Бялото саламурено сирене получи европейска защита като български продукт

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (84)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    Новина без особена информативна стойност.

    Това че е защитено нито ще го направи по - известно, нито по - продавано.
    Трябва маркетинг и вложени бая пари.

  2. 2 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5763 Неутрално

    Пък ми е и вкусно...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  3. 3 Профил на mkebg
    mkebg
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Лилявите сирене ядят ли?

  4. 4 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 239 Неутрално

    някой чиновник, някъде е отметнал още един чекбокс

    We Do This NOT Because It Is Easy, But Because We Thought It Would Be Easy!
  5. 5 Профил на harribbo
    harribbo
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Какво произтича от това решение?

    Само в турските магазини в чужбина има българско сирене произведено в Турция ( доста по-качествен продукт от Българското) означава ли ще изчезне?

    разтягаме локуми
  6. 6 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    Новина без особена информативна стойност. Това че е защитено нито ще го направи по - известно, нито по - продавано. Трябва маркетинг и вложени бая пари.
    —цитат от коментар 1 на zxp53317185


    Напротив! Това:

    "Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет"

    е именно маркетинг и то не само на сиренето, но и на българското! 😊

  7. 7 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 565 Неутрално

    Добре че не ги проспахме и тия продукти !!!

  8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 538 Неутрално

    Е пак добре. Щото "гръцкото сирене е българско" звучи също така тъпо, както "турското кафе е виетнамско" навремето (вие сте малки, не помните).

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  9. 9 Профил на antikvarno
    antikvarno
    Рейтинг: 571 Любопитно

    Чудесна новина!
    А нашите производители ще ни уведомяват ли, когато влагат и сухо мляко?

  10. 10 Профил на gun
    gun
    Рейтинг: 694 Неутрално

    Ех, да можеше отнякъде и да си го купя...

  11. 11 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    До коментар [#6] от "пРезидента!":

    Мхм, със специалния етикет 100 % ще завладеят световния пазар 😉

  12. 12 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 1193 Весело

    Абе къде продават такова сирене да си купи човек?!

  13. 13 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    До коментар [#5] от "Пералня Перла":

    Не, но може да се появи по веригите и да се вдигне оборота. За момента в ЕС се продава главно гръцката Фета.

  14. 14 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 907 Неутрално

    До коментар [#12] от "plamenss":

    Мургаш сирене в кутия. Страхотно е , но 400гр са 9-10 лева.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  15. 15 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    До коментар [#6] от "пРезидента!":Мхм, със специалния етикет 100 % ще завладеят световния пазар 😉
    —цитат от коментар 11 на zxp53317185


    Специалният етикет е един вид специална реклама, освен това е гаранция за качество.

    Както писах горе, гърците продават българско сирене, защо да не си го продаваме ние и да се знае, че е българско, не гръцко или турско?!

    И както писах, това си е реклама и за българския туризъм. Сирене, лютеница, луканка ... все неща, типични за България, които трудно се намират из ЕС. Имаше време, когато багажа на българите, живеещи в чужбина беше основно пълен с горните 🤣

  16. 16 Профил на Хюго Босов
    Хюго Босов
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Най-накрая. Аман от византийски номера- гърци купуват наше сирено, преопаковат го и препродават като фета.

  17. 17 Профил на Разредител
    Разредител
    Рейтинг: 8 Весело

    А сега и Европол да се намеси и да го издири това сирене, че е пропаднало в неизвестност от доста време

  18. 18 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    До коментар [#15] от "пРезидента!":

    Защото това са някакви простотии.

    Гърците продават българско сирене (като гръцко) именно защото никой по света не е приритал за български марки, а българското сирене се продава по - добре като му сложиш етикет че е гръцко.

    А защо се получава така - има много причини, но основната е че българите не ни бива в маркетинга и не можем да продаваме, не само сирене ами всичко.

  19. 19 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 720 Неутрално

    Добре е и ние да оставим следа в гастрономията и храненето!

  20. 20 Профил на Соколов
    Соколов
    Рейтинг: 758 Весело

    До коментар [#16] от "Хюго Босов":

    Аве Хюго, ти имаш ли представа от коя година Гърция произвежда сирене? Още Омир пише за сиренето! Прекупува ти някой умрелите заместители на млечни продукти, чак пък да ги препродава...освен някой джендър да е?

