За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
zxp53317185
Рейтинг: 1578 НеутралноНовина без особена информативна стойност.
Това че е защитено нито ще го направи по - известно, нито по - продавано.
Трябва маркетинг и вложени бая пари.
penetrating
Рейтинг: 5763 НеутралноПък ми е и вкусно...
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertmkebg
Рейтинг: 8 НеутралноЛилявите сирене ядят ли?
karatista
Рейтинг: 239 Неутралнонякой чиновник, някъде е отметнал още един чекбокс
We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!harribbo
Рейтинг: 8 НеутралноКакво произтича от това решение?
разтягаме локумиСамо в турските магазини в чужбина има българско сирене произведено в Турция ( доста по-качествен продукт от Българското) означава ли ще изчезне?
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноНапротив! Това:
"Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет"
е именно маркетинг и то не само на сиренето, но и на българското! 😊
valtoro
Рейтинг: 565 НеутралноДобре че не ги проспахме и тия продукти !!!
Един вампир броди из Европа
Рейтинг: 538 НеутралноЕ пак добре. Щото "гръцкото сирене е българско" звучи също така тъпо, както "турското кафе е виетнамско" навремето (вие сте малки, не помните).
Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)antikvarno
Рейтинг: 571 ЛюбопитноЧудесна новина!
А нашите производители ще ни уведомяват ли, когато влагат и сухо мляко?
gun
Рейтинг: 694 НеутралноЕх, да можеше отнякъде и да си го купя...
zxp53317185
Рейтинг: 1578 НеутралноДо коментар [#6] от "пРезидента!":
Мхм, със специалния етикет 100 % ще завладеят световния пазар 😉
plamenss
Рейтинг: 1193 ВеселоАбе къде продават такова сирене да си купи човек?!
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноДо коментар [#5] от "Пералня Перла":
Не, но може да се появи по веригите и да се вдигне оборота. За момента в ЕС се продава главно гръцката Фета.
schwimmwagen
Рейтинг: 907 НеутралноДо коментар [#12] от "plamenss":
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."Мургаш сирене в кутия. Страхотно е , но 400гр са 9-10 лева.
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноСпециалният етикет е един вид специална реклама, освен това е гаранция за качество.
Както писах горе, гърците продават българско сирене, защо да не си го продаваме ние и да се знае, че е българско, не гръцко или турско?!
И както писах, това си е реклама и за българския туризъм. Сирене, лютеница, луканка ... все неща, типични за България, които трудно се намират из ЕС. Имаше време, когато багажа на българите, живеещи в чужбина беше основно пълен с горните 🤣
Хюго Босов
Рейтинг: 8 НеутралноНай-накрая. Аман от византийски номера- гърци купуват наше сирено, преопаковат го и препродават като фета.
Разредител
Рейтинг: 8 ВеселоА сега и Европол да се намеси и да го издири това сирене, че е пропаднало в неизвестност от доста време
zxp53317185
Рейтинг: 1578 НеутралноДо коментар [#15] от "пРезидента!":
Защото това са някакви простотии.
Гърците продават българско сирене (като гръцко) именно защото никой по света не е приритал за български марки, а българското сирене се продава по - добре като му сложиш етикет че е гръцко.
А защо се получава така - има много причини, но основната е че българите не ни бива в маркетинга и не можем да продаваме, не само сирене ами всичко.
citoyen
Рейтинг: 720 НеутралноДобре е и ние да оставим следа в гастрономията и храненето!
Соколов
Рейтинг: 758 ВеселоДо коментар [#16] от "Хюго Босов":
Аве Хюго, ти имаш ли представа от коя година Гърция произвежда сирене? Още Омир пише за сиренето! Прекупува ти някой умрелите заместители на млечни продукти, чак пък да ги препродава...освен някой джендър да е?
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноИ гръцко и турско. Но те това има шанс да се промени 😊
itl421157417
Рейтинг: 382 НеутралноДо коментар [#10] от "gun":
....един съсед преди време караше тир....товареше сирене от Карлово, возеше го до Дания....разтоварваше го там.... товареше и караше обратно до БГ фета сирене....животь....
Боян Баянов
Рейтинг: 3044 Неутрално"У нас се внасят огромни количества палмово масло, само за миналата година са внесени 12 хил. тона, съобщи д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
Това стига половината продукция на сирене в България да е направена от палмово масло, обясни той.
По неговите думи обаче тези количества отиват за производството на кашкавал и други продукти.
Д-р Иванов обясни, че за цена под 7 лв. няма как да ядем истинско сирене, както и за под 10 лв. - кашкавал.
В тези, които са под тази цена, има основно вода и различни добавки, поясни той.", 2020 г.
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноДо коментар [#23] от "Боян Баянов":
7 и 10 лв са все още прекалено ниско. Бих умножил по 2 😊
lz2
Рейтинг: 2302 НеутралноБългарско саламурено сирене от палмово масло с 80% вода. Само у нас може да се срещне!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!хм
Рейтинг: 1393 Неутралнотова дето се продава в България изобщо не е сирене, а пълно с незнайно с какви заместители неузряло нЯщУ!
чудя се защо въобще издържаме с данъците си цяла "Агенция по Храните", след като ние като граждани имаме далеч повече полза от "Активни потребители", работещи БЕЗ ПАРИ на ползу роду, за да имаме на масата по-истинска храна!
същото е и с останалите "млечни" продукти в България, които са просто опакован и надписан булшит!
турското кисело мляко и гръцкото сирене без реклама и "защита" от държавата (то и тук трябват май кавички) са в ПЪТИ по-добри!
zxp53317185
Рейтинг: 1578 НеутралноТо шанс винаги има, ама шансът (както вече отбелязах) е да се вложат много пари, усилия и познание, а не като вадиш безсмислени сертификати 🙂
Боян Баянов
Рейтинг: 3044 НеутралноДо коментар [#24] от "пРезидента!":
"7 и 10 лв са все още прекалено ниско. Бих умножил по 2 😊"
................
Да, водата и солта поскъпна от 2020 г.
ПиПи
Рейтинг: 668 Неутрално"Фета" е над 70% овче и остатъка козе! Не пишете глупости!
subaru
Рейтинг: 396 НеутралноДобра новина. Както и предишната седмица за "българското кисело мляко".
Ray
Рейтинг: 950 Любопитноспорно е, доколко българското / Feta / сирене е наистина българско, след като се произвежда навсякъде по света, като гръцките или френските продукти, са определено по вкусни
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноНа, просто са нужни 10-на литра мляко, които не се намират за без пари. Ако искаш сирене от мляко де. Ако водата и солта са ти по-важни - ниската цена е ОК! 😊
При изкупна цена на млякото към левче, за килограм сирене само млякото ти е към 10-на лв. После имаш разходи за оборудване, персонал, консумативи, транспорт, съхранение, търговци ... секи иска да види нещо, от това, което прави 😊
пРезидента!
Рейтинг: 2796 НеутралноНо е на светлинни години от вкуса на качественото българско овче! 😊
г-н Думанов
Рейтинг: 897 ЛюбопитноДатчаните не приеха фета у тях да се продава като "гръцко" сирене и продължават да го наричат "бяло датско сирене", тъй като добавят и краве мляко.
У нас пък (БГ) се продаваше един странен продукт Фета в картонени кутии с гръцки надписи, който учудващо набодобяваше нашата "Дунавия". Но, тъй като дунавията изпадна от списъка със сирената и това изчезна. Каква ли далавера са били измислили тогава? CONTADOR GRATUITO!
schwimmwagen
Рейтинг: 907 НеутралноЕдно не разбирам - как качествени италиански сирена идват на 35-40 лвкг, а качествено бг сирене е минимум 25лв. Един пармезан иска поне 9 месеца отлежаване и процесът му е много по сложен от на саламуреното сирене, което е сравнително елементарно. В къщи може да си го направиш и отлежаването е 45 дни ?
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."dorn
Рейтинг: 1037 НеутралноЧе скъпо ли ти се вижда, но вероятно това което хвалиш е краве сирене.
Незнайко
Рейтинг: 3012 НеутралноПармезанът е едно, бялото саламурено сирене е съвсем друго.
Едното е корав кашкавал, който може само да се рендосва на стърготини, за да си ги ръсите в макароните, другото си го знаем... "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
jwq000
Рейтинг: 296 НеутралноНещо се случва!
Онзи ден киселото мляко, а днес саламуреното сирене.
Бог вече е българин!
schwimmwagen
Рейтинг: 907 Неутрално[quote#37:"Незнайко в Слънчевия град"][/quote]
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."Е нали за това пиша. Корав кашкавал с специфична животинска закваска. Това е сложна и продължителна работа. На сиренето нито закваската е трудна, нито иска много време. А гони цената на пармезана ?!
jwq000
Рейтинг: 296 НеутралноГлупости!
Да си чувал нещо за район за оригинален произход?
Има продукти, които добиват непостижими вкус, цвят и аромати, които се получават само, защото са произведени в точно определен район.
quantumfoam
Рейтинг: 8 НеутралноНека в магъзините се инсталират спректроскопи, доказващи неналичието на palmolive и др. сапуноиди.
╒╩╦═╬►○‼▲‼○◄╬═╦╩╕ Unconsensual consent is not a consent at all ..!. .!..Bullet
Рейтинг: 344 НеутралноДо коментар [#20] от "Соколов":
Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.“Още Омир пише за сиренето! “
Да но текстовете на Омир са приказки за лека нощ и нямат Стойност като достоверно историческо сведение. Па и гърците идват на Балканите много след местните, а тях Херодот ги описва като “народ многоброен лато индийците”, и ако този народ е имам такова развито златарство( и не само) е съмнително да чака рецепта за сирене от рибари.
jwq000
Рейтинг: 296 Неутрално"Фета" е само и единствено търговско название, което си е завоювало известност по света.
the_flea
Рейтинг: 979 НеутралноИма го на много места.... Дребните стопани с до 50-100 овце или 5-6 крави се научиха срещу млякото, което предават в малките мандри да вземат готово прясно сирене в кутии 4 или 8 килограма и да го продават на клиенти. Аз от 3 години си вземам такова сирене през май-юни и имам за годината. Тази година овчето ми се върза на 15 лв. за килограм, а кравето за 11 с пазарлък. Малките мандри работят с дребни млеко производители - разбирай свои хора и не влагат палмово масло. Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
taratanki
Рейтинг: 891 НеутралноЗависи какво сирене купувате.
Аз си купувам сирена, които много ми харесват.
kumcho___valcho
Рейтинг: 417 НеутралноСъс защитен географски произход стават продуктите продуктите БЪЛГАРСКО кисело мляко (Bulgarian yoghurt a) и БЪЛГАРСКО бяло саламурено сирене (Bulgarian white brine cheese).
Някои във форума коментират все едно киселото мляко и бялото саламурено сирене са обявени за защитени продукти, които се произвеждат само в България.
petrow1973
Рейтинг: 8 НеутралноВ България сиренето води началото си също от дълбока древност.
Производството му основно се свързва с необходимостта от по-дълго съхраняване на овчето мляко, което е било най-много в Тракия (земя, наричана от Омир „майка на овцете”). За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
schwimmwagen
Рейтинг: 907 Неутрално[quote#47:"petrow1973"][/quote]
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."България не е ясно, но на всички степни конни народи , каквито са и българите, сиренето е основна храна. Мъкнат млякото в агнешки,телешки търбуси ,където се заквасва точно както и обсъждания вече пармезан . Бактериите в търбуха на сукалче, заместват естествените лактобацилуси.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
schwimmwagen
Рейтинг: 907 НеутралноМеждо другото, саламура сиренето има голям шанс да пробие , понеже е много по 'веган' от западноевропейските, които са масово с традиционна животинска закваска. Фета, моцарела са като нашето, други не се сещам. Американските джендъри ,като разберат как се прави пармезан - направо откачат :)
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."С добър маркетинг, спокойно ще се наместим на пазара там. ако имахме повече акъл де :)
theduloclan
Рейтинг: 8 НеутралноЛилявитета рупа "чийз" и гръцка "фета" и смуче "йогурт"... Тях не можеш ги зблуди със сиренето и киселото мляко на Ганя :)))
theduloclan
Рейтинг: 8 НеутралноВ Щатите се продава българско сирене навсякъде. За другите държави незнам.
Филип Захов
Рейтинг: 1486 Неутрално12000 тона внесено палмово масло на година!! Значи по 2 кг на човек, включително пеленачетата. А е толкова вредно, наслагва се по артериите повече от животинските мазнини! В страните, които го произвеждат, има една приказка, че става само за лъскане на обувки, там знаят, че е вредно да се яде. Производителите, които го влагат в продукт и не казват на клиентите (включително ресторантьори) са за разстрел, без преувеличение. Това си е умишлено убийство с користна цел, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина. Наистина трябва масово да се внесат устройства, които го откриват в съдържанието на продукти.
schwimmwagen
Рейтинг: 907 Неутралноа бе за пържене на картофи и пуканки става. Но ме съмнява ,че фритюрниците ни могат насмогнат на 12к тона :) "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1202 Неутрално[quote#21:"пРезидента!"][/quote]
Имам приятел турчин (от Турция), който точно това е учил там. Българското бяло саламурено сирене се прави по специална технология, която той е изучавал точно като “българска”.
Галя Станчева
Рейтинг: 861 Разстроено[quote#54:"schwimmwagen"][/quote]
Няма соленки, сладки - сухи и сиропирани, сладолед без палма. Погледни етикетите и ще се увериш.
duciel
Рейтинг: 663 ВеселоДо коментар [#18] от "zxp53317185":
"It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"Еми некои не ви бива, други се учим бързо😉 Ти си повтаряй каквото там си мърмориш, ние другите ще продължим напред и нагоре!
Роси
Рейтинг: 5757 НеутралноНо трябва да е от местни суровини.
ryk511146816
Рейтинг: 18 ВеселоДо коментар [#1] от "zxp53317185":
Не ти е лесно. Не разбираш от нищо но пишеш много...
ryk511146816
Рейтинг: 18 НеутралноДо коментар [#5] от "Пералня Перла":
Правна защита за продукта и производителите на продукта.
Коректна регулация за етикиране и от там доверие от клиентите.
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноКаква идиотия. Щом е българско саламурено ще е защитено, много ясно. Ако изобщо саламуреното бяло сирене беше защитено като български продукт, тогава щеше да е новина.
ryk511146816
Рейтинг: 18 ВеселоДо коментар [#11] от "zxp53317185":
Еваларка нашия, явно нивото ти е поне 20% пазарен дял глобално.
Какво си губиш времето в този форум?
Боян Баянов
Рейтинг: 3044 НеутралноДо коментар [#55] от "Nedyalko Lazarov":
"Българското бяло саламурено сирене се прави по специална технология, която той е изучавал точно като “българска”.
.....................
А пък руснаците изучават кирилицата не като "българска", а като "македонска".
„Руски филм заличи България от картата на славянската писменост
Родината на славянската азбука е Македония, твърди прожектираната в Скопие лента
България е заличена от картата на славянската култура и писменост в нов руски документален филм.
„Една вяра, един език" е заснет със съдействието на Руското посолство в Северна Македония и преди два дни е била премиерата му в Скопие.
Във филма „Една вяра, един език" обаче е показана карта на Югоизточна Европа от IX век, на която България дори не е отбелязана.
Освен думите „Македония е родината на славянската азбука“, е прокарано и твърдението, че на църковнославянски език, който тръгнал от Македония, са били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.“, 25.12.2021 г.
www.segabg.com/hot/category-foreign-country/ruski-film-zalichi-bulgariya-kartata-na-slavyanskata-pismenost
ryk511146816
Рейтинг: 18 ВеселоДо коментар [#27] от "zxp53317185":
"Разбиращият" знаеш ли какво означава изразът "ROI"?
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноДо коментар [#55] от "Nedyalko Lazarov":
Имам приятел турчин (от Турция), който точно това е учил там. Българското бяло саламурено сирене се прави по специална технология, която той е изучавал точно като “българска”.
Глупости. Тези технологии са от времена, когато нито българи, нито турци е имало на Балканския полуостров. Българското сирене се тачи като качествен продукт в Турция. Това е така. Но това не значи, че технологията е българска, освен ако става дума за някви тънкости и модернизации в машинното производство.
ryk511146816
Рейтинг: 18 ЛюбопитноДо коментар [#35] от "schwimmwagen":
Къде са тези качествени италиански сирена за 20 евро килограмът?
Днес купувах сирена, италианско съм взел "Parmegiano reggano" 150 грама платил съм 7, 59 евро.
