За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Мoа Пpеател Tайпu
Рейтинг: 8 НеутралноКо й туй подкаст ве?
Ку можи- на български, плс
Не на боклушки- герб
Да вярваме на истината
Рейтинг: 2941 НеутралноВиното се дели на българско и всичко останало. 100 милиона бутилки се изнасят 200 милиона се консумират в България. Още толкова българите правят частно.
442
Рейтинг: 544 РазстроеноМутрите превзеха целият винен бизнес, а както добре знаем, от мутри и мелицеонери бизнесмени на стават. За това нямаме пазари, те на изложенията отиват с едно, после продават друго и се мислАт за гоУеМи гяволЕ, ама нЕма балами. СОРИ.
boevbisser
Рейтинг: 2310 ВеселоИмаме изключителни червени вина, много се подобриха последните 10 години. Няколко по-малки изби мога да препоръчам, рядко са ме разочаровали - Марян, Росиди, Драгомир, Меди Валей, Царев брод, Иво Върбанов, Санта Сара. Сегааа, цените им вече наближават европейските, но това е положението - ако щеш. Наздраве!
дерибеев
Рейтинг: 1412 ВеселоДо коментар [#2] от "Да вярваме на истината":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васПрез 80-те години България е топ износител на вино в света."
Pile Driver
Рейтинг: 233 Неутралноаз чакам мойто Какич си изваде пениса
Roimungstrupp - Kalte Stadt
https://www.youtube.com/watch?v=3iZdfWjOSJw
1 000 018
Pile Driver
Рейтинг: 233 Разстроено342 Профил на Pile Driver
Pile Driver
Рейтинг: 1381
07:11, 10 фев 24
Разстроено
Пустият Путин
—цитат от коментар 289 на Gretel
как сашнус му беше заглавието?
https://www.youtube.com/results?search_query=mearsheimer
теа няжту на ибабат
Conversations with History: John Mearsheimer
https://www.youtube.com/watch?v=AKFamUu6dGw 1 000 018
xux221248546
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#5] от "дерибеев":През 80-те години България е топ износител на вино в света."..........
Изнася боклуци бе приятелю, най вече за СССР. Ти май си слушал подкаста избирателно.
Pile Driver
Рейтинг: 233 РазстроеноДо коментар [#5] от "дерибеев":
1 000 018дерибейка, неска ко ша я прайж ридакчата?
Pile Driver
Рейтинг: 233 Разстроено[quote#1:"Мoа Пpеател Tайпu"]туй/quote]
1 000 018туй
туѝ
ма мое и по-добре, катчеле?
xux221248546
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#4] от "boevbisser":
Имаме изключителни червени вина, много се подобриха последните 10 години...........
Прав си, но цените са доста солени и не могат да издържат на конкуренцията. Особено в по-ниският и среден клас, в който чилийски, италиански, френски, испански, португалски, южноафрикански и австралийски вина са по-евтини. А и българина трудно ще даде повече от 15-20 лева за бутилка вино от среден клас и ще предпочете концентрат за същите пари.
Pile Driver
Рейтинг: 233 РазстроеноГероат от Костинброд или коа друга отрепка, докат двайсе године цвилите? 1 000 018
john trivolta
Рейтинг: 885 ВеселоБългарите затуй обичат Русия - тя гарантирано изкупуваше боклуците им. Затова бяхме на 5-то място по износ на вино и на първо - на цигари (в света). След това руснаците се осъзнаха, а Булгартабак и Винпром фалираха. А на българите не им остана нищо с което да се гордеят, освен с Ханко Брат.
"Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър БауърPile Driver
Рейтинг: 233 Разстроеное ми не, таа басиска не ма дърви
https://youtu.be/yeUxpAxdK7U?t=1661 1 000 018
boevbisser
Рейтинг: 2310 ВеселоДо коментар [#11] от "bran60":
Имам приятели винари, според тях големите проблеми при износа са, че не могат да правят истински солидни количества с постоянно качество, а и липсва държавна подкрепа, без която в тоя бранш и в нисък и среден клас просто не става. И да - хубавите ни вина са между 20 до към 30-35 лв. бутилката. Дали някой би избрал концентрат за тези пари - негова работа, в личен план все повече с годините предпочитам вино.
john trivolta
Рейтинг: 885 НеутралноДо коментар [#14] от "Pile Driver":
"Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър БауърЕее, когато бях млад бих я предпочел пред Geddy Lee :-)
xux221248546
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#15] от "boevbisser":
Имам приятели винари, според тях големите проблеми при износа са, че не могат да правят истински солидни количества с постоянно качество, а и липсва държавна подкрепа.
Държавна подкрепа трябва да има, но и самите изби не правят нищо или полагат минимални усилия. Няма и стриктен контрол на географския произход. Не може Винпром Пещера, например да има лозови масиви в Стара Загора и да произвежда вино под името Пещера.
realguru
Рейтинг: 1425 НеутралноПреди 20 години една винарна пусна една серия червени вина дето бяха много добри, подарявал съм на колеги западняци, всички го харесваха много. Обаче проблемът е, че като серията стана известна те увеличиха количествата ама най-вероятно като слагаха/добавяха грозде от други региони, макар и същия сорт. И съответно вкуса не беше същия и го развалиха и после я спряха серията.
И това е проблема че трябва да имаш големи масиви на едно и също място с еднаква почва и еднакви климатични условия. И по възможност да се прибира и обработва по едно и също време.
Гроздето не е ли хубаво и с еднакво качество после трудно може да направиш качествено вино.
И затова малките винарни изкарват с много добро и постоянно качество, но като тръгнат да правят количество и нещата се скапват. А големите винарни обикновено наблягат на количество, а не толкова на качеството.
cockney
Рейтинг: 309 НеутралноДо коментар [#18] от "realguru":
+++
boevbisser
Рейтинг: 2310 ВеселоДо коментар [#18] от "realguru":
Напълно съгласен, при нас няма как и душата в рая....Как обаче го направиха тези с мисъл за бъдещето на износа - Австралия, Чили, Нова Зеландия. Още при засаждането на лозя правеха огромни площи с еднакви сортове, така щото ако в някой момент тръгне износ, да могат да подготвят и 100 хил., и 500 хил., и 2 млн. бутилки. В България такава мисъл, камо ли план, отдавна няма. Въпреки това малките ни изби са страхотни и правят изключителни червени вина, достойни за висок клас навсякъде по света.
Наздраве и весел уикенд на всички.
Прокопсало Парвеню
Рейтинг: 8 НеутралноБългарското вино е слаба ракия
06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01- 21 Р.Радев: Логично е.. г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката.................................................................................. ...................................... ............................. 01-21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев ................................................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ............................................................................ 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................ 10-21 К.Петков: Ние от "ПП“ много харесваме Бойко Рашков за вътрешен министър . ............................... 01-22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков... 12-23 К.Петков: Не вярвам в идеята за независими експерти в регулаторите. По-добре е всяка една партия да сложи политическите си експерти и всеки да си поеме отговорността.с или без редакторката
realguru
Рейтинг: 1425 НеутралноДо коментар [#20] от "boevbisser":
Да и мен ми харесват вината на малките изби. Около 3-4 малки винарни съм им пробвал вината и са хубави и съм им фен.
Даже сега наскоро бяхме на СПА в един хотел и в ресторанта им имаше някаква изба дето не я бях чувал и викам чакай да я пробваме, виното беше много добро. Така че винаги може да останеш приятно изненадан.
hamiltonf
Рейтинг: 3823 Веселоhttps://ikj.bg/novini/balgaria-26-ta-v-sveta-po-proizvodstvo-na-vino-s-dyal-ot-029/
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБhttps://www.marica.bg/biznes-zona/balgariq-e-v-top-10-po-proizvodstvo-na-vino-v-es-za-2022-g #:~:text=България е в топ 10 по производство на,него участват над 600 фирми от 25 държави.
А това е за колхозниците, които се радват, че през комунизъма сме били на върха на света:
"НР България започва да изнася над 300 милиона бутилки нискокачествени вина в СССР, както и 60-70 милиона висококачествени на Запад, основно във Великобритания. Така в края на 70-те и през 80-те България е петият в света износител на вина за Великобритания!?" За Великобритания стигнали 5-то място?!
dnevnikar
Рейтинг: 3659 ВеселоВИИ Маркс имени СССр2
Малые братушки не са франчузи.
Водка дай им дай им дай.
Столичная.
Или Cologne "Руска кожа".
Имаха такъв, кога СССР беше жив.
Сега нямат!
"За българското вино и (не)възможните му пазари"
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3291 НеутралноПрав си (както повечето потребители тук). Не знам к'ви бАклуци са изнасяли за СЕСЕ СЕРЕто -300 млн, според инфото на Хамилтон в коментар 23.
Обаче от ЛИЧЕН ОПИТ мога да потвърдя че през 70те и 80те в лондонските магазии се продаваха СТРАХОТНИ червени вина, и на АПЦУРДНО ниски цени: Бяха на най долният рафт заедно с алжирски и марокански вина по £2.99 или нещо подобно преди въвеждането там на десетичната система.
ОБАЧЕ тези алжирските бяха боклуци (веднъж купих едно и след глътка го излях в мивката). А българските бяха на нивото на италианските на 2-3 пъти по високи цени.
По тази причина българските вина ги нямаше в обикновенните ресторанти, и рядко в разните "клубове", но ВИНАГИ взимах 2-3 бутилки като ходехме в БОБ'ресторантите...
П.С. Лондон, и 'сичкото Западна Европа бяха СУПЕР през 70те до ранните 90те години....После...
П.С. ЩО ЗА ИДИОТЩИНА Е "ПОДКАСТ" тук?!? Това може би е ОК за шофиращите, ама...
До коментар [#8] от "bran60":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
tacheaux
Рейтинг: 2392 НеутралноНе съм очаквал Капитал да хвали винопроизводството при социализма, когато сме изнасяли нискокачествени вина в СССР. Лозарството беше занемарено именно при социализма. Хиляди декари лозарски масиви бяха изоставени и пустеещи. Едва сега винопроизводството в България се възражда с не големи по количество , но качествени вина. Имаме страхотни лозарски изби в Сакар , източните Родопи , Мелник, Тракия... Отрасълът се развива с добри темпове и България все повече се налага на световния пазар като износител на качествени вина.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
bsd_vc
Рейтинг: 10 НеутралноДо коментар [#23] от "hamiltonf":
Алоо, послмали малко де...между производство и износ разликата е доста голяма, не мислиш ли? Да, за кратко през втората половина на 70те започваме ударно производство (около 1млн бутилки на денонощие), но не всичко се изнася, нали така? Ааама берекет версен, булгар-булгар е голяма работа!! Олимпийски шампиони по математика и физика бол, ама една проста сметка не можем да си направим в днешно време, как да си оптимираме количества, производство, пазари...а примери от съседни и малки страни - бол!
Роси
Рейтинг: 5672 НеутралноБългария произвежда малко вино по една единствена причина. Много ръчен труд. Основно рязане и прибиране на реколтата. А работна ръка няма!
Petleshev
Рейтинг: 3002 НеутралноНе. Цените на българските вина отдавна минаха европейските или поне испанските. Поради тази причина предпочитам да си купувам наливно от малки производители, защото цените на бутилираното от някои наши изби отдавна преминаха здравия разум. А понякога в ресторанти се плаша като видя какви цени са наслагали на бутилка струваща не повече от 15 лева, примерно. Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
k_
Рейтинг: 890 НеутралноМасовият потребител, този дето очаква да пие стандартно "добро" вино според етикета в продължение на години е този който консумираше "Меча кръв", "Манастирско шушукане", "Бяло сухо" и пр. през соца от където идват и прословутите количества.
До скоро все още ги имаше като марки по рафтовете в пластмасови двулитровки.
Хората разбиращи от вино знаят, че разликата при вината не е дори само в годините изписани на етикета.
Следващото ниво "разбирачи" са тия дето налитат на старите (сопред етикета) и разлните му там "резерви". Тия минават за спецове, ама всъщност са жертви на маркетинга.
Виното е с характер, които може да варира значително според зависи от много фактори.
Младо божоле може да се окаже трепач с всичките му аромати, ако и да е втасало в бидони в в някоя селска маза. Не е за продан разбира се.
Пил и съм скъпи вина от уж "реномирани" марки, наблъскани със сулфати за стабилизиране, ензими за избистряне от които те цепи глава два дена.
Относно чилийски, австралийски, южноафриканки и пр. от тези които са нашия пазар към които съм посягал няколко пъти - ами същите като ония дето ги пущаш Винпром през соца за СССРто.
Иначе, да - Новият Свят има добри вина но съм ги опитвал на други места и държат цена.
А подкаста не успях да изслушам. Първите 2-3 минути от 21 две млади жени си говорят сладки общи приказки, но не и за вино.Нямам време за такива неща.
hamiltonf
Рейтинг: 3823 ВеселоДо коментар [#28] от "bsd_vc":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБФункционално неразбиране на написан текст, притежавате!
Petleshev
Рейтинг: 3002 НеутралноКак да има работна ръка? Селата са празни и все повече пред изчезване. България не се интересува от работната си ръка и запазване на селата. Както и други по-горе пишат, винопроизводството също отдавна се мутризира и традицията изчезна. Гони се оборот и бърза печалба. Качеството и постоянството са оставени на заден план. Няма хора, няма и приемственост. Социализмът успешно положи основите на заличаване на българското село. Сега виждаме още по-добре наследството на соца. Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3291 Неутрално[quote#30:"Petleshev"][Не. Цените на българските вина отдавна минаха европейските или поне испанските.
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!Поради тази причина предпочитам да си купувам наливно от малки производители, защото цените на бутилираното от някои наши изби отдавна преминаха здравия разум. А понякога в ресторанти се плаша като видя какви цени са наслагали на бутилка струваща не повече от 15 лева, примерно./quote]
За кои цени става дума-ресторантските или тези в магазините?
В ресторантите често БЕШЕ безумие (говоря за периода 2010-2017)-вина на 3++ пъти по скъпи от магазинските, И ЧЕСТО ЛОШО СЪХРАНЯВАНИ!!!
ВИНАГИ исках да отворят бутилката пред мен, с предупреждение-ако ДЪНОТО на тапата е сухо-ВРЪЩАМ бутилката!
За в къщи ти препоръчвам "мойте любими"-Тетра'пак (3 л) на Тера Тангра. Купажи мерло'каберне'сира'шираз, с над 13% алкохол на цени 15-20 лв на 3 литра: "МЪЖКИ" вина-тежички и танинови, баш мой вкус. По мрежите не съм ги мяркал, имаше ги в малките магазнчета.
Струва си да ги опиташ, 15-20 лв не са пари! И винаги можеш да готвиш с тях, ако не ти харесат. Драсни тук (в Дневник де) как ти 'аресаха след проб'ането.
До коментар [#30] от "Petleshev":
До коментар [#30] от "Petleshev":
Petleshev
Рейтинг: 3002 НеутралноДо коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...И за ресторантите и за магазините ми е сравнението с Испания. Естествено, говорим за нисък и среден клас. Испания си има много добра политика по отношение на винопроизводството и насърчаване на потреблението. Магазини и заведения могат да прилагат максимален процент надценка за да няма търгашество. По ресторантчетата чаша вино за обед беше на цената на едно кафе по спомен. И хората си хапват и си пийват на нормални цени и има за всички. По магазините в Испания вино струващо до 10 евро е беше много по-добро от българско вино за 20 лева. Е-е-е-х-х-х... Прищя ми се да направим пак разходка до Испания.
По ресторанти вече почти не ходя. Досадно ми е и дразнещо. Почти навсякъде едни и същи полуфабрикати. Предпочитам да си пека пържоли вкъщи на плоча. За кутии вино тетрапак съм пас. Много цепи главата после. ;)
Последното вино което купих беше от мой добър познат с лозе до Свиленград. Предпочитам да купувам от малки производители. Тоест парите отиват в правилните хора. Да ме извиняват прехвалени изби и всякакви мутри.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3291 НеутралноДо коментар [#35] от "Petleshev":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!Пробай тетра'пак на Тера Тангра-ще се удивиш!
"Цепене на главата" идва от дехидрацията (освен метила в алкохолите). Мойта рецепта е -на литър вино-поне 1/2 литер вода (ОТДЕЛНО, но по време на консумацията, предпочитам газираната)
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
olimpipanov
Рейтинг: 318 НеутралноНаздраве Моше,
чарът на българските вина поради специфика на климат , почви, слънце, технология са точно "мъжкте" високотанинови вина, които на френците не им Аресват (аш аспире)
защото убиват вкуса на ла буф.
На купажите също ни се подигрват, но аз си ги харесвам точно такива яки вина, които вървят с плътна мръвка. Едно най-добрите вина ,което съм пил е дпмашнярка Алжирка от Ямболско, омотва са норматив.
отделно, ние преди това подлагаме със салата и ракия, която убива всичките рецептори и съответно няма как да усети човек по-тънко вино.
Има португалски и шпаньолски вина, които също са доста танинови.
А това, че нашите вече прекаляват се цените е верно - винота от новия свят са конкурентни на цени и качетво и доста по-интерени. Но "новите чорбаджии" екс милиционери са ден година храни.
klecho
Рейтинг: 705 НеутралноНай-добре е човек да се държи настрана от българското вино.
Преди две седмици, във Франция ,попаднах на Каберне за €2,20 бутилката, на промоция. Напълнил багажника.
Докато на местния пазар където съм има българско вино на Лева, но дори вносителят препоръчва на приятелите си да не го купуват.
Толкова по тоя въпрос.
klecho
Рейтинг: 705 НеутралноДо коментар [#15] от "boevbisser":
И защо трябва да избира концентрат, като Лидл и Кауфланд са пълни с хубави вносни вина, които на промоция излизат под 10 лева бутилката?
olimpipanov
Рейтинг: 318 НеутралноА прпопуснАх - онуй соц производство от милиони литри беше боклук за износ основно за СССР не е беше вино, а нещо друго. Същото са "коняка" Слънчев удар, който не ставаше за пиене.
Горе като пиша за вина - имам пред вид само някои определени изби, и дом. производство, а не "вино" тип Нта цедка.
Sterio Ternkov
Рейтинг: 8 НеутралноДа , по Татова време избите бяха държавни, контролирани от специалисти от засаждане на масива , до поставяне на етикета на бутилката и кашониране. После дойде 1989г. ,и с нея секакви "ДС специалисти" и съсипаха всичко. А специално пазара в Англия го съсипаха т.н "винена царица" Роза Георгиева и съдружника и Маргарит Тодоров, като приватизираха експорта на вино .
Да сега има добри изби, но и цена 20-30лвза бутилка е доста надценено. Който познава сектора, може сам да изчисли: Цена грозде, килограми за литър гроздова мъст, технологичен процес по зреене, цена бутилка , тапи , етикети, опаковки, реклама- ми не повече от 12-15лв.
Sterio Ternkov
Рейтинг: 8 НеутралноИ Дневник, тук четящите и коментиращи сме четящи, грамотни хора . Това с подкастите дето се разтягат локуми като на селска вечеринка го оставете за т.н "лайф издания.
dosetliv
Рейтинг: 1276 НеутралноРуснаците не са се осъзнавали, ами СИВ се разпадна. В него двустранната търговия е балансирана : за колкото пари изнасяш стока за някого през годината, за толкова треба да внесеш. Та петрола, металите и аружията се налагаше да се плащат с агростоки (те понеже са евтини и оттам количествата огромни). От това време битува и митът за "необятните руски пазари". Той освен винено - цигарения включва и доматения мит.
В ЕС даже е още по - голям майтап. Съюзът има свръхпроизводства на вино. Първо се плащат субсидии да засадиш лозя, после субсидии да ги изкорениш и изхвърлиш виното (като историята с Ваксините)
https://www.france24.com/en/europe/20230825-france-eu-to-spend-200-million-euros-on-destroying-surplus-wine
Мне, туй с цената е прастар маркетингов трик и няма нищо общо с хубавината. Има категория клиенти къде верват че колко нещо е по - скъпо, толкова е по хубаво и друга къде купуват скъпо от гъзария. 1 л вино се прави от 2 кг грозде. Имаме разход 2 * 60 стинки = 1,20 лв за суровина. Останалото е разход за заплати на неколко човека, амбалаж, печалба и дедесе. Същата работа е например с има дамски чанти къде ги продават по 4.000 евро , пък част ги дават да ги шият тука и разходът материали + труд е нема и 40 евро.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
trolimzarodiny
Рейтинг: 8 НеутралноПил съм страхотен Пелин от местната винарна през 80!
Бирата и благата трева трябва да са безплатни за стадото !А кабернето беше толкова добро, че след две чаши човек се чувстваше непобедим 😎
После ни налази демокрацията и приватизираха винарната.
Миналата година, като жертва на носталгията си купих две бутилки вино от същата уж винарна.
Устните ми се оцветиха в лилаво, което не успях да измия три дни плюс сериозен махмурлук след първата.
Втората излях в мивката 😂
penetrating
Рейтинг: 5672 НеутралноДо коментар [#4] от "boevbisser":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertКачеството си има цена :)
Не съжалявам за старите цени. Днешното българско вино е напред и има превъзходни представители. Аз бих добавил Катарджина и Братанов (една голяма и една бутикова изба)
penetrating
Рейтинг: 5672 НеутралноДо коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertСъщо и Мезек :)
penetrating
Рейтинг: 5672 НеутралноДо коментар [#34] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertОсвен това Контемплейшън пак на Катаржина. Много е добро.
accidental
Рейтинг: 744 НеутралноБългария трябва да рекламира уникалните си вина Мавруд и Широка Мелнишка. В момента в САЩ в местният магазин има само Castra Rubra Zahir, Турция има 3 вина, Македония има две, Гърция има 7-8, Хърватия има едно. Не мисля че България има шанс с кабарне, мерлот или пино ноар.
realguru
Рейтинг: 1425 НеутралноЛичи си че нищо не отбираш от винопроизводство :)
Туй даже не е валидно за онова вино дето другия колега по-нагоре си го бил купил за 2.20Евро във Франция. :)
Доброто вино изисква добро грозде. А то съвсем не струва 60 ст. килото.
Трябва да се обере в подходящия момент. Освен това ако искаш наистина хубаво вино чепките трябва да се прегледат или при бране или преди смилане и да се отстранят загнилите зърна, листа и пр.
Има "винари" дето качват в тубата как си правят "домашно" вино. Оня ден гледах един такъв, ма той сипва в мелачката чепки дето имат 20% загнили зърна, барабар с листата. Е няма как стане хубаво вино от това, колкото и да го рекламират като домашно и пр.
След ферментация червеното вино трябва да отлежи в дъбови бъчви. Обикновено са дъбови, а най-добрите са от френски дъб и струват пари.
Бъчвата трябва да обработена по специална технология и отделно се ползва макс. за една реколта. След това или отива за ракия или за вино от 2.20 или се рециклира - демек подпалки. :)
С някакви компромиси може да се ползва за 2, макс. 3 реколти - но трябва да се чисти, изсъхне и да се съхранява правилно.
Тарикатите слагат чипс от френски дъб в железни съдове да придаде мирис след ферментация. Ама не е същото. Чипс - демек малко по-едри стърготини.
Отлежаването в бъчви трябва да се случва в специално помещение обикновено под земята и затова им викат изби. Там трябва да има определена температура и определена влажност.
От време на време етнолог (специалист по виното) ходи да пробва и решава кога да го вадят виното от бъчвите и да го бутилират.
Всичкото това нещо струва пари.
Ако искаш някакво вино вземаш там материал по 60 ст. мелиш го, слагаш малко чипс, чакаш да мине ферментацията, филтрираш и затваряш в бутилки. Ако сложиш малко захар и вода, може да докараш 2.20Евро в магазина крайна цена.
forza
Рейтинг: 990 НеутралноДо коментар [#47] от "penetrating":
На вкус и цвет е ясно, че тавариш ньет, ама да се изокам и язе - Катаржина отдавна отекоха в графа "ширпотреба", още когато местните тарикати преметнаха французите с любезната помощ на г-жа Ченалова.
Бяха, отдавна вече не са.
Мезек - кой Мезек?
Има Мезек на Катаржина - за който съм твърдо пас, има и една едноименна малка изба (често имат "глигана от Мезек" на етикетите си), която повече си струва.
Иначе съм съгласен с мнозинството от коментарите - има чудесни български вина, но предимно са от по-малки изби.
Но и на повечето цените им отдавна са отвъд разумното.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
forza
Рейтинг: 990 НеутралноДо коментар [#50] от "accidental":
Няма да стане тая работа с мавруда и широката мелнишка - прекрасни са, но не стават за износ.
Тежки, силни, "мъжки" вина. Да изпише ена ока и после да нападнеш я Троя, я султана.
Не стават за префинената публика по света.
За съжаление и във виното си има моди и по-тежките ни силно танинови вина не се вписват в тях.
Нещо като местния ни ориенталски тютюн - хубав, силен, ама ... твърде силен, пък и с бая катран. Не става вече, требе да го миксираш с американски сорт за "разредител".
Отделно, че и мерлото ни е бая по-различно от западноевропейското и западносветовното.
Ще трябва да се борим "на чужд терен" - сири, мири, фири и подобни. Но имаме и много хубави по-специални кръстоски като рубин, например.
Въобще - сложна работа е тоя бизнес, иска отдаденост и знания.
Не става за пране на пари и усвояване на субсидии, както си мисли всеки втори новобогаташ.
Peni Nikol
Рейтинг: 1667 НеутралноМакар и на 70 все още си гледам лозето. Сортове имам от около 15 години и правя чудесно червено вино за дома и семейството :))). А сега наздраве с червено домашно винце.
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.dosetliv
Рейтинг: 1276 НеутралноНе ми и треба. Имам приятелче с винарска изба и знам Цифрите, което е по - важно. Читаво вино се продава на едро по 3 лв литъра в туби. По желание на ол инклузив клиенти по морето може да им се произведе по рецепта, къде вече струва по левче. Тея къде го чепкат и тях ги знам, щото дълги години бяха наблизо и съм ходил. Няма никакъв по - сериозен допълнителен разход, понеже е кампанийно, а не като да назначиш некой на щат целогодишно да го чепка секи ден по 8 часа. То се прави хесап - толко часа труд общо * толко надник и после се дели на общото количество. Продаваха на място в бутилки с едни бамбашка етикети за по 4 евро бутилката. Не беше лошо, ама не е и нищо особено.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
k_
Рейтинг: 890 НеутралноДо коментар [#51] от "realguru":
Добре започна, викам си - я, разбира човека.
И като стигнах до там дето си писал за бъчвите от френския дъб ми стана ясно.
Маса пишман винари "от чаршията" ги избръмчаха, направо с 200, с тия прословути френски бъчви.
Аз разбирам как се прави вино, не съм експерт.
У нас вино се е правило поне от 4 поколения без прекъсване.
Да споделя опит.
Най-добрия мискет, убиец направо, се получава от "маслиново буре".
Не от маслиново дърво, а от буре в което докарваха маслините в суперите през соца.
Бяха особено ценни за винарите.
Стягаха ги при бъчварите и наливаха.
И като мине студа по Архангеловден по стар стил само точи, къркай и пр.
Ама сега кой ти слага маслини в бурета.
И мискета не е същия. .
k_
Рейтинг: 890 НеутралноДо коментар [#44] от "dosetliv":
Хм, при виното гроздето, бутилката, тапата и етикета, бъчвата, че дори и ДДСто са важни, но най-голямата магия са ферментациите.
Ферменгирането към момента е все още непознат процес и е дет се вика "Божа работа".
Индустриалните производители се опитват да го овладеят и стандартизират за пазара с помощта на нАуката ама не винаги им се получава.
И от там идват разочарованието.
Ама то това те е онова което съм пил миналата година от същата марка.
Затова излезе модата на купажите.
Смесват за да го докарат по новата мода на вкуса.
Няма лошо.
Обикновено си поръчвам в кръчмите от тяхното вино, много кръчми вече го имат в листа и то на нормална цена, но почти винаги е свършило.
Да се надяваме, че тази нова мода на предлагане на вино ще се разраства.
WOI
Рейтинг: 1429 НеутралноМного хора изпитват носталгия към онази епоха, жалко че няма как да им сервираш чаша масово вино от онова време, да си припомнят вкуса на развития социализъм и да преосмислят някои свои възгледи... 😉 Това настрана, пил съм страхотни български червени вина в България, но няколкото пъти когато съм се натъквал на български вина в САЩ (и неизменно съм ги купувал), те са били в най-добрия случай посредствени, уви! Явно не е лесно да произведеш хем достатъчно количество за износ, хем с високо (и най важното, непроменливо!) качество. Имам познати съсобственици на винарна в шампанския регион на Франция и те от поколения участват в кооператив (със строги правила и контрол на качеството) понеже самостоятелно не биха издържали на конкуренцията и изискванията на съвременния пазар.
“Better racy and sexy than racist and sexist!”WOI
Рейтинг: 1429 ЛюбопитноДо коментар [#50] от "accidental":
“Better racy and sexy than racist and sexist!”Хърватските вина доста нашумяха през последните десетина години, интересно как го постигнаха! Грузия също.
znayko84
Рейтинг: 248 ВеселоИма едно евтино новозеландско вино - Нелсън клифс. Когато го вкарваха в началото беше много добре. После започнаха да го бутилират Домейн бояр и започна да наболява глава. Това е проблемът на българското винопроизводство. От българското вино боли глава. А от грузинското - по 10 - 15 лева бутилката не боли. Пиеш бутилка или две, става ти весело и приятно и си лягаш. На сутринта ти няма нищо. Изборът е ясен.
kneegrowfinger
Рейтинг: 8 НеутралноАми не го слушах ЗАПИСА но в Южна България рядко някоя винарна да се похвали от износ за чужбина. Всичко се продава в България и не смогват.
pontius_glarus
Рейтинг: 3770 НеутралноНе повече от 12-15 лв, т.е. 6-7€, това е цената на масовите вина в Западна Европа. Това са и вината, които участват в конкурси, и които се хвалят с различни медали. Серията "Фотограф" май е последното бг вино с някакво отличие, но под 9€ е невъзможно да се открие - сорри, но на промоция откривам чудесни вина за 12-18 лв по кампаниите "плати 1, вземи 2".
Съжалявам родни производители, но консумирайте сами вината си за по 30-40 лв!