  21. 21 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    българското сирене се продава по - добре като му сложиш етикет че е гръцко
    —цитат от коментар 18 на zxp53317185


    И гръцко и турско. Но те това има шанс да се промени 😊

  22. 22 Профил на itl421157417
    itl421157417
    Рейтинг: 382 Неутрално

    До коментар [#10] от "gun":

    ....един съсед преди време караше тир....товареше сирене от Карлово, возеше го до Дания....разтоварваше го там.... товареше и караше обратно до БГ фета сирене....животь....

  23. 23 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 3044 Неутрално

    "У нас се внасят огромни количества палмово масло, само за миналата година са внесени 12 хил. тона, съобщи д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
    Това стига половината продукция на сирене в България да е направена от палмово масло, обясни той.
    По неговите думи обаче тези количества отиват за производството на кашкавал и други продукти.
    Д-р Иванов обясни, че за цена под 7 лв. няма как да ядем истинско сирене, както и за под 10 лв. - кашкавал.
    В тези, които са под тази цена, има основно вода и различни добавки, поясни той.", 2020 г.

  24. 24 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    До коментар [#23] от "Боян Баянов":

    7 и 10 лв са все още прекалено ниско. Бих умножил по 2 😊

  25. 25 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2302 Неутрално

    Българско саламурено сирене от палмово масло с 80% вода. Само у нас може да се срещне!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  26. 26 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1393 Неутрално

    това дето се продава в България изобщо не е сирене, а пълно с незнайно с какви заместители неузряло нЯщУ!

    чудя се защо въобще издържаме с данъците си цяла "Агенция по Храните", след като ние като граждани имаме далеч повече полза от "Активни потребители", работещи БЕЗ ПАРИ на ползу роду, за да имаме на масата по-истинска храна!

    същото е и с останалите "млечни" продукти в България, които са просто опакован и надписан булшит!

    турското кисело мляко и гръцкото сирене без реклама и "защита" от държавата (то и тук трябват май кавички) са в ПЪТИ по-добри!

  27. 27 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    И гръцко и турско. Но те това има шанс да се промени
    —цитат от коментар 21 на пРезидента!


    То шанс винаги има, ама шансът (както вече отбелязах) е да се вложат много пари, усилия и познание, а не като вадиш безсмислени сертификати 🙂

  28. 28 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 3044 Неутрално

    До коментар [#24] от "пРезидента!":
    "7 и 10 лв са все още прекалено ниско. Бих умножил по 2 😊"
    ................
    Да, водата и солта поскъпна от 2020 г.

  29. 29 Профил на ПиПи
    ПиПи
    Рейтинг: 668 Неутрално

    Най-накрая. Аман от византийски номера- гърци купуват наше сирено, преопаковат го и препродават като фета.
    —цитат от коментар 16 на Хюго Босов


    "Фета" е над 70% овче и остатъка козе! Не пишете глупости!

  30. 30 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Добра новина. Както и предишната седмица за "българското кисело мляко".

  31. 31 Профил на Ray
    Ray
    Рейтинг: 950 Любопитно

    спорно е, доколко българското / Feta / сирене е наистина българско, след като се произвежда навсякъде по света, като гръцките или френските продукти, са определено по вкусни

  32. 32 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    До коментар [#24] от "пРезидента!":"7 и 10 лв са все още прекалено ниско. Бих умножил по 2 😊"................Да, водата и солта поскъпна от 2020 г.
    —цитат от коментар 28 на Боян Баянов


    На, просто са нужни 10-на литра мляко, които не се намират за без пари. Ако искаш сирене от мляко де. Ако водата и солта са ти по-важни - ниската цена е ОК! 😊

    При изкупна цена на млякото към левче, за килограм сирене само млякото ти е към 10-на лв. После имаш разходи за оборудване, персонал, консумативи, транспорт, съхранение, търговци ... секи иска да види нещо, от това, което прави 😊

  33. 33 Профил на пРезидента!
    пРезидента!
    Рейтинг: 2796 Неутрално

    "Фета" е над 70% овче и остатъка козе! Не пишете глупости!
    —цитат от коментар 29 на Пацо Пържолата


    Но е на светлинни години от вкуса на качественото българско овче! 😊

  34. 34 Профил на г-н Думанов
    г-н Думанов
    Рейтинг: 897 Любопитно

    До коментар [#10] от "gun":....един съсед преди време караше тир....товареше сирене от Карлово, возеше го до Дания....разтоварваше го там.... товареше и караше обратно до БГ фета сирене....животь....
    —цитат от коментар 22 на itl421157417


    Датчаните не приеха фета у тях да се продава като "гръцко" сирене и продължават да го наричат "бяло датско сирене", тъй като добавят и краве мляко.
    У нас пък (БГ) се продаваше един странен продукт Фета в картонени кутии с гръцки надписи, който учудващо набодобяваше нашата "Дунавия". Но, тъй като дунавията изпадна от списъка със сирената и това изчезна. Каква ли далавера са били измислили тогава?

    CONTADOR GRATUITO!
  35. 35 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Едно не разбирам - как качествени италиански сирена идват на 35-40 лвкг, а качествено бг сирене е минимум 25лв. Един пармезан иска поне 9 месеца отлежаване и процесът му е много по сложен от на саламуреното сирене, което е сравнително елементарно. В къщи може да си го направиш и отлежаването е 45 дни ?

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  36. 36 Профил на dorn
    dorn
    Рейтинг: 1037 Неутрално

    До коментар [#12] от "plamenss":Мургаш сирене в кутия. Страхотно е , но 400гр са 9-10 лева.
    —цитат от коментар 14 на schwimmwagen


    Че скъпо ли ти се вижда, но вероятно това което хвалиш е краве сирене.

  37. 37 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 3012 Неутрално

    Едно не разбирам - как качествени италиански сирена идват на 35-40 лвкг, а качествено бг сирене е минимум 25лв. Един пармезан иска поне 9 месеца отлежаване и процесът му е много по сложен от на саламуреното сирене, което е сравнително елементарно. В къщи може да си го направиш и отлежаването е 45 дни ?
    —цитат от коментар 35 на schwimmwagen


    Пармезанът е едно, бялото саламурено сирене е съвсем друго.
    Едното е корав кашкавал, който може само да се рендосва на стърготини, за да си ги ръсите в макароните, другото си го знаем...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  38. 38 Профил на jwq000
    jwq000
    Рейтинг: 296 Неутрално

    Нещо се случва!
    Онзи ден киселото мляко, а днес саламуреното сирене.
    Бог вече е българин!

  39. 39 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 907 Неутрално

    [quote#37:"Незнайко в Слънчевия град"][/quote]

    Е нали за това пиша. Корав кашкавал с специфична животинска закваска. Това е сложна и продължителна работа. На сиренето нито закваската е трудна, нито иска много време. А гони цената на пармезана ?!

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  40. 40 Профил на jwq000
    jwq000
    Рейтинг: 296 Неутрално

    спорно е, доколко българското / Feta / сирене е наистина българско, след като се произвежда навсякъде по света, като гръцките или френските продукти, са определено по вкусни
    —цитат от коментар 31 на Ray


    Глупости!
    Да си чувал нещо за район за оригинален произход?
    Има продукти, които добиват непостижими вкус, цвят и аромати, които се получават само, защото са произведени в точно определен район.

  41. 41 Профил на quantumfoam
    quantumfoam
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Нека в магъзините се инсталират спректроскопи, доказващи неналичието на palmolive и др. сапуноиди.

    ╒╩╦═╬►○‼▲‼○◄╬═╦╩╕ Unconsensual consent is not a consent at all ..!. .!..
  42. 42 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 344 Неутрално

    До коментар [#20] от "Соколов":

    “Още Омир пише за сиренето! “

    Да но текстовете на Омир са приказки за лека нощ и нямат Стойност като достоверно историческо сведение. Па и гърците идват на Балканите много след местните, а тях Херодот ги описва като “народ многоброен лато индийците”, и ако този народ е имам такова развито златарство( и не само) е съмнително да чака рецепта за сирене от рибари.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
  43. 43 Профил на jwq000
    jwq000
    Рейтинг: 296 Неутрално

    "Фета" е над 70% овче и остатъка козе! Не пишете глупости!
    —цитат от коментар 29 на Пацо Пържолата


    "Фета" е само и единствено търговско название, което си е завоювало известност по света.

