Сусам, отвори се

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Браво на тези хора,а разказът за техния труден занаят ме трогна.

    Tony
  2. 2 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
    彼得。斯托亚诺夫
    Рейтинг: 123 Неутрално

    браво на хората, но все пак това мисля, че ще остане само хоби. по стечение на обстоятелствата в началото на годината бях в няколко фабрики за сусам в индия, разликата между това занаятчийско производство и индустриалното производство в индия не е за сравнение. съответно и цената и тн. а за хоби става. да има какво да показваме на децата.

    -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
  3. 3 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5842 Неутрално

    Понеже родът ми е от Ивайловград и не бях ходила отдавна,преди 2 години ходих да посетя прекрасния ми роден край.Посетих и яханата/така я наричаше дядо ми/ и си купих тахан.Купувала съм и от магазина,но той няма нищо общо с ивайловградския.Дядо ми също сееше сусам и ни пращаше тахан.Наистина е много вкусен ,а сусамовото масло прави салатата вълшебна.

  4. 4 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 842 Любопитно

    А сега драга съфор-умници кажете кога за последно сте яли геврек със сусам?

    "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
  5. 5 Профил на Тишо
    Тишо
    Рейтинг: 676 Неутрално

    Омръзна ми от малоумни статии, които не казват почти нищо, а имат за цел само да запълнят място. Такива са статиите в уебкафе, тази е същия тип.

    Иначе таханът на Каракехайови е уникален, който не го е пробвал трябва незабавно да поправи тази грешка. Няма нищо общо с останалите тахани на пазара. Респект за тези хора.

  6. 6 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    https://www.facebook.com/permalink.php?id=1444700725741961&story_fbid=1527302974148402
    За халвата от Ябланица.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  7. 7 Профил на ВаняХр
    ВаняХр
    Рейтинг: 845 Неутрално

    Браво на тези хора! Трогателен разказ!

  8. 8 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 700 Любопитно

    До коментар [#2] от "彼得。斯托亚诺夫":

    В много държави местните производители се дотират от държавата и/или местното население избира да купува от тях по-скъп продукт, за да ги поддържа. Така че, по-евтиният индийски тахан, който може и да е престоял по складовете доста преди да стигне до купувача, ще задоволи един тип купувачи, а пресният, екологично чист и по-вкусен тахан на Каракехайови може да има достатъчен пазар в България, за да им издържа семейството.
    По същия начин в западна Канада например има малки винарски изби, в които предлагат легло и закуска (и вино на обяд и вечеря разбира се). Виното е доста по-скъпо отколкото в магазина, защото производството му естествено излиза много по-скъпо от това на австралийското и чилийското вино със същото качество. И все пак, тези хора могат да теглят кредити от банките и да развиват устойчив бизнес.

  9. 9 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 909 Неутрално

    по една лъжичка сутрин на гладно - перфектно за стомаха, и не само!...

  10. 10 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 733 Неутрално

    Не бях чувал за това как се прави тахан и за какво се ползва. Знаех за таханхалвата, която не обичам. Сусама помня от закуските и едни самоделни сладкиши по панаирите. Нека традициите да оцеляват и се предават на поколенията. Заглавието ми припомня приказката за Али Баба, който запомнил вълшебните думи "Сезам, отвори се." Като наивен добряк той споделил тайната си с брат си Касим, който от алчност искал да заграби богатството за себе си. Влязъл в пещерата, но на излизане забравил думите и казал "Сусам, отвори се."Така разбойниците го хванали.

  11. 11 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 789 Неутрално

    Браво! Таханът е изключително полезен!

  12. 12 Профил на zenola
    zenola
    Рейтинг: 845 Неутрално

    Скоро тук под друга статия и друга тук споделих удивлението си, че в класа на дъщеря ми освен нея само още 2 - 3 деца са чували въобще за сусамов тахан.

    А сусамът (суров) е един от най-добрите източници на калций.

  13. 13 Профил на Хитрата Сврака
    Хитрата Сврака
    Рейтинг: 2428 Весело

    Явно преводачите от соца на приказката за Али Баба и 40-те разбойници не са назнайвали добре английския, и че "Оупън, сезами!" означава "Сусам, отвори се!" а не "Сезам, отвори се!"

    СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ, И ОТВСЯКЪДЕ ДЕБНАТ... КОПЕЙКИ!!!
  14. 14 Профил на forza
    forza
    Рейтинг: 1020 Неутрално

    Чудесен тахан, наистина различен от обикновения купешки - мнение от първа ръка на доволен клиент!

    Чисто етнографски ще добавя, че сусамът и таханът са били важно производство от много, много време (сигурно няма да сбъркам, ако кажа векове) не само за района на Ивайловград (едно време - Ортакьой), а и за българите в Беломорска Тракия. Много от хората в района са бежанци (не мигранти!!!) от Беломорието след 1913 г.
    Това, разбира се, е съвсем нормално и обяснимо - климатът е много по-мек, усеща се топлият южен вятър от Бяло море...

  15. 15 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 199 Весело

    До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

    Много пада! Иначе е един път

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  16. 16 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 421 Неутрално

    До коментар [#14] от "forza":
    В цяла Южна България се е отглеждал сусам. Най-много таханджийници е имало в Югоизточна България, в Харманлийско през 19 век са били над 200

  17. 17 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 421 Неутрално

    До коментар [#10] от "man_un":
    [quote#10:"man_un"]Знаех за таханхалвата, която не обичам. [/quote]
    Тахан е пастата, която се прави от изсушени семена или ядки. Тахан халвата най-често е от слънчогледов тахан (през соца изцяло от такъв), защото е по-евтин, въпреки че оригиналната тахан халва е със сусамов тахан.
    А "Сезам, отвори се" на български се превежда като "Сусам, отвори се", защото се прави алюзия с шушулката на сусама, която сама се отваря и пуска ценните семенца.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #