За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
dmarev
Рейтинг: 628 НеутралноВсяко ново е добре забравено старо (или нещо подобно)
Ден
Рейтинг: 681 НеутралноХубаво е това.
Истинска, полезна и вкусна храна.
Не е като сурогатите по търговските вериги.
Жалко, че зеленчуците вече не са като "едно време"
А , и приготвянето на зимнина наистина е приключение.
джендър NATO generals
Рейтинг: 594 НеутралноПриготвянето на зимнина е времеемко занимание за бедни! Когато народа забогатее, ще си купува зимнина, а няма да я приготвя!
Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на токНа Запад от Сърбия никой не гледа домати по дворовете си напр.,както ние правим масово!
Ден
Рейтинг: 681 НеутралноДребна корекция към текста:
Обръщането на бурканите с капачката надолу е за вакуумиране, а не за стерилизация, както е написано.
lz2
Рейтинг: 2106 НеутралноДомашното винаги е за предпочитане! Преди години ми се прияде шипков мармалад. Купих три вида от различни фирми. Нито един не напомни даже познатият ми вкус от детството! Тогава се ядосах, набрах 15 кг. шипки, разпитах бабите из селата и направих такъв шипков мармалад, какъвто и от детството си не помня! Какво ще им ям боядисаните нишестета на производителите! И лютеница правя, и кьопоолу и туршии! Много обичам да готвя и това ми е за майсторлък! Е, имам помощници. Аз съм майстора! Ама ги докарвам!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Ghost
Рейтинг: 695 Любопитно[quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]На Запад от Сърбия никой не гледа домати по дворовете си[/quote]
Форумът е в будна кома...За сметка на това, водят неравна война със затлъстяването и наднорменото тегло...
lz2
Рейтинг: 2106 Неутрално[quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"] Когато народа забогатее, ще си купува зимнина, а няма да я приготвя! [/quote]
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Глупости! Прочети какво съм написал горе! Ни им хапвам боклуците, чудо да стане! И в Германия е същото!
man_un
Рейтинг: 681 НеутралноНе обичам да правя компоти, лютеница, зелен боб и пр. Правим корнишони, камби с карфиол, кисело зеле, малко сладка...Прави ми удоволствие вишновката и изобщо домашните ликьори, както и домашна кървавица за коледа.
baba_zozolana
Рейтинг: 942 ВеселоДо коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
ce2f7.jpg oes%202012/VeggieGarden.jpg.html pg g 0/Vegetable_garden_at_Ham_House_Estate_-_geograph. org.uk_-_4530.jpg AAAAAAAAFhc/9ncFOeyVz4E/s1600/2010-06-16+Tomato+Ro w.jpg
I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.Да бе, веднага повЕрвахме
http://pics.davesgarden.com/pics/2010/07/09/pirl/a
http://s210.photobucket.com/user/QAGuy/media/Tomat
https://i.ytimg.com/vi/R0zeqJyVlYo/maxresdefault.j
http://i.ytimg.com/vi/qVqWM52nwWw/maxresdefault.jp
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8
http://4.bp.blogspot.com/_Di5FEUV8sqI/TBo6BRy60QI/
teridan
Рейтинг: 479 НеутралноДо коментар [#5] от "lz2":
Прав си - скоро гледах, че произвеждат от някакви пластмаси дори семките за ягодовия конфитюр, промишлено производство, в който се оказва че няма нито една ягода - желе, аромати, изкуствени имитации на ягоди, захар. Пък и приготвянето на зимнина е българска традиция, която никак не е лоша - народната памет помни рецепти за зимнина, които няма да намерите в никой супермаркет, а и от експериментите на хиляди хора се раждат страхотни продукти. Приготвянето на зимнина по-скоро трябва да се поощрява - би могло да се превърне дори в изгоден бизнес - милиони по света са готови да дадат луди пари за домашно приготвени вкуснотии от натурални продукти.
Ден
Рейтинг: 681 Неутрално[quote#5:"lz2"] Купих три вида от различни фирми. Нито един не напомни даже познатият ми вкус от детството! [/quote]
Странно. Днес на закуска точно същите думи си разменихме, опитвайки от трите бурканчета купешко подобие.