Боян Баянов
Рейтинг: 3044 НеутралноДо коментар [#3] от "mkebg":
"Лилявите сирене ядят ли?"
................
Ей, тоя Бойко много стиснат бе,
ке си умори троловете от глад!!!
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноДо коментар [#66] от "ryk511146816":
Много манипулативен пример. Пармеджано Реджано е "марково" сирене и скъпо поради дълго зреене и голяма загуба на тегло. Съответно и скъпо. Пармезанът е по-скоро подправка, отколкото сирене. Използва се в малки количества поради силния интензивен вкус. Защо манипулираш?
Боян Баянов
Рейтинг: 3044 НеутралноДо коментар [#51] от "theduloclan":
"Лилявитета рупа "чийз" и гръцка "фета" и смуче "йогурт"... Тях не можеш ги зблуди със сиренето и киселото мляко на Ганя :)))"
...............
Бойко, а бе мажи филии с мас на твоите тролове, че цял ден гладуват и само за сирене и йогурт питат!!!
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноДо коментар [#69] от "Боян Баянов":
Ти кога стана специалист по сирената? В паузите между търкалянията по жълтите павета?
Боян Баянов
Рейтинг: 3044 НеутралноДо коментар [#70] от "nabliudatelnica":
"Ти кога стана специалист по сирената?"
...............
Бойко, пак питат за сирене тия твоите тролове!
А бе, нахрани ги накрая, че ми е вече жал за тях!
ryk511146816
Рейтинг: 18 НеутралноДо коментар [#68] от "nabliudatelnica":
Нищо не манипулирам, това е сиренето което е италианско.
Днес купувах точно подобни неща, купил съм чедар, гауда, това италианското, и още три местни от козе мляко, всичкото е кашкавал без едното местното, което е бяло сирене.
Човекът пише за качествени италиански сирена, при мен има добри местни, така че купувам от други страни точно определени неща, от италианските само това купувам, но другите италиански са да кажем с 20% по ниски цени максимум и не са някакви невероятни марки.
Българското сирене което ми носят тук е а цена 11,90евро не се сещам металната кутия 400 или 500 грама е, овче мляко саламурено сирене.
Vassil Stoychev
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#53] от "ptj32367515":
От хидрогенирани палмово масло се правят вафли и сапун. Всъщност до скоро в магазините нямаше сладки с друга мазнина ( освен едни бисквити със свинска мас). Последните две години производителите се усетиха започнаха да предлагат и бисквити с олио със съответната надценка.
Що се отнася до сирената пикът при производството на такива с палмова мазнина премина. Сега е модерно да влагат ензими и да получават сирена с високо съдържание на вода. И водата е по-евтина от палмовата мазнина. Е, може да Ви боли корема и да имате газове след това, но това определено не е проблем на производителя.
Другият хит е да използват т.нар. калиата - вид заготовка за получаване на кашкавали произвеждана в страни с голямо производство на мляко, като Ирландия. Получава се посредством нагряване и емулгатори. Не се губи белтък и затова е по-евтино от класическия кашкавал. На пипане се познава, тъй като е твърде мек. Всички евтини кашкавали у нас са или внос или получени по подобна технология. Апропо, това е общоприетата технология в Турция.
За чудесата от сорта на айрян получено от сухо мляко, кондензирано мляко и закваска не ми се говори.
Vassil Stoychev
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#18] от "zxp53317185":
Всъщност историята е доста по-различна. По време на социализма страната ни се е нуждаела от долари. И е започнала да изнася бяло краве и овче сирене за Гърция..
Гърците го купували от нас, сменяли са етикета иго продавали като гръцко на други гърци от тяхната диаспора по света ( примерно в САЩ, емирствата, Египет, Либия, Ливан и Австралия) ,които са го предлагали в етническите си магазини. Постепенно нещата се разраствали и по поръчка на гърците в Родопите започнали от овче мляко да правят типични гръцки сирена, като Кефалотири.
След промените и намалението на стадата у нас бизнеса с гръцките сирена спрял, но големи гръцки компании инвестирали тук и продължили да произвеждат и изнасят бели сирена, като специално за овчето сирене се внася мляко от Румъния. В момента компанията с най-голям капаците за производство на сирена у нас е гръцката Трибул.
