Дискусия за екологично земеделие организира "Грийнпийс"

Значението на хляба и възможностите за екологично отглеждане на житни култури. Това ще са основни теми на дискусия, която ще се проведе този четвъртък от 18 ч. в пекарна "Хлебар". Събитието е част от кампанията на "Грийнпийс" - България, за екологично земеделие.
Гост-лектор ще бъде доц. Виолета Божанова от Селскостопанската академия, която има дългогодишен опит в областта на растителната селекция при основни полски култури и поддържането на семепроизводство на твърда пшеница.
Наскоро организацията анонсира също онлайн платформата за екологично земеделие, както и програма за международен обмен на фермери в страни от Европейския съюз.
"От години отделяме внимание на земеделието като ключов бранш за опазването на околната среда. От него зависи както дали ще се храним с екологично чиста храна, така и в каква степен производството на тази храна оказва негативно влияние върху околната среда. Транспортирането на земеделската продукция може да бъде оптимизирано чрез пазаруване от местни производители и по този начин да бъде намален въглеродният отпечатък на всеки от нас при потреблението на хранителни продукти", казва Меглена Антонова, координатор "Екологично земеделие" в "Грийнпийс" - България.
Посветена на тази тема ще бъде и изложбата "Храна за живот: фотографии от екологични ферми", която ще бъде открита на 15 ноември от 19:00 ч. в Gallery 2.0 (ул. "6-ти септември" №26). Основният акцент са екологичните ферми, техните създатели, историята им и мотивацията им да се захванат с нещо такова.
"Всички те са взели единодушното решение да водят един нелек живот, който обаче ги удовлетворява много повече от каквито и да било други дейности. Те виждат проблемите на неработещата земеделска система и искат да я променят. Не се страхуват от тежкия труд и са готови да се откажат от много от привилегиите на съвременното общество, за да произвеждат здравословна и екологична храна и да бъдат начело на хранителното движение", разказва Меглена Антонова.