Вече над пет години "Мулти-култи" работи за интеграцията на чужденците в България. Много често инициативата използва храната като повод за срещи и сближаване.
Вече над пет години "Мулти-култи" работи за интеграцията на чужденците в България. Много често инициативата използва храната като повод за срещи и сближаване.
На снимката: Микс непалски ястия, приготвени от Гунджа Б. Чокхал, ресторант "Гуркха"Целта на новия им проект "Многообразието е вкусно", който започна с изложба, е да се противопостави на ксенофобията и дискриминацията по позитивен и иновативен начин.
На снимката: Гунджа Б. Чокхал от Непал, ресторант "Гуркха"След като се срещат с 30 мигранти и бежанци, от "Мулти-култи" записват личните им истории, както и по няколко рецепти от страните им по произход, заснемат и готовите ястия. Така публикуват 30 000 картички с рецепти и ги разпространяват в над 12 града, а с помощта на медийните си партньори популяризират рецептите.
На снимката:
Ливански хумус, приготвен от Хани Таук, сладкарница "Карамел"
Проектът ще има и своето логично продължение. Тази седмица "Мулти-култи" имат и специален нов сайт, в който събират рецептите и историите, които ще продължават да събират и публикуват. "Каним всеки, който обича да готви, да го посети и да си сготви нещо интересно", казва Бистра Иванова, един от основателите на инициативата "Мулти-култи".
На снимката: Хани Таук от Ливан, сладкарница "Карамел"Рецептите на всички снимани ястия ще бъдат публикувани на сайта, който стартира в началото на тази седмица.
На снимката: Свински шашлик от Армения, приготвя се в ресторант "Егур, егур" на Хилда Казасян.Автор на всички снимки по проекта е младият фотограф Стефан Сучев. На 12 януари 2016 г. във "Виваком арт хол" беше първата му самостоятелна изложба "Многообразието е вкусно". На събитието чужденците бяха поканени да приготвят хапки, които дегустираха за 2 часа около 500 - 600 души, разказва Бистра
На снимката: табуле с киноа – ястие от Перу, приготвено от Карлос Портен, Ресторант ЛОМОНа снимката: Индийско ястие Ragda Patties, приготвено от Пракаш Мишра, ресторант "Шафран" На снимката: Пракаш Мишра, готвач в индийския ресторант "Шафран" На снимката: Индийско ястие Alur Chop, приготвено от Пракаш Мишра, ресторант "Шафран"
На снимката: Бибимбап - ястие от Южна Корея, приготвено от Окхий Юн, ресторант "Юн" Окхий Юн, южнокорейски ресторант "Юн" На снимката: италианска паста, приготвена от Марио Монтесоро, бистро "Песто" На снимката: Марио Монтесоро, от италианското бистро "Песто" Пиле табака, приготвено от Наталия Хитрина, руски ресторант "Арбат" Наталия Хитрина, руски ресторант "Арбат" На снимката: Хюнкяр беенди кебап, ястие от Турция, приготвено от Серхат Ерич, ресторант ТМ На снимката: кюнефе, Серхат Ерич, турски ресторант ТМ На снимката: Пълнена плескавица с лют урнебес, сръбско ястие на Далибор Маринкович от Сърбия, ресторант "Котилото" Далибор Маринкович от Сърбия, ресторант "Котилото" На сниката: Сръбски домати с паста от патладжан и сирене, приготвени от Далибор Маринкович от Сърбия, ресторант "Котилото" На снимката: Сирийска баклава, приготвена от Джоан Мустафа, сладкарница "Лилан" На снимката "Ах! Бургер" на Рори Милър от САЩ Рори Милър от САЩ Английска закуска, приготвена от Джон Коухоун, ресторант "Спайс хаус" На снимката: "Плаващ остров" – френски десерт, приготвен от Ерик Вонжон, ресторант Le Bistro Ябълков пай на Рене Бустен, Холандия Рене Бустен, Холандия