производството на ябълки замърсяват почвите и водите в Европа

Доклад: Много пестициди в производството на ябълки замърсяват почвите и водите в Европа
Грийнпийс
Редица пестициди, използвани в индустриалното производство на ябълки, замърсяват почвите и повърхностните води в Европа, е едно от заключенията на публикувания днес доклад на "Грийнпийс", който се основава на резултати от тестове на 85 проби, взети в 12 европейски държави.  
До 13 различни вида химикали са открити в една от пробите, дават за пример от новото проучване природозащитниците.
Според изследването 2/3 от пробите от вода и почва съдържат остатъци от пестициди, като 70% от идентифицираните пестициди са с много висока цялостна токсичност при хора или при диви животни.
Докладът "Горчивият привкус на производството на ябълки в Европа и как екологичните решения могат да процъфтят" също така доказва практичността на екологичното производство на ябълки без замърсяване на почвите и водите и показва как методи на екологично земеделие могат да бъдат приложени на практика.
"Грийнпийс" призовава правителствата на ЕС да забранят използването на синтетични химически пестициди на европейските полета, като в същото време подкрепят повече иновативни екологични решения за земеделието.
"Настоящата система за индустриално производство на ябълки оставя горчив привкус, защото отравя почвата и водата ни, излага хората и околната среда на коктейл от синтетични химически пестициди. Масивната употреба на пестициди в производството на ябълки е още един симптом на неработещата система на индустриалното селско стопанство", коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие за "Грийнпийс" - Германия. Според нея Европейският съюз е един от водещите производители и потребители на ябълки в света, което определя и безспорната значимост от стимулиране на производството на ябълки без отравяне на почвата и водата.
Важно е също така фермерите и техните семейства, които са най-уязвими и пряко изложени на химикалите от промишлената земеделска система, да бъдат защитени, посочват еколозите.
Доклад: Много пестициди в производството на ябълки замърсяват почвите и водите в Европа
Грийнпийс
Докладът се състои от две части и представя общ преглед на производството на ябълки в Европа. Първата част е цялостен анализ на 36 водни и 49 почвени проби, събрани от конвенционално отглеждани ябълкови градини в дванадесет европейски страни през април 2015 г. Направен е анализ за остатъчни вещества от пестициди. Пробите са "моментна снимка" на ситуацията в началото на периода на цъфтеж. Резултатите показват комплексна съвкупност от пестициди, които могат да бъдат открити в почвите и водите на ябълкови градини в Европа.
От общо 85 взети проби са открити 53 различни пестицида, като 78% от почвените проби и 72% от водните проби съдържат остатъци от най-малко един от тези пестициди.
Най-често срещаният пестицид в почвата и водата е фунгицидът боскалид (в почвата - 38%, а във водата - 40%). Седем от откритите пестициди понастоящем не са одобрени на ниво ЕС, но могат да бъдат използвани, ако са налице извънредни разрешения на държави членки.
Според организацията икономическите щети са неизбежна последица от прекомерното разчитане на пестициди. Намаляването на естествения контрол на вредителите, от друга страна, компрометира процеси, които в САЩ са оценени на около 4.49 млрд. долара (4.2 милиарда евро).
Във втората част на доклада "Грийнпийс" показва няколко екологични решения, използвани в отглеждането на ябълки, за да бъде намалена употребата на химически пестициди.
Балансираната агро екосистема е ключов фактор за екологичното производство на ябълки, тъй като увеличава издръжливостта към вредители и болести, като същевременно се ползват полезни организми. Торенето, мерките за грижа за почвите и покривните култури например подобряват растежа на ябълковите дървета и намаляват чувствителността на дърветата и плодовете им към болести. Стабилната агро екосистема подобрява наличието на цветен прашец и нектар и е от полза и за естествените врагове като хищни оси.
"Добрата новина е, че екологичните решения съществуват и вече се прилагат от фермери из цяла Европа, включително и в България. За да увеличим добрите практики, всички ние можем да започнем да подкрепяме земеделските производители, като купуваме продукти директно от фермата или посещаваме фермерските пазари по-често. Това ще даде на фермерите, които произвеждат храната ни, повече възможности да развиват дейностите си и да практикуват все повече такива екологични практики. Още повече политиците трябва да действат и да подкрепят екологичното земеделие и фермерите, като пренасочат субсидиите от индустриалното селско стопанство към екологичните земеделски практики", обяснява Меглена Антонова, координатор на кампанията "Земеделие и пчели" в българския офис на организацията.
"Грийнпийс" стартира онлайн платформа за популяризиране последиците от индустриалното селско стопанство и приканва хората да се противопоставят на неработещата хранителна система.