Залезът на звездните ресторанти

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ourson
    ourson
    Рейтинг: 229 Неутрално

    За снобарията толкова - взеха да се изживяват като артисти, а са си прости занаятчии.
    Добре че поназнайвам малко френски, че като гледам кулинарните предавания да разбера нещо - ама народа бъкел какво разбира?

  2. 2 Профил на stein СУПЕР
    stein
    Рейтинг: 273 Весело

    Докато Мишелин раздава/прибира звезди, любителите на вкусната храна има къде да отидат.

    "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
  3. 3 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2256 Весело

    До коментар [#2] от "stein":


    До коментар [#1] от "ourson":

    Мишлен,а не МишЕлин.

    Когато за първи път чух думата "дресинг",си помислих,че е нещо супер сложно и засукано,а то било сос.

  4. 4 Профил на otrqdnik
    otrqdnik
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Нормално, звездните ресторанти те карат да се стягаш и да гледаш цените в менюто, това никога няма да ги превърне в любими на много хора, няма как да се почувстваш уютно. Редовните клиенти правят заведението, не тези които идват един път в месеца, освен това няма как да се поддържат скъпи ресторанти с огромен персонал за реално 2 дена наплив на клиенти - петък и събота. Затова успешните скъпи ресторанти трябва да са малки бутикови ресторантчета с 10 маси, един готвач и 2ма помощника, иначе сметката не излиза. Тези глупости по филмите с 20 човека в кухнята не просъществуват дълго.

    Като каза колегата горе, един занаятчия да ти прави бизнес план е малко смешно, затова и фалират, заведение за хранене под наем е най-голямата глупост и пряк път към фалита, не съм видял нито едно да е просъществувало повече от 10г. Или имаш парите да го купиш и разработиш или не се захващаш, просто е като боб. Проблема на нашето време е, че всеки иска да е бизнесмен без реална самооценка, знания и възможности.

  5. 5 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 720 Неутрално

    Хората се връщат към истинската, традиционна кухня. Цялото средиземноморие е неисчерпаем источник на вкусове от най-висока класа. Даже и в България може да попадне чоек на някоя находка..

  6. 6 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5763 Неутрално

    Настъпва умора и изхабяване от името. Хората търсят разнообразие...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  7. 7 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    Докато Мишелин раздава/прибира звезди, любителите на вкусната храна има къде да отидат.
    —цитат от коментар 2 на stein


    Е тва не е баш така. Щото някой решава, че тази храна е вкусна и дава звезди. Т.е. процесът е обективен. И второ там получаваш гурме кухня, за една камара пари. Демек за сноби.

    Нормалните хора предпочитат да отидат в някоя нормална кръчма и да се наядат като хората за 10 пъти по-малко пари. :)

  8. 8 Профил на pamplemousse
    pamplemousse
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Американо-американска история. Както винаги отвъд океана основната цел е БИЗНЕС. Храната не винаги е шоу, ТВ предавания и реклама - това омръзва бързо.
    За щастие не навсякъде е така...

  9. 9 Профил на chinaski
    chinaski
    Рейтинг: 609 Неутрално

    Е, у нас винаги нещата се случват със закъснение, та известните шефове /най-вече от телевизионните риалита!!!/, отварят нови ресторанти.Но и колко ще са хората, които ще се хранят само в един ресторант и то постоянно?!!!Особено, ако не е никак евтино, а и като се има предвид хранителната ни култура - едва ли много хора ще предпочетат...боб с наденица, да речем,вместо традиционно, да им е поднесен "деконструиран", в някаква огромна чиния, накапано тук там за цвят с нещо си и в средата сложено нещо цилиндрично, което пак е боб с наденица, според ресторанта, но различно, като форма.Снобско!

  10. 10 Профил на c.b.o.
    c.b.o.
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Статията е отчаващо написана - тюрлю гювеч от постмодерни "обяснения". Заглавието отново е подвеждащо и нямащо особена връзка с основната част от текста. А от него разбираме, че звездните ресторанти на залязват, а "залязва" мъртвородената има "макдоналдизация". На хората им омръзнаха разните "вериги" или "by... еди кой си", а искат нещо уникално, ново и различно на всяко място, където ходят. Това е по-скоро връщане към оригиналната концепция на т.нар. "звездни ресторанти" и е добре, че пазарът тласка към изхода чалга-говачи като Рамзи.

    НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
  11. 11 Профил на МиГ-29
    МиГ-29
    Рейтинг: 47 Неутрално

    Незнам що всеки ГОТВАЧ се има за ШЕФ :)))
    Готвач си е най-обикновен готвач бърка манджите, кво се изживяват на големи разбирачи и артисти.
    Дошъл съм за свинска пържола слагай пържолата и не се прави на разбирач.
    Аман от прости готвачи.

  12. 12 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 174 Неутрално

    На Оливър ресторантите са гадни, и общо взето сервират зле приготвени обикновени ястия за тройно пари. Мерси, дайте ми нещи вкусно и нормално, аман от бизнес.

  13. 13 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1023 Неутрално

    Ами не може да сложиш в огромна чиния две трохи и да лъжеш, че това струва майка си и баща си само заради умението на готвача. Тоест може, но за кратко.

  14. 14 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1023 Неутрално

    До коментар [#12] от "arcanum":

    Не знам за ресторантите, ама съдовете с неговата марка са от ниско качество, но затова пък са скъпи. На това му се вика "маймуни с трици да ловиш".

  15. 15 Профил на Wornoxmaniak
    Wornoxmaniak
    Рейтинг: 322 Любопитно

    Пия вода от герана, режа салата пресно откината, баба ми ми меси питка, вечека крцам винцок от мазата... Рай!

    Не разбирам за кво приказвате тука?

    Wornoxmaniak
  16. 16 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 720 Неутрално

    Англосаксонски простотии. Във Франция ресторантите никак не затварят. Но там ресторантите са истински, а не просто брандове и хората пътуват, за да ядат там, вместо да си има по един клонинг във всеки голям град. Американците друго освен да опорочават идеи не могат

  17. 17 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 671 Неутрално

    "дресинг",си помислих,че е нещо супер сложно и засукано,а то било сос.
    —цитат от коментар 3 на deaf

    но за салата. Другото си е сос

  18. 18 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2256 Неутрално

    Незнам що всеки ГОТВАЧ се има за ШЕФ :)))Готвач си е най-обикновен готвач бърка манджите, кво се изживяват на големи разбирачи и артисти.Дошъл съм за свинска пържола слагай пържолата и не се прави на разбирач.Аман от прости готвачи.
    —цитат от коментар 11 на eyd13372645



    До коментар [#11] от "eyd13372645":

    Не е никак проста работа да сготвиш пържола...

  19. 19 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2256 Неутрално

    До коментар [#17] от "historama":

    А бе има и нещо като да го наречем универсален дресинг,който се употребява и за рибни ястия. Слагал съм дресинг и на печени картофи. Става "убиец".

  20. 20 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2256 Неутрално

    До коментар [#17] от "historama":

    А бе има и нещо като да го наречем универсален дресинг,който се употребява и за рибни ястия. Слагал съм дресинг и на печени картофи. Става "убиец".

  21. 21 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 720 Неутрално

    До коментар [#11] от "eyd13372645":

    Ако се случи да се окажете в Женева минете покарай учи;ището, което готви кадри за ресторантската индустрия и ще разберете какво означава уважение към професията, особено на "обикновения готвач". До входа на женевския филиал на ООН.

  22. 22 Профил на Митко Палаузофф
    Митко Палаузофф
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Истината е в кюфтетата и кебапчетата по 40 стишки пред Кауфланд!

    В Гейропа съм! В Гейропа съм!
  23. 23 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 984 Неутрално

    Тези ресторанти на "известните ШЕФове" са повече сцена на различни парвенюта да се покажат пред света. Един вид - "забелязали го в скъпия ресторант на Шеф Х, значи вече е звезда, богат, интересен". А то какво - в една огромна чиния сложили резан риба, резан лук, листо от маруля и някакъв хайвер за заливка и продали ястието за трицифрена сума.

    Може аз да съм старомоден, но предпочитам да отида в ресторанта, да се наям хубаво, да си прекарам добре с компанията на масата, да си пийнем хубаво /който не шофира - на безалкохолно/ и за не много пари да си тръгнем доволни. А не да дам 100 лв за празна чиния с резан риба вътре, ама приготвена от Шеф Ангелов или Шеф Незнам си кой си.

    СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
  24. 24 Профил на Petia Nikolova
    Petia Nikolova
    Рейтинг: 498 Весело

    Тайната на добрата кухня е в...подправките - бе рекъл някой някога. Или в соса. Ако поне сте гледали "Пържени зелени домати" ... и какво още може да се сготви. Та, един чиляк се спрял пред сергия на една бабичка и я запитал: как го отглеждаш този джоджен,бабо,много е вкусен? На слънце ли го печеш,с повечко вода ли, да определено място ли? - А,той все там от оно време си расте - до нужника.
    Значението на храната все пак е да те нахрани,а не само да ти изцапа зъбите,както на картинката в началото от подобните ресторанти.

  25. 25 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 671 Неутрално

    едва ли много хора ще предпочетат...боб с наденица, да речем,вместо традиционно, да им е поднесен "деконструиран", ....
    —цитат от коментар 9 на chinaski

    и един боб с наденица може да бъде нещо фантастично вкусно! Миналата година открих един леко побългарен вариант на френската версия на това "просто" ястие (касуле): боб, праз, червени пиперки за да е по-красиво, гъби, български и провансалски подправки (демек розмарин и чесън), малко бекон и 3 вида наденички (поне един вид чоризо), а защо не и малко луканка? И разбира се паприка (червен пипер, леко пикантен). Резултатът бе наистина фантастичен!

  26. 26 Профил на Драга
    Драга
    Рейтинг: 554 Весело

    Англичани и американци. Че те какво разбират от храна?!

    Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
  27. 27 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 671 Неутрално

    До коментар [#24] от "Petia Nikolova":

    тайната на добрата кухня е и в качествените продукти. Подправките за кюфтетата може да са винаги едни и същи, но е важно дали каймата е приготвена от смляна свинска плешка в къщи, или с готова кайма от супера.

  28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 671 Неутрално

    До коментар [#20] от "deaf":

    В дресинка обикновено се слагат растително олио (зехтин, слънчогледово) оцет, лимонов сок, горчица, черен пипер, сол, сос уорчестър, соев сос, мед -абе каквото ти хрумне. В сосовете има някаква основа от някакъв бульно с вино, и добавяш разни други неща. Дресингът също може да е висша кулинария - напр. в "цезар" се добавят полусварено яйце, аншуа, малко майонеза, защо не и каперси? Само не калинки, хлебарки и миши опашки.

  29. 29 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 348 Неутрално

    До коментар [#25] от "historama":

    апетитен е твоя вариант на "боб с наденица"!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #