Рецепта за квас в домашни условия

Рецепта за квас в домашни условия

Наскоро разказахме в рубриката "Предай нататък" как две любителки на истинския хляб с квас превръщат правенето му в свое препитание и бизнес.
Създателките на пекарната "Хляб§Soul" ни споделиха тънкостите и рецепта как да отгледаме и поддържаме хубав квас в домашни условия, с който после да правим сами хубав и полезен хляб.
Рецепта за квас в домашни условия
Ден 1
В един буркан смесваме:
 25 гр бяло брашно
25 гр пълнозърнесто брашно
50 мл изворна вода
След това затваряме буркана и държим на топло ( през зимните месеци: 21-24 С, през летните - 25-26 С) сместта (това се повтаря и през следващите дни).
Важен детайл за съставките, които използваме; водата да е изворна - това гарантира, че тя е чиста, без химии; брашното да е качествено, препоръчително е да е органично, така квасът ще стане по-качествен и силен.
Ден 2
Почивка (не правим нищо, само наблюдаваме дали започват да се появяват мехурчета в буркана.)
 Ден 3 (би трябвало вече да забелязваме малко количество мехурчета в сместта)
 Изхвърляме сместта, като запазваме само една супена лъжица и добавяме нови количества в същия буркан:
25 гр бяло брашно
25 гр пълнозърнесто брашно
50 мл изворна вода
1 с.л. от сместта от ден 1
Важно обяснение: Останалата част от кваса от предните два дни трябва да изхвърлим, защото бактериите в него вече са изяли всичката храна.
 Ден 4 (с всеки изминал ден мехурчетата в сместта трябва да стават повече).
 Отново в същия буркан добавяме:
25 гр бяло брашно
25 гр пълнозърнесто брашно
50 мл вода
1 с.л. от сместта от ден 3
 Ден 5
 Правим отново сместта в буркана:
 25 бяло брашно
25 пълнозърнесто
50 мл изворна вода
1 с.л. от сместта от ден 4
През есенните и зимните месеци е добре да продължим по същия начин до ден 7 (една пълна седмица).
Накрая на първата седмица ще имаме готов квас за правене на хляб, а ако продължим захранването по същата схема, накрая на втората седмица ще получим и готов квас майка, който можем да приберем в хладилника и да захранваме 1-2 седмично с равно количество вода и брашно.
Бурканът за квас може да е един и същ, преди първото използване е добре да се стерилизира за кратко във вряла вода.
Желателно е захранването на кваса да се случва по едно и също време.
Дали квасът е готов за месене или прибиране в хладилника, можем да разберем по това дали се надига и спада регулярно в рамките на 10-12 часа (дали се надига квасът можем да разберем, като отбележим с маркер чертичка върху буркана след като го захраним и проверим след 6-8 часа как се е развил).
Когато искаме да месим, взимаме от "кваса майка" и правим дневен квас - една супена лъжица използваме за направата на дневния квас, в зависимост от това колко хляба искаме да направим. Около 100-150 гр. дневен квас са ни нужни за хляб от 1000 гр.
Рецепта за квас в домашни условия