Кум Лисан
Рейтинг: 25 НеутралноФетата е хубава знаете ли защо? Защото се прави от мляко. И няма нищо общо на вкус с нашето сирене. Проблема си е наш, защото ако в Гърция почнат да слагат палмово масло във Фетата ще им затворят мандрите. Хубаво сирене, Елби, Елит, Родна стряха овче(Лидл). Последното е 10 лв за 0,4 кг, тоест над 22 лв за кг.
Няма да се абонирамVassil Stoychev
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#20] от "Соколов":
Соколов , образовай се. На Балканите скотовъдците и миньори са били траките. Гърците са били моряци, рибари, търговци и занаятчии.
И между различните общности е вървяла търговия. Даже тия гърци дето живеят на континента преобладаващо са погърчени траки. Просто е станало отдавна и затова родовата памет се е загубила.
В края на съществуването на Римската империя по тия земи латинският е бил заменен от гръцкия, но и тогава е имало деление между историческите ромеи и новите. Примерно тези живели в Стария град на Пловдив са се наричали "истински" за разлика от разните села около Асеновград и не само.
Vassil Stoychev
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#38] от "jwq000":
Не , просто много мрънкаме за вноса на сухо мляко от Украйна и гледат да ни държат щастливи. От това, че сме получили защита едва ли утре французи , италианци и датчани ще започнат да го купуват.
Но новините са добри.
Илиян Славчев
Рейтинг: 8 НеутралноДа вземе да се окаже, че е вредно!
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноДо коментар [#72] от "ryk511146816":
Манипулираш. Само не знам от глупост ли, или съзнателно. Пармезанът не може да се сравнява с чедър . То е съвсем друг тип сирене и естествено друга цена. Освен това Пармезано Реджано е запазена марка. Такъв тип сирене което не е от регистриран регион има и за половината цена. Сега схвана ли къде е манипулацията, или както винаги се нуждаеш от повече обяснения?
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноДо коментар [#77] от "Vassil Stoychev":
Някой опрял ли ти е дуло в слепоочието да буташ сухото мляко от Украйна в сиренето и кашкавала? Или палмовото масло?
nabliudatelnica
Рейтинг: 9 НеутралноДо коментар [#31] от "Ray":
Фета е запазена гръцка марка. Няма как да е българско. Айде малко по- сериозно!
Петър Петков
Рейтинг: 13 НеутралноДо коментар [#16] от "Хюго Босов":
Даже не си играят да го преопаковат. От Бризбейн съм купувал наше сирене, на чийто етикет пишеше, че е гръцки млечен продукт.
хм
Рейтинг: 1393 Неутрално[quote#45:"taratanki"][/quote]
аз вече почти не купувам българско сирене и българско кисело мляко - просто нямам време за експерименти, да ходя по селата да си купувам домашно и да подквасвам, или да обикалям по магазините на мандрите.
същото е и с прясното мляко - единственото що годе истинско в магазина е на "Маджаров", ама е 4лв за литър, което освен доста скъпо, често е и развалено (явно не само на мен ми е скъпо 4лв / литър).
който има време и нерви ако иска и крава на балкона може да си гледа, аз нямам нито време, нито желание.
миналия месец така се случи, че си купих от един гръцки магазин (нормален хранителен магазин, а не такъв на мандра) плочка бяло сирене - нищо общо с това, което се продава в България (тук единственото дето се доближава до "сирене" е на "Домлян", но пък цената му вече се доближава до тази на ементал, което е нонсенс).
на партия с приятели си купуваме веднъж месечно от Турция кисело мляко, масло и кашкавал (който също няма нищо общо с неузрелите беге трашове).
турското кисело мляко също няма нищо общо с тукашното - гъсто, кисело и вкисва ако го оставиш навън (за разлика от българското).
mwd00681360
Рейтинг: 117 Неутрално"У нас се внасят огромни количества палмово масло, само за миналата година са внесени 12 хил. тона, съобщи д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
Това стига половината продукция на сирене в България да е направена от палмово масло, обясни той.
Другата половина отива във сладкарското производство, нещо което никой не смее да коментира. Ако не вярвате, потърсете на пазара бисквити без "палма"!