Рецептата на OOН: За да овладеем глобалното затоплянe, намалете месото

Рецептата на OOН: За да овладеем глобалното затоплянe, намалете месото

Рецептата на OOН: За да овладеем глобалното затоплянe, намалете месото
Поне един ден седмично хората трябва да избягват консумация на месни продукти, за да намалят скоростта на глобалното затопляне. Това заяви председателят на Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC) към ООН д-р Раджендра Пачаури в интервю за британския в. "Обзървър".
"Първоначално се откажете от месото един ден [в седмицата], и оттам намалявайте [консумацията]", каза Пачаури, който наскоро беше избран за нов 6-годишен мандат като председател на IPCC. Вестникът коментира, че досега това е най-спорният съвет на организацията към обикновените хора.
68-годишният индийски икономист, който е вегетарианец, допълни, че промяната в ежедневния хранителен режим е наложителна, тъй като огромна част от емисиите на парникови газове се образуват при отглеждането на добитък. Тревопасните животни, в частност кравите, изхвърлят метан, чийто парников принос е 23 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид.
Сайтът DailyTech.com цитира данни на организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), според които 18% или близо 1/5 от парниковите газове, отделяни вследствие на човешката дейност, са резултат от производството на месо. За сравнение, целият транспортен сектор, включително автомобилите и авиоиндустрията, е отговорен за 13% от човешките емисии. FAO предвижда, че до средата на века потреблението на месо ще се удвои.
По призива на ООН може да се съди, че човек, който се храни с червено месо и кара хибриден автомобил "Тойота Приус", вероятно вреди повече на околната среда отколкото вегетарианец в "Хамър", коментира в. "Лос Анджелис таймс"
Пачаури, чиято подопечна организация IPCC миналата година подели Нобеловата награда за мир с Ал Гор, заяви още, че други промени в начина на живот също могат да допринесат в борбата с климатичните аномалии.