  44. 44 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 979 Неутрално

    Ех, да можеше отнякъде и да си го купя...
    —цитат от коментар 10 на gun


    Има го на много места.... Дребните стопани с до 50-100 овце или 5-6 крави се научиха срещу млякото, което предават в малките мандри да вземат готово прясно сирене в кутии 4 или 8 килограма и да го продават на клиенти. Аз от 3 години си вземам такова сирене през май-юни и имам за годината. Тази година овчето ми се върза на 15 лв. за килограм, а кравето за 11 с пазарлък. Малките мандри работят с дребни млеко производители - разбирай свои хора и не влагат палмово масло.

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  45. 45 Профил на taratanki СУПЕР
    taratanki
    Рейтинг: 891 Неутрално

    това дето се продава в България изобщо не е сирене, а пълно с незнайно с какви заместители неузряло нЯщУ!чудя се защо въобще издържаме с данъците си цяла "Агенция по Храните", след като ние като граждани имаме далеч повече полза от "Активни потребители", работещи БЕЗ ПАРИ на ползу роду, за да имаме на масата по-истинска храна!същото е и с останалите "млечни" продукти в България, които са просто опакован и надписан булшит!турското кисело мляко и гръцкото сирене без реклама и "защита" от държавата (то и тук трябват май кавички) са в ПЪТИ по-добри!
    —цитат от коментар 26 на хм


    Зависи какво сирене купувате.
    Аз си купувам сирена, които много ми харесват.

  46. 46 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 417 Неутрално

    Със защитен географски произход стават продуктите продуктите БЪЛГАРСКО кисело мляко (Bulgarian yoghurt a) и БЪЛГАРСКО бяло саламурено сирене (Bulgarian white brine cheese).
    Някои във форума коментират все едно киселото мляко и бялото саламурено сирене са обявени за защитени продукти, които се произвеждат само в България.

  47. 47 Профил на petrow1973
    petrow1973
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#16] от "Хюго Босов":Аве Хюго, ти имаш ли представа от коя година Гърция произвежда сирене? Още Омир пише за сиренето! Прекупува ти някой умрелите заместители на млечни продукти, чак пък да ги препродава...освен някой джендър да е?
    —цитат от коментар 20 на Соколов


    В България сиренето води началото си също от дълбока древност.
    Производството му основно се свързва с необходимостта от по-дълго съхраняване на овчето мляко, което е било най-много в Тракия (земя, наричана от Омир „майка на овцете”).

    За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
  48. 48 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 907 Неутрално

    [quote#47:"petrow1973"][/quote]

    България не е ясно, но на всички степни конни народи , каквито са и българите, сиренето е основна храна. Мъкнат млякото в агнешки,телешки търбуси ,където се заквасва точно както и обсъждания вече пармезан . Бактериите в търбуха на сукалче, заместват естествените лактобацилуси.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  49. 49
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  50. 50 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Междо другото, саламура сиренето има голям шанс да пробие , понеже е много по 'веган' от западноевропейските, които са масово с традиционна животинска закваска. Фета, моцарела са като нашето, други не се сещам. Американските джендъри ,като разберат как се прави пармезан - направо откачат :)
    С добър маркетинг, спокойно ще се наместим на пазара там. ако имахме повече акъл де :)

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  51. 51 Профил на theduloclan
    theduloclan
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Лилявите сирене ядят ли?
    —цитат от коментар 3 на mkebg


    Лилявитета рупа "чийз" и гръцка "фета" и смуче "йогурт"... Тях не можеш ги зблуди със сиренето и киселото мляко на Ганя :)))

  52. 52 Профил на theduloclan
    theduloclan
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Ех, да можеше отнякъде и да си го купя...
    —цитат от коментар 10 на gun


    В Щатите се продава българско сирене навсякъде. За другите държави незнам.

  53. 53 Профил на Филип Захов СУПЕР
    Филип Захов
    Рейтинг: 1486 Неутрално

    12000 тона внесено палмово масло на година!! Значи по 2 кг на човек, включително пеленачетата. А е толкова вредно, наслагва се по артериите повече от животинските мазнини! В страните, които го произвеждат, има една приказка, че става само за лъскане на обувки, там знаят, че е вредно да се яде. Производителите, които го влагат в продукт и не казват на клиентите (включително ресторантьори) са за разстрел, без преувеличение. Това си е умишлено убийство с користна цел, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина. Наистина трябва масово да се внесат устройства, които го откриват в съдържанието на продукти.

