Гарнирана пита "Surf & turf"

Гарнирана пита "Surf & turf"

Гарнирана пита "Surf & turf"
"Гарнирана пита "Surf & turf" – късчета телешко и говеждо, скариди, сос "Холандез", зелени аспержи" е пълното име на тази авторска рецепта на Андре Токев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андре Токев - тук, а за проекта - в края на текста.
Направете тесто като за хляб от всички съставки и го размесете добре. Разделете на 6 еднакви топки и ги оставете да втасват. Оформете пити с диаметър 15 см и дебелина 3-5 мм. Опечете ги на 250 ̊C до готовност. Преди да аранжирате, ги запържете в масло.
Сотирайте всички продукти за късчетата в тиган с масло. Сгответе аспержите на плоча или тиган, овкусете със щипка сол и захар.
Пригответе сос "Холандез". За тази цел гответе жълтъците с разтопеното масло в термомикс и овкусете с лимоновия сок, солта и пипера.
Аранжиране: Върху питата подредете късчета месо, скариди и аспержи. Залейте с "Холандез" и декорирайте с руколата.
Необходими продукти за 4 порции
За тесто за пита
500 г брашно
20 гр. мая
220 мл вода
40 мл студено пресован зехтин
3 гр. захар
1 гр. сол
За късчета говеждо и телешко
60 гр. телешко филе, нарязано на ивици
60 гр. говеждо филе, нарязано на ивици
120 гр. опашки от скариди – изчистени
сол и пипер
За сос холандез
жълтък – 4 бр.
масло – 320 гр.
лимонов сок – 30 мл
сол и пипер
16 зелени аспержи
80 гр. рукола, овкусена с лимонов сок и зехтин
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).