Производителите на вино търсят нестандартни решения заради промените в климата

Това е индустрия за 200 млрд.долара, горда с корените, традициите и консервативността си. Но глобалното затопляне принуждава винопроизводителите по целия свят да се адаптират, пише "Ройтерс".
Докато на започналата в понеделник среща в Париж световните лидери се опитват да ограничат промените в климата, то енолозите по цялото земно кълбо – от Франция до Австралия – вече разнообразяват методите си, почиващи на вековни традиции и дори изкореняват лозя. Причината: промените в климата и покачването на температурите.
Нетрадиционни продукти като английските пенливи вина и белите и червените от скандинавските страни вече са си намерили път към рафтовете в магазините. При по-традиционните производители обаче все по-често се наблюдават промени във вкуса, тъй като по-сухите и горещи лета влияят на качествата на гроздето.
Заради по-високите температури гроздето зрее по-бързо: реколтата в Бордо например се събира 10 дни по-рано в сравнение с 80-те години на миналия век; в Шампан това се случва с 15 дни по-рано, а в Австралия – с 10.
Според Междуправителствената експертна група по изменение на климата периодът между 1983 г. – 2012 г. може да се окаже най-горещият в северното полукълбо за последните 1400 години. Докато между 1850 г.-1986 г. температурите са нараствали средно с 0.7 градуса, то само за следващите 20 години прогнозите са за 0.5 градуса ръст.
Заради бързия растеж съдържанието на захар в гроздето се увеличава, а оттам и нивото на алкохола – за сметка на киселинността.
Това като цяло са добри новини за производителите от по-студените региони, включително тези от Германия и френски региони като Шампан и долината на Лоара, въпреки че глобалното затопляне може леко да промени вкуса на техните вина.
Южна Англия, която до скоро бе смятана за най-северната точка, където могат да се отглеждат лозя, се радва на голяма експанзия от 80-те години насам. По-дългите и топли лета, особено след 2000 г. направиха възможна конкуренцията между английските пенливи вина и френското шампанско.
Бели мечки, лосове и вино
Англия отдавна не е най-"студената" винена дестинация на картата на света. По-високите температури и новите сортове грозде, устойчиви на сурови зими, дадоха тласък на сектора и в скандинавските страни.

"Широко разпространен е митът за студеното време тук, лосовете и белите мечки", обяснява Горан Амнегард от избата Blaxsta, разположена близо до шведската столица Стокхолм. Компанията изнася продукцията си за целия свят – дори до отдалечени кътчета като Хонконг. "Тук летата са повече или по-малко средиземноморски".
При утвърдените региони за производство на вино обаче по-високите температури са проблем.
Така например австралийските изби се местят на юг към остров Тасмания. Прогнозите са, че средните годишни температури в лозарските райони на Австралия ще се повишат с между 0.3-1.7 градуса. Това от своя страна ще намали качествата на гроздето с между 12 и 57 на сто, обясняват от националната агенция CSIRO.
Treasury Wine Estates – един от най-големите производители и дистрибутори на вино в света – през 2013 г. продаде лозята си на север от Сидни от опасения, че регионът може да стане "твърде горещ и сух". Последва покупка на насаждения в Тасмания.
Някои производители от Чили – четвъртият износител на вино в световен мащаб – също местят лозята си на по-хладни и влажни места на юг, докато други се местят на север.
Преместването на огромните лозови масиви обаче далеч не е толкова лесно за трите най-големи износители на вино – Италия, Франция и Испания.

Във Франция например половината от продукцията се регулира от т.нар. система AOC (система за контролиране на произхода). Тя е създадена през 1935 г. Според нея всеки продукт се определя въз основа на т.нар. "тероар" – съчетанието от уникалната почва, климата и лозарските практики в даден регион. Ако бизнесът иска да направи съществена промяна - като въвеждане на нов сорт грозде – трябва да кандидатства за ново наименование и да докаже, че качеството на продукта му е постоянно. А този процес отнема години.
Твърде много алкохол
В по-топлите региони, където съдържанието на захар в гроздето вече е високо, повишаването на алкохолния градус може да се окаже проблем.
"Ако вината станат с твърде високо алкохолно съдържание, това ще отблъсне потребителите. Те ще пият само по чаша-две", обяснява Никола дьо Сент-Екзюпери, производител от южния френски регион Лангедок – място, считано за уязвимо от промените в климата.
В подобни региони производителите и учените се опитват да измислят начини за редуциране на алкохола и в същото време да запазят вкуса. Това може да включва засенчване на гроздето, промяна в начина на напояване и дори изкуствено премахване на алкохола от готовото вино.
Друг проблем за сектора, свързан с промените в климата, са болестите по лозята. Производителите в Европа все още си спомнят за епидемията от филоксера през 19 век. Затова в университетите в Италия – най-големият производител на вино в света –се разработват нови сортове грозде, които да са устойчиви на болести, свързани с лошото време.
Председателят на Международната организация по лозарство и винарство Жан-Мари Оран смята, че в средносрочен план няма място за тревога. По-далечното бъдеще обаче е под въпрос. Редица учени алармират, че търсенето на начини за ограничаване на глобалното затопляне с до 2 градуса – една от целите на срещата в Париж – е много закъсняло и неосъществимо. Според Жан-Марк Тузард от френския изследователски институт INRA, ако температурите се увеличат с още 2 градуса, това ще промени завинаги "френската винена карта".