  54. 54 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 907 Неутрално

    12000 тона внесено палмово масло на година!! Значи по 2 кг на човек, включително пеленачетата. А е толкова вредно, наслагва се по артериите повече от животинските мазнини! В страните, които го произвеждат, има една приказка, че става само за лъскане на обувки, там знаят, че е вредно да се яде. Производителите, които го влагат в продукт и не казват на клиентите (включително ресторантьори) са за разстрел, без преувеличение. Това си е умишлено убийство с користна цел, по начин и със средства, опасни за живота на мнозина. Наистина трябва масово да се внесат устройства, които го откриват в съдържанието на продукти.
    —цитат от коментар 53 на ptj32367515


    а бе за пържене на картофи и пуканки става. Но ме съмнява ,че фритюрниците ни могат насмогнат на 12к тона :)

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  55. 55 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1202 Неутрално

    [quote#21:"пРезидента!"][/quote]
    Имам приятел турчин (от Турция), който точно това е учил там. Българското бяло саламурено сирене се прави по специална технология, която той е изучавал точно като “българска”.

  56. 56 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 861 Разстроено

    [quote#54:"schwimmwagen"][/quote]

    Няма соленки, сладки - сухи и сиропирани, сладолед без палма. Погледни етикетите и ще се увериш.

  57. 57 Профил на duciel
    duciel
    Рейтинг: 663 Весело

    До коментар [#18] от "zxp53317185":

    Еми некои не ви бива, други се учим бързо😉 Ти си повтаряй каквото там си мърмориш, ние другите ще продължим напред и нагоре!

    "It's better to be on the dock, wishing you were on the lake, than to be on the lake, wishing you were on the dock"
  58. 58 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5757 Неутрално

    Но трябва да е от местни суровини.

  59. 59 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Весело

    До коментар [#1] от "zxp53317185":

    Не ти е лесно. Не разбираш от нищо но пишеш много...

  60. 60 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Неутрално

    До коментар [#5] от "Пералня Перла":

    Правна защита за продукта и производителите на продукта.
    Коректна регулация за етикиране и от там доверие от клиентите.

  61. 61 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    Каква идиотия. Щом е българско саламурено ще е защитено, много ясно. Ако изобщо саламуреното бяло сирене беше защитено като български продукт, тогава щеше да е новина.

  62. 62 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Весело

    До коментар [#11] от "zxp53317185":

    Еваларка нашия, явно нивото ти е поне 20% пазарен дял глобално.

    Какво си губиш времето в този форум?

  63. 63 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 3044 Неутрално

    До коментар [#55] от "Nedyalko Lazarov":
    "Българското бяло саламурено сирене се прави по специална технология, която той е изучавал точно като “българска”.
    .....................
    А пък руснаците изучават кирилицата не като "българска", а като "македонска".

    „Руски филм заличи България от картата на славянската писменост
    Родината на славянската азбука е Македония, твърди прожектираната в Скопие лента

    България е заличена от картата на славянската култура и писменост в нов руски документален филм.
    „Една вяра, един език" е заснет със съдействието на Руското посолство в Северна Македония и преди два дни е била премиерата му в Скопие.

    Във филма „Една вяра, един език" обаче е показана карта на Югоизточна Европа от IX век, на която България дори не е отбелязана.
    Освен думите „Македония е родината на славянската азбука“, е прокарано и твърдението, че на църковнославянски език, който тръгнал от Македония, са били написани всички древни духовни текстове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония.“, 25.12.2021 г.
    www.segabg.com/hot/category-foreign-country/ruski-film-zalichi-bulgariya-kartata-na-slavyanskata-pismenost

  64. 64 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Весело

    До коментар [#27] от "zxp53317185":

    "Разбиращият" знаеш ли какво означава изразът "ROI"?

  65. 65 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    До коментар [#55] от "Nedyalko Lazarov":

    Имам приятел турчин (от Турция), който точно това е учил там. Българското бяло саламурено сирене се прави по специална технология, която той е изучавал точно като “българска”.

    Глупости. Тези технологии са от времена, когато нито българи, нито турци е имало на Балканския полуостров. Българското сирене се тачи като качествен продукт в Турция. Това е така. Но това не значи, че технологията е българска, освен ако става дума за някви тънкости и модернизации в машинното производство.

  66. 66 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Любопитно

    До коментар [#35] от "schwimmwagen":

    Къде са тези качествени италиански сирена за 20 евро килограмът?
    Днес купувах сирена, италианско съм взел "Parmegiano reggano" 150 грама платил съм 7, 59 евро.