Тези, които са ги правили явно хабер нямат, какво представлява истинския шипков мармалад.
Но пък съм чувал, че приготвянето му е "висш пилотаж" в занаята по зимнината.
Поздравления, ако си се справил с тази нелека задача.
gost22
Рейтинг: 793 Весело[quote#10:"teridan"] милиони по света са готови да дадат луди пари за домашно приготвени вкуснотии от натурални продукти.
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...[/quote]
Поредната грешка. Карай, и Рим не е построен за един ден. "Милиони по света" при бутиково производство щото като направиш 300 буркана домашна лютеница, то тя вече няма да е домашна. Една тава лютеница я умножете до 300 буркана и си го представете как стоите и бъркате подред всяка тава. Дали след третата тава няма да измислите как да става по-лесно, а? И тук въобще не отварям дума за логистиката на домашно-затворените буркани по света, дори за отговорност на производителя почти не се сещам.
gost22
Рейтинг: 793 ВеселоДо коментар [#7] от "lz2":
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...А подкови наденици висят ли ти на балкона? Щото навремето и това беше повсеместна практика...
extraCACA
Рейтинг: 1354 Весело[quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]На Запад от Сърбия никой не гледа домати по дворовете си напр.,както ние правим масово! [/quote]
D0%BD+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D 0%BD%D0%B3&rls=com.microsoft:en-US:IE-Address& amp;source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAg Q_AUoAmoVChMI5ZWbp7KyyAIVChQsCh12UQjh&biw=1325 &bih=767#tbm=isch&q=roof+vegetable+garden& amp;imgrc=h9i6fixRW7tLTM%3A
а още по на запад ги гледат и по покривите си
https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B1%D0%B0%
qwertqwert
Рейтинг: 611 НеутралноДо коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?Когато народа забогатее, ще си купува зимнина, а няма да я приготвя!
----------------------------
Не.
Когато на пазара се появи "зимнина" , която отговаря на вкус и качество домашната , тогава ще се купува. И пак не всички. Готвенето няма да отпадне, когато всички имат пари да си купват (боклуците) от топлите витрини, или по-добрия вариант да си поръчват от любимия ресторант.
Grizacha ot Razgrad
Рейтинг: 531 ЛюбопитноЕдна от малкото статии която ми харесва.Дано да има още подобни.
lz2
Рейтинг: 2106 Неутрално[quote#11:"Умерен фанатик"]Но пък съм чувал, че приготвянето му е "висш пилотаж" в занаята по зимнината.[/quote]
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Въоще не е! Аз чувах технологии от сложни, по-сложни. Като разгледах власинките на шипките под микроскоп се оказа, че са "рошави" и се закацат една за друга. А тяхното отстраняване е "майсторлъка". Ето как съкратих технологията:/
1. Сваряват се шепките да омекнат.
2. Съмилат се с машинка за кайма.
3. Полученото пюре се разрежда 1 към 2 с вода.
4. Прекарва се ВЕДНЪЖ през сито за брашно с помощта на минийка за чертане.
5. Вари се за да се сгъсти.
6. Като стане гъстичко се слага захарта по 1 кг захар на килограм шипки. / Изходния материал/.
Вари се докато почне да пуска големи балони пара. пълни се и се обръщат бурканчетата. Не се стерилизира. Може и да се стерилизират, ако е за по-дълго съхранение.
Много е просто. Ама е трудоемко. НО РЕЗУЛТАТА СЕ ОТПЛАЩА СТОКРАТНО! От 1 кг. шипки излиза около 1 кг. мармалад.
qwertqwert
Рейтинг: 611 НеутралноДо коментар [#13] от "gost22":
-------
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?А подкови наденици висят ли ти на балкона?
--------------------------------------------------
Домашно приготвено филе Елена се суши прекрасно в хладилника.
И на вкус е в пъти по-добро от
купеното, независимо от производителя и цената.....
Ако пък на пазара имаше и хубаво българско екологично свинско месо, разликата щеше да е в порядъци
qwertqwert
Рейтинг: 611 НеутралноДо коментар [#17] от "lz2":
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?Като разгледах власинките на шипките под микроскоп
---------------------
Е те това му се вика научен подход
Grizacha ot Razgrad
Рейтинг: 531 Любопитно[quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Приготвянето на зимнина е времеемко занимание за бедни! [/quote]
До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
Е нека богатите да ядат боклуците, скъпите от магазина с Менделеевата таблица като съдържание.
princess_x
Рейтинг: 884 НеутралноЗа едни може и да е терапия, но за други - необходимост, а за трети - ненужен стрес. Поставям под въпрос консумацията на консервирани храни.
princess_x
Рейтинг: 884 Неутрално[quote#17:"lz2"]Много е просто. Ама е трудоемко. НО РЕЗУЛТАТА СЕ ОТПЛАЩА СТОКРАТНО! [/quote]
По какъв начин по-точно? Каква е нуждата и смисълът да се яде мармалад?
Петърчо
Рейтинг: 112 НеутралноТова със зимнината е най-доброто! Доматите и чушките от собствената си градина ги правиш на лютеница, едромляна, намазана на филия хляб, с едри парчета домашно краве сирене.... Мляс...
rn2/t31.0-0/p526x296/11937462_947077302020720_3440 613401364637012_o.jpg
https://fbcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-p
lz2
Рейтинг: 2106 Неутрално[quote#22:"princess_x"] Каква е нуждата и смисълът да се яде мармалад?[/quote]
ПравописА е поле за изява на неграмотните!А каква е нуждата и смисъла да се пие бира, или уиски? Отговорът е прост! УДОВОЛСТВИЕТО! А за децата е нужна енергия и витамини! Та затова мармалада...
teridan
Рейтинг: 479 Неутрално[quote#22:"princess_x"]Каква е нуждата и смисълът да се яде мармалад?[/quote]
Въпросът може да бъде зададен за всяка храна, което го обезмисля.
princess_x
Рейтинг: 884 НеутралноДо коментар [#25] от "teridan":
Сам знаеш, че мармаладът не е 'всяка' храна и може да се мине и без него. Друг е въпросът, ако както lz2 казва, хапваш мармалад за удоволствие. Но и от това не става полезен.
Обаче да не забравяме, че има хора, на които мармаладът не доставя никакво удоволствие и следователно и приготвянето му би било неприятно задължение за тях. Всеки решава сам за себе си.
acd30520326
Рейтинг: 218 ЛюбопитноЛютеницата ми е от любимите храни! Преди години съм правила, но напоследък приготвям друга вкусотия, която отнема по-малко време!
"Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВПредлагам я на любителите на домашните майстории, които проявят апетит да си я направят.
Изпичат се, почистени от семки, червени и зелени чушки и патладжани. Обелват се и нарязват на малки парченца или смилат. Когато се пекат чушките в тях слагам да се опече и чесъна, предварително обелен. Вкусната смес се слага в тенджера да се запържи леко с олио, като се бърка непрекъснато за около 15-20 мин. Към нея се добавя горчица и смлян черен пипер. Гореща се сипва в буркани.
Ето и продуктите, които можете да променяте според вкуса си:
3 кг червени и зелени чушки
2 кг. патладжани
5 глави чесън /въпрос на предпочитание/
0.5 чаша олио /можете да сложите и повече/
1 с. л. сол
1 малко бурканче горчица
черен пипер на вкус
rio
Рейтинг: 112 НеутралноПри използане на сходни продукти и начин на приготвяне едно търговско изделие, винаги ще отстъпва на домашно приготвеното по отшение на качествата си.
С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
Рейтинг: 667 НеутралноВаренето на домашна лютеница е напълно неприемливо за евроатлантическите ценности. Да се забрани!
Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.puhcho7
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#9] от "baba_zozolana":
...мадмоазел, показаният от Вас снимков материал се отнася до производството на пресни зеленчуци, а не на зимнина...нас ни интересува производството на зимнина - произвежда ли се домашна лютеница и туршия, и каква?!...какви капачки се използуват - завинтващи се, или такива със натискане, и дали се използуват капачки втора употреба?!...
Роси
Рейтинг: 5323 НеутралноКаква терапия,това си е къртовски труд,
hodounski
Рейтинг: 2166 ВеселоДо коментар [#5] от "lz2":
++++++
Ден
Рейтинг: 681 Неутрално[quote#17:"lz2"]Въоще не е! Аз чувах технологии от сложни, по-сложни. Като разгледах власинките на шипките под микроскоп се оказа, че са "рошави" и се закацат една за друга.[/quote]
Олелее!
И сега, ако реша да правя мармалад от шипки трябва ли да си купя и микроскоп?
baba_zozolana
Рейтинг: 942 ВеселоДо коментар [#30] от "puhcho7":
I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.Господин "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн" твърди, че никой не гледал зеленчуци в градината си на запад от нещо си. По Вашия въпрос: прост сърч в гуглето на canned homemade pickles дава около 510 хиляди резултата за 0,48 секунди. Очевидно причината за този фамозен брой резултати е, че абсолютно никой на запад от нещото си не се интересува от подобни рецепти.
puhcho7
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#34] от "baba_zozolana":
...господинЪТ твърди, че никой не прави зимнина - това е темата на статията...всички знаем, че се отглеждат пресни зеленчуци, темата е зимнината - компоти, лютеница и туршия...бъдете така добра да ни осведомите за традициите в правене на зимнина по други географски ширини!!...и дали знаят метода на двойната капачка втора употреба със натискане?!...
puhcho7
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#34] от "baba_zozolana":
...натискаш, натискаааш.....много го обичам този метод...
izabell
Рейтинг: 1197 НеутралноМного зависи от огъня.С дърва е най-вкусна, има неповторим дъх.На котлона е съвсем друго.
Peni Nikol
Рейтинг: 1553 НеутралноДо коментар [#5] от "lz2":
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.Днес за последно правя една лютивка. И мармелади правих от ябълки, от асорти, има няма близо 500 буркани - с компоти, домати, лютеници и др.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#12] от "gost22":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#12:"gost22"] щото като направиш 300 буркана домашна лютеница, то тя вече няма да е домашна. Една тава лютеница я умножете до 300 буркана и си го представете как стоите и бъркате подред всяка тава. [/quote]
Механизиран съм.
Тавата е емайлирана чешка. Медните вече не стават, защото калайджиите са лъжци вече. Поне повечето.
Та на тая емайлираната, дето ми събира смлени 40 кг. домати и 20 кг пипер (чушки на български) си има двигател и перка. Те бъркат, докато аз си пия студена бира. И мога да произведа за лятото хиляди буркани точно домашна лютеница.
Направи механизма приятел инженер.
Машинката за мелене на домати и отделяне на люспи и семки е от Технополис. 170 лева беше, но си струва парите. Заслужи си ги отдавна. Пак има труд, но не е толкова много.
Приятели адвокати (семейство) копаят-отглеждат домати и много други нещица. Някои ги мислят за стиснати, но не са. Просто не вярват на магазина, защото имат дете като моето, на около 13 г. и искат то да порасне здраво.
В магазина се продава: язва, рак, инсулт, инфаркт и други болести под различни марки.
gost22
Рейтинг: 793 Весело[quote#29:"Демократ-грантаджия"]Варенето на домашна лютеница е напълно неприемливо за евроатлантическите ценности. Да се забрани![/quote]
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...Забраните са приемливи за социалистическите ценности. При евроатлантическите ценности, което не е рентабилно и прагматично, само си "тръгва"...
Скоро да си виждал наденици по балконите на панелките? Няма и да видиш, щото не си струва. Виж, едно време през соца имаше по няколко балкона с "простряни" (на мястото на прането) наденици във всеки блок, ама не щото са били екологично чисти... Хайде леко с крайностите, пазара е баланс, а не забрани. Ако през соца имаше такива фризери като днес, никой нямаше да си играе да прави лютеници и подобни неща. Направо щяха да замразяват.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1316 НеутралноЯбълковият оцет пък стана върховен.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoГърлето е майстора. Научи се.
Един приятел миналата година ни даде много ябълки. Дребни като едри сливи, но сладки. Не му бяха нужни и почнахме експериментите и се получи.
После при гъбата направо налях червено вино и сега си имаме и винен оцет. Прекрасно става. Мисля, че е по-хубав от оня от соца дори.
Това е, назад към природата.
Доколкото още я има.
Бройлерите тази година са нов модел.
Плешиви като билярдни топки.
Почти на месец бяха, а задниците им светеха като светофари, голи. Перо няма. Питам така ли трябва и ме светна щастливата производителка, че са нов плешив модел. Щял съм по-малко да скубя. Е, то зор се скубе, но е плашещо от смяната на модела.
Както отива ще спра да гледам бройлери, щото ако ще са като тези в магазина, но без водата каква ми е ползата за здравето на детето и на нас.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1316 НеутралноДо коментар [#40] от "gost22":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#40:"gost22"]Ако през соца имаше такива фризери като днес, никой нямаше да си играе да прави лютеници и подобни неща. Направо щяха да замразяват. [/quote]
Не позна.
Точно при соца и седемте години след него НЕ правих нищо, защото имаше откъде да си купя всичко селско.
От ракията и виното, до петела и лютеницата.
Сега правя всичко сякаш идва краят на света.
От зор го правя.
Селяните не произвеждат нищо вече.
В турските села дори боб вече не произвеждат.
Заради боклука в магазините се налага сам да си правя всичко.
Имам два фризера по 400 литра и един 100 литра към хладилника ми.
Въпреки това правя лютеница, а и пилешко в буркани. Имам място, но вкуса на месо от буркан е незаменим.
С кьопоолу-то лесно реших въпроса. Продуктите са си във фризера, печен пипер, печен патладжан и като ни се яде вадим и правим кьопоолу през зимата.
В хубави години, хубави домати и евтини правя и доматено пюре. Така, ако реша мога да правя лютеница и през зимата и правих миналият ноември. Печен пипер имам много във фризера, имам доматено пюре в буркани по 1,7 л. и не ми трябва много.
Е, печката ми е със седем газови котлона и не паля огън пред кооперацията никога, което е голямо удобство.
greeneyes
Рейтинг: 2862 Неутрално[quote#40:"gost22"] Виж, едно време през соца имаше по няколко балкона с "простряни" (на мястото на прането) наденици във всеки блок, ама не щото са били екологично чисти... [/quote]
А ако живееше на първия, че даже и на втория етаж, твърде вероятно от простряните луканки и суджуци да остане само миризмата по пръта. Някои другари почти всеки ден се опитват да пишат небивалици, че при социализЪма не се крадяло, ама баш тогава си беше направо като по кърджалийските времена.
Gopeто
Рейтинг: 1321 НеутралноМама и тате ми правеха всяка есен такава лютеницотерапия. Писваше ми от правене на зимнина, но лютеницата беше изключение. Обожавах и направата, а зимата на трапезата.
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян ПетровТарасион
Рейтинг: 151 РазстроеноИмам чувството, че хората в България са изкрейзили тотално. Само на мен ли ми прави впечатление, че в тази "здравословна" храна се влагат готварска сол и кристална захар? И че цялата тази "вкусотия" се ЗАПЪРЖВА с олио.... Ми сори, ама който го яде това, може и директно да отиде в МакДоналдс, и там основните фактори за "овкусяване" са сол, захар и запръжка в олио, е, и малко глутамат, ама някои си го слагат и в лютениците. Не разбирам, как може хората да вярват, че това е полезно. И после се чудят, защо са затлъстели и получават диабет, язви и какво ли не... Но срещу кристалната захар в "соковете" ходят на митинг. Хора, яжте ги тези продукти (домати и чушки) сурови, не ги гответе...още по-малко пък да ги пържите със захар...
gost22
Рейтинг: 793 Весело[quote#42:"Росен (путлер капут)"]Точно при соца и седемте години след него НЕ правих нищо, защото имаше откъде да си купя всичко селско. [/quote]
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...После почнаха да хитруват и от борсата слагаха стоката в очукани щайги и хайде на пазара с етикет "от градината на баба"... както писах, което не си струва (труда в градината срещу жълти стотинки на пазара) — отпада.
aytep
Рейтинг: 112 ВеселоДо коментар [#5] от "lz2":
Яба-даба-дуОт дете шипков мармалад и сладко от дюля са ми любими! Поздравления и дълги години да споделяш мармалада с някого!
waterfall
Рейтинг: 785 ВеселоДо коментар [#21] от "princess_x":
Разбира се, принцесите никога не се занимават с такива неща!