За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Free person
Рейтинг: 402 НеутралноБраво на тези хора,а разказът за техния труден занаят ме трогна.
Tony彼得。斯托亚诺夫
Рейтинг: 123 Неутралнобраво на хората, но все пак това мисля, че ще остане само хоби. по стечение на обстоятелствата в началото на годината бях в няколко фабрики за сусам в индия, разликата между това занаятчийско производство и индустриалното производство в индия не е за сравнение. съответно и цената и тн. а за хоби става. да има какво да показваме на децата.
-- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28Роси
Рейтинг: 5842 НеутралноПонеже родът ми е от Ивайловград и не бях ходила отдавна,преди 2 години ходих да посетя прекрасния ми роден край.Посетих и яханата/така я наричаше дядо ми/ и си купих тахан.Купувала съм и от магазина,но той няма нищо общо с ивайловградския.Дядо ми също сееше сусам и ни пращаше тахан.Наистина е много вкусен ,а сусамовото масло прави салатата вълшебна.
БМЗ
Рейтинг: 842 ЛюбопитноА сега драга съфор-умници кажете кога за последно сте яли геврек със сусам?
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Тишо
Рейтинг: 676 НеутралноОмръзна ми от малоумни статии, които не казват почти нищо, а имат за цел само да запълнят място. Такива са статиите в уебкафе, тази е същия тип.
Иначе таханът на Каракехайови е уникален, който не го е пробвал трябва незабавно да поправи тази грешка. Няма нищо общо с останалите тахани на пазара. Респект за тези хора.
Храбър
Рейтинг: 1416 Неутралноhttps://www.facebook.com/permalink.php?id=14447007 25741961&story_fbid=1527302974148402
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"За халвата от Ябланица.
ВаняХр
Рейтинг: 845 НеутралноБраво на тези хора! Трогателен разказ!
vankata1
Рейтинг: 700 ЛюбопитноДо коментар [#2] от "彼得。斯托亚诺夫":
В много държави местните производители се дотират от държавата и/или местното население избира да купува от тях по-скъп продукт, за да ги поддържа. Така че, по-евтиният индийски тахан, който може и да е престоял по складовете доста преди да стигне до купувача, ще задоволи един тип купувачи, а пресният, екологично чист и по-вкусен тахан на Каракехайови може да има достатъчен пазар в България, за да им издържа семейството.
По същия начин в западна Канада например има малки винарски изби, в които предлагат легло и закуска (и вино на обяд и вечеря разбира се). Виното е доста по-скъпо отколкото в магазина, защото производството му естествено излиза много по-скъпо от това на австралийското и чилийското вино със същото качество. И все пак, тези хора могат да теглят кредити от банките и да развиват устойчив бизнес.
Yomega
Рейтинг: 909 Неутралнопо една лъжичка сутрин на гладно - перфектно за стомаха, и не само!...
man_un
Рейтинг: 733 НеутралноНе бях чувал за това как се прави тахан и за какво се ползва. Знаех за таханхалвата, която не обичам. Сусама помня от закуските и едни самоделни сладкиши по панаирите. Нека традициите да оцеляват и се предават на поколенията. Заглавието ми припомня приказката за Али Баба, който запомнил вълшебните думи "Сезам, отвори се." Като наивен добряк той споделил тайната си с брат си Касим, който от алчност искал да заграби богатството за себе си. Влязъл в пещерата, но на излизане забравил думите и казал "Сусам, отвори се."Така разбойниците го хванали.
Коки
Рейтинг: 789 НеутралноБраво! Таханът е изключително полезен!
zenola
Рейтинг: 845 НеутралноСкоро тук под друга статия и друга тук споделих удивлението си, че в класа на дъщеря ми освен нея само още 2 - 3 деца са чували въобще за сусамов тахан.
А сусамът (суров) е един от най-добрите източници на калций.
Хитрата Сврака
Рейтинг: 2428 ВеселоЯвно преводачите от соца на приказката за Али Баба и 40-те разбойници не са назнайвали добре английския, и че "Оупън, сезами!" означава "Сусам, отвори се!" а не "Сезам, отвори се!"
СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ, И ОТВСЯКЪДЕ ДЕБНАТ... КОПЕЙКИ!!!forza
Рейтинг: 1020 НеутралноЧудесен тахан, наистина различен от обикновения купешки - мнение от първа ръка на доволен клиент!
Чисто етнографски ще добавя, че сусамът и таханът са били важно производство от много, много време (сигурно няма да сбъркам, ако кажа векове) не само за района на Ивайловград (едно време - Ортакьой), а и за българите в Беломорска Тракия. Много от хората в района са бежанци (не мигранти!!!) от Беломорието след 1913 г.
Това, разбира се, е съвсем нормално и обяснимо - климатът е много по-мек, усеща се топлият южен вятър от Бяло море...
sjaakiie
Рейтинг: 199 ВеселоДо коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":
"I'm quite illiterate, but I read a lot."Много пада! Иначе е един път
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#14] от "forza":
В цяла Южна България се е отглеждал сусам. Най-много таханджийници е имало в Югоизточна България, в Харманлийско през 19 век са били над 200
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#10] от "man_un":
[quote#10:"man_un"]Знаех за таханхалвата, която не обичам. [/quote]
Тахан е пастата, която се прави от изсушени семена или ядки. Тахан халвата най-често е от слънчогледов тахан (през соца изцяло от такъв), защото е по-евтин, въпреки че оригиналната тахан халва е със сусамов тахан.
А "Сезам, отвори се" на български се превежда като "Сусам, отвори се", защото се прави алюзия с шушулката на сусама, която сама се отваря и пуска ценните семенца.