  67. 67 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 3044 Неутрално

    До коментар [#3] от "mkebg":
    "Лилявите сирене ядят ли?"
    ................
    Ей, тоя Бойко много стиснат бе,
    ке си умори троловете от глад!!!

  68. 68 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    До коментар [#66] от "ryk511146816":

    Много манипулативен пример. Пармеджано Реджано е "марково" сирене и скъпо поради дълго зреене и голяма загуба на тегло. Съответно и скъпо. Пармезанът е по-скоро подправка, отколкото сирене. Използва се в малки количества поради силния интензивен вкус. Защо манипулираш?

  69. 69 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 3044 Неутрално

    До коментар [#51] от "theduloclan":
    "Лилявитета рупа "чийз" и гръцка "фета" и смуче "йогурт"... Тях не можеш ги зблуди със сиренето и киселото мляко на Ганя :)))"
    ...............
    Бойко, а бе мажи филии с мас на твоите тролове, че цял ден гладуват и само за сирене и йогурт питат!!!

  70. 70 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    До коментар [#69] от "Боян Баянов":

    Ти кога стана специалист по сирената? В паузите между търкалянията по жълтите павета?

  71. 71 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 3044 Неутрално

    До коментар [#70] от "nabliudatelnica":
    "Ти кога стана специалист по сирената?"
    ...............
    Бойко, пак питат за сирене тия твоите тролове!
    А бе, нахрани ги накрая, че ми е вече жал за тях!

  72. 72 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 18 Неутрално

    До коментар [#68] от "nabliudatelnica":

    Нищо не манипулирам, това е сиренето което е италианско.
    Днес купувах точно подобни неща, купил съм чедар, гауда, това италианското, и още три местни от козе мляко, всичкото е кашкавал без едното местното, което е бяло сирене.
    Човекът пише за качествени италиански сирена, при мен има добри местни, така че купувам от други страни точно определени неща, от италианските само това купувам, но другите италиански са да кажем с 20% по ниски цени максимум и не са някакви невероятни марки.

    Българското сирене което ми носят тук е а цена 11,90евро не се сещам металната кутия 400 или 500 грама е, овче мляко саламурено сирене.

  73. 73 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#53] от "ptj32367515":

    От хидрогенирани палмово масло се правят вафли и сапун. Всъщност до скоро в магазините нямаше сладки с друга мазнина ( освен едни бисквити със свинска мас). Последните две години производителите се усетиха започнаха да предлагат и бисквити с олио със съответната надценка.

    Що се отнася до сирената пикът при производството на такива с палмова мазнина премина. Сега е модерно да влагат ензими и да получават сирена с високо съдържание на вода. И водата е по-евтина от палмовата мазнина. Е, може да Ви боли корема и да имате газове след това, но това определено не е проблем на производителя.

    Другият хит е да използват т.нар. калиата - вид заготовка за получаване на кашкавали произвеждана в страни с голямо производство на мляко, като Ирландия. Получава се посредством нагряване и емулгатори. Не се губи белтък и затова е по-евтино от класическия кашкавал. На пипане се познава, тъй като е твърде мек. Всички евтини кашкавали у нас са или внос или получени по подобна технология. Апропо, това е общоприетата технология в Турция.

    За чудесата от сорта на айрян получено от сухо мляко, кондензирано мляко и закваска не ми се говори.

  74. 74 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#18] от "zxp53317185":

    Всъщност историята е доста по-различна. По време на социализма страната ни се е нуждаела от долари. И е започнала да изнася бяло краве и овче сирене за Гърция..

    Гърците го купували от нас, сменяли са етикета иго продавали като гръцко на други гърци от тяхната диаспора по света ( примерно в САЩ, емирствата, Египет, Либия, Ливан и Австралия) ,които са го предлагали в етническите си магазини. Постепенно нещата се разраствали и по поръчка на гърците в Родопите започнали от овче мляко да правят типични гръцки сирена, като Кефалотири.

    След промените и намалението на стадата у нас бизнеса с гръцките сирена спрял, но големи гръцки компании инвестирали тук и продължили да произвеждат и изнасят бели сирена, като специално за овчето сирене се внася мляко от Румъния. В момента компанията с най-голям капаците за производство на сирена у нас е гръцката Трибул.

  75. 75 Профил на Кум Лисан
    Кум Лисан
    Рейтинг: 25 Неутрално

    Фетата е хубава знаете ли защо? Защото се прави от мляко. И няма нищо общо на вкус с нашето сирене. Проблема си е наш, защото ако в Гърция почнат да слагат палмово масло във Фетата ще им затворят мандрите. Хубаво сирене, Елби, Елит, Родна стряха овче(Лидл). Последното е 10 лв за 0,4 кг, тоест над 22 лв за кг.

    Няма да се абонирам
  76. 76 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#20] от "Соколов":

    Соколов , образовай се. На Балканите скотовъдците и миньори са били траките. Гърците са били моряци, рибари, търговци и занаятчии.

    И между различните общности е вървяла търговия. Даже тия гърци дето живеят на континента преобладаващо са погърчени траки. Просто е станало отдавна и затова родовата памет се е загубила.

    В края на съществуването на Римската империя по тия земи латинският е бил заменен от гръцкия, но и тогава е имало деление между историческите ромеи и новите. Примерно тези живели в Стария град на Пловдив са се наричали "истински" за разлика от разните села около Асеновград и не само.

  77. 77 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#38] от "jwq000":

    Не , просто много мрънкаме за вноса на сухо мляко от Украйна и гледат да ни държат щастливи. От това, че сме получили защита едва ли утре французи , италианци и датчани ще започнат да го купуват.

    Но новините са добри.

  78. 78 Профил на Илиян Славчев
    Илиян Славчев
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Да вземе да се окаже, че е вредно!

  79. 79 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    До коментар [#72] от "ryk511146816":

    Манипулираш. Само не знам от глупост ли, или съзнателно. Пармезанът не може да се сравнява с чедър . То е съвсем друг тип сирене и естествено друга цена. Освен това Пармезано Реджано е запазена марка. Такъв тип сирене което не е от регистриран регион има и за половината цена. Сега схвана ли къде е манипулацията, или както винаги се нуждаеш от повече обяснения?


  80. 80 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    До коментар [#77] от "Vassil Stoychev":

    Някой опрял ли ти е дуло в слепоочието да буташ сухото мляко от Украйна в сиренето и кашкавала? Или палмовото масло?

  81. 81 Профил на nabliudatelnica
    nabliudatelnica
    Рейтинг: 9 Неутрално

    До коментар [#31] от "Ray":

    Фета е запазена гръцка марка. Няма как да е българско. Айде малко по- сериозно!

  82. 82 Профил на Петър Петков
    Петър Петков
    Рейтинг: 13 Неутрално

    До коментар [#16] от "Хюго Босов":

    Даже не си играят да го преопаковат. От Бризбейн съм купувал наше сирене, на чийто етикет пишеше, че е гръцки млечен продукт.

  83. 83 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1393 Неутрално

    [quote#45:"taratanki"][/quote]

    аз вече почти не купувам българско сирене и българско кисело мляко - просто нямам време за експерименти, да ходя по селата да си купувам домашно и да подквасвам, или да обикалям по магазините на мандрите.

    същото е и с прясното мляко - единственото що годе истинско в магазина е на "Маджаров", ама е 4лв за литър, което освен доста скъпо, често е и развалено (явно не само на мен ми е скъпо 4лв / литър).

    който има време и нерви ако иска и крава на балкона може да си гледа, аз нямам нито време, нито желание.

    миналия месец така се случи, че си купих от един гръцки магазин (нормален хранителен магазин, а не такъв на мандра) плочка бяло сирене - нищо общо с това, което се продава в България (тук единственото дето се доближава до "сирене" е на "Домлян", но пък цената му вече се доближава до тази на ементал, което е нонсенс).

    на партия с приятели си купуваме веднъж месечно от Турция кисело мляко, масло и кашкавал (който също няма нищо общо с неузрелите беге трашове).

    турското кисело мляко също няма нищо общо с тукашното - гъсто, кисело и вкисва ако го оставиш навън (за разлика от българското).

  84. 84 Профил на mwd00681360
    mwd00681360
    Рейтинг: 117 Неутрално

    "У нас се внасят огромни количества палмово масло, само за миналата година са внесени 12 хил. тона, съобщи д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
    Това стига половината продукция на сирене в България да е направена от палмово масло, обясни той.

    Другата половина отива във сладкарското производство, нещо което никой не смее да коментира. Ако не вярвате, потърсете на пазара бисквити без "палма"!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #