За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
ourson
Рейтинг: 229 НеутралноЗа снобарията толкова - взеха да се изживяват като артисти, а са си прости занаятчии.
Добре че поназнайвам малко френски, че като гледам кулинарните предавания да разбера нещо - ама народа бъкел какво разбира?
stein
Рейтинг: 273 ВеселоДокато Мишелин раздава/прибира звезди, любителите на вкусната храна има къде да отидат.
"Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.deaf
Рейтинг: 2256 ВеселоДо коментар [#2] от "stein":
До коментар [#1] от "ourson":
Мишлен,а не МишЕлин.
Когато за първи път чух думата "дресинг",си помислих,че е нещо супер сложно и засукано,а то било сос.
otrqdnik
Рейтинг: 284 НеутралноНормално, звездните ресторанти те карат да се стягаш и да гледаш цените в менюто, това никога няма да ги превърне в любими на много хора, няма как да се почувстваш уютно. Редовните клиенти правят заведението, не тези които идват един път в месеца, освен това няма как да се поддържат скъпи ресторанти с огромен персонал за реално 2 дена наплив на клиенти - петък и събота. Затова успешните скъпи ресторанти трябва да са малки бутикови ресторантчета с 10 маси, един готвач и 2ма помощника, иначе сметката не излиза. Тези глупости по филмите с 20 човека в кухнята не просъществуват дълго.
Като каза колегата горе, един занаятчия да ти прави бизнес план е малко смешно, затова и фалират, заведение за хранене под наем е най-голямата глупост и пряк път към фалита, не съм видял нито едно да е просъществувало повече от 10г. Или имаш парите да го купиш и разработиш или не се захващаш, просто е като боб. Проблема на нашето време е, че всеки иска да е бизнесмен без реална самооценка, знания и възможности.
citoyen
Рейтинг: 720 НеутралноХората се връщат към истинската, традиционна кухня. Цялото средиземноморие е неисчерпаем источник на вкусове от най-висока класа. Даже и в България може да попадне чоек на някоя находка..
penetrating
Рейтинг: 5763 НеутралноНастъпва умора и изхабяване от името. Хората търсят разнообразие...
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertrealguru
Рейтинг: 1473 НеутралноЕ тва не е баш така. Щото някой решава, че тази храна е вкусна и дава звезди. Т.е. процесът е обективен. И второ там получаваш гурме кухня, за една камара пари. Демек за сноби.
Нормалните хора предпочитат да отидат в някоя нормална кръчма и да се наядат като хората за 10 пъти по-малко пари. :)
pamplemousse
Рейтинг: 229 НеутралноАмерикано-американска история. Както винаги отвъд океана основната цел е БИЗНЕС. Храната не винаги е шоу, ТВ предавания и реклама - това омръзва бързо.
За щастие не навсякъде е така...
chinaski
Рейтинг: 609 НеутралноЕ, у нас винаги нещата се случват със закъснение, та известните шефове /най-вече от телевизионните риалита!!!/, отварят нови ресторанти.Но и колко ще са хората, които ще се хранят само в един ресторант и то постоянно?!!!Особено, ако не е никак евтино, а и като се има предвид хранителната ни култура - едва ли много хора ще предпочетат...боб с наденица, да речем,вместо традиционно, да им е поднесен "деконструиран", в някаква огромна чиния, накапано тук там за цвят с нещо си и в средата сложено нещо цилиндрично, което пак е боб с наденица, според ресторанта, но различно, като форма.Снобско!
c.b.o.
Рейтинг: 284 НеутралноСтатията е отчаващо написана - тюрлю гювеч от постмодерни "обяснения". Заглавието отново е подвеждащо и нямащо особена връзка с основната част от текста. А от него разбираме, че звездните ресторанти на залязват, а "залязва" мъртвородената има "макдоналдизация". На хората им омръзнаха разните "вериги" или "by... еди кой си", а искат нещо уникално, ново и различно на всяко място, където ходят. Това е по-скоро връщане към оригиналната концепция на т.нар. "звездни ресторанти" и е добре, че пазарът тласка към изхода чалга-говачи като Рамзи.
НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИМиГ-29
Рейтинг: 47 НеутралноНезнам що всеки ГОТВАЧ се има за ШЕФ :)))
Готвач си е най-обикновен готвач бърка манджите, кво се изживяват на големи разбирачи и артисти.
Дошъл съм за свинска пържола слагай пържолата и не се прави на разбирач.
Аман от прости готвачи.
Slick
Рейтинг: 174 НеутралноНа Оливър ресторантите са гадни, и общо взето сервират зле приготвени обикновени ястия за тройно пари. Мерси, дайте ми нещи вкусно и нормално, аман от бизнес.
areta
Рейтинг: 1023 НеутралноАми не може да сложиш в огромна чиния две трохи и да лъжеш, че това струва майка си и баща си само заради умението на готвача. Тоест може, но за кратко.
areta
Рейтинг: 1023 НеутралноДо коментар [#12] от "arcanum":
Не знам за ресторантите, ама съдовете с неговата марка са от ниско качество, но затова пък са скъпи. На това му се вика "маймуни с трици да ловиш".
Wornoxmaniak
Рейтинг: 322 ЛюбопитноПия вода от герана, режа салата пресно откината, баба ми ми меси питка, вечека крцам винцок от мазата... Рай!
WornoxmaniakНе разбирам за кво приказвате тука?
Todor Tchervenkov
Рейтинг: 720 НеутралноАнглосаксонски простотии. Във Франция ресторантите никак не затварят. Но там ресторантите са истински, а не просто брандове и хората пътуват, за да ядат там, вместо да си има по един клонинг във всеки голям град. Американците друго освен да опорочават идеи не могат
historama
Рейтинг: 671 Неутралноно за салата. Другото си е сос
deaf
Рейтинг: 2256 НеутралноДо коментар [#11] от "eyd13372645":
Не е никак проста работа да сготвиш пържола...
deaf
Рейтинг: 2256 НеутралноДо коментар [#17] от "historama":
А бе има и нещо като да го наречем универсален дресинг,който се употребява и за рибни ястия. Слагал съм дресинг и на печени картофи. Става "убиец".
deaf
Рейтинг: 2256 НеутралноДо коментар [#17] от "historama":
А бе има и нещо като да го наречем универсален дресинг,който се употребява и за рибни ястия. Слагал съм дресинг и на печени картофи. Става "убиец".
citoyen
Рейтинг: 720 НеутралноДо коментар [#11] от "eyd13372645":
Ако се случи да се окажете в Женева минете покарай учи;ището, което готви кадри за ресторантската индустрия и ще разберете какво означава уважение към професията, особено на "обикновения готвач". До входа на женевския филиал на ООН.
Митко Палаузофф
Рейтинг: 8 НеутралноИстината е в кюфтетата и кебапчетата по 40 стишки пред Кауфланд!
В Гейропа съм! В Гейропа съм!Lou
Рейтинг: 984 НеутралноТези ресторанти на "известните ШЕФове" са повече сцена на различни парвенюта да се покажат пред света. Един вид - "забелязали го в скъпия ресторант на Шеф Х, значи вече е звезда, богат, интересен". А то какво - в една огромна чиния сложили резан риба, резан лук, листо от маруля и някакъв хайвер за заливка и продали ястието за трицифрена сума.
СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!Може аз да съм старомоден, но предпочитам да отида в ресторанта, да се наям хубаво, да си прекарам добре с компанията на масата, да си пийнем хубаво /който не шофира - на безалкохолно/ и за не много пари да си тръгнем доволни. А не да дам 100 лв за празна чиния с резан риба вътре, ама приготвена от Шеф Ангелов или Шеф Незнам си кой си.
Petia Nikolova
Рейтинг: 498 ВеселоТайната на добрата кухня е в...подправките - бе рекъл някой някога. Или в соса. Ако поне сте гледали "Пържени зелени домати" ... и какво още може да се сготви. Та, един чиляк се спрял пред сергия на една бабичка и я запитал: как го отглеждаш този джоджен,бабо,много е вкусен? На слънце ли го печеш,с повечко вода ли, да определено място ли? - А,той все там от оно време си расте - до нужника.
Значението на храната все пак е да те нахрани,а не само да ти изцапа зъбите,както на картинката в началото от подобните ресторанти.
historama
Рейтинг: 671 Неутралнои един боб с наденица може да бъде нещо фантастично вкусно! Миналата година открих един леко побългарен вариант на френската версия на това "просто" ястие (касуле): боб, праз, червени пиперки за да е по-красиво, гъби, български и провансалски подправки (демек розмарин и чесън), малко бекон и 3 вида наденички (поне един вид чоризо), а защо не и малко луканка? И разбира се паприка (червен пипер, леко пикантен). Резултатът бе наистина фантастичен!
Драга
Рейтинг: 554 ВеселоАнгличани и американци. Че те какво разбират от храна?!
Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.historama
Рейтинг: 671 НеутралноДо коментар [#24] от "Petia Nikolova":
тайната на добрата кухня е и в качествените продукти. Подправките за кюфтетата може да са винаги едни и същи, но е важно дали каймата е приготвена от смляна свинска плешка в къщи, или с готова кайма от супера.
historama
Рейтинг: 671 НеутралноДо коментар [#20] от "deaf":
В дресинка обикновено се слагат растително олио (зехтин, слънчогледово) оцет, лимонов сок, горчица, черен пипер, сол, сос уорчестър, соев сос, мед -абе каквото ти хрумне. В сосовете има някаква основа от някакъв бульно с вино, и добавяш разни други неща. Дресингът също може да е висша кулинария - напр. в "цезар" се добавят полусварено яйце, аншуа, малко майонеза, защо не и каперси? Само не калинки, хлебарки и миши опашки.
shumkar
Рейтинг: 348 НеутралноДо коментар [#25] от "historama":
апетитен е твоя вариант на "боб с наденица"!