Българското вино става все по-добро

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (67)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на venciч
    venciч
    Рейтинг: 420 Неутрално

    Аз гледам сериала Вина с Билалката...

    I use 🇵🇸 🇹🇷 to wipe my ass
  2. 2 Профил на Джо Джен
    Джо Джен
    Рейтинг: 293 Неутрално

    И при мен е така: всяка година все по-добро!

    А сега де! Ko прайм?!
  3. 3 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3851 Неутрално

    Доброто българско вино било от 20 лв нагоре.
    Намирам добри чужди вина от 10 лв нагоре. Изборът ми е логичен.

  4. 4 Профил на Дьорд Шорош
    Дьорд Шорош
    Рейтинг: 51 Неутрално

    Дневник написа нещо което в България се прави качествено. Гледам и невярвам на ушите си.

  5. 5 Профил на liz31552545
    liz31552545
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Има много добри български вина и изби, но смятам, че са доста надценени.

  6. 6 Профил на boevbisser СУПЕР
    boevbisser
    Рейтинг: 2357 Весело

    Имаме страхотни вина, пробвайте различни производители, пийте редовно и не пишете глупости.

  7. 7 Профил на boevbisser СУПЕР
    boevbisser
    Рейтинг: 2357 Весело

    До коментар [#5] от "liz31552545":
    До коментар [#3] от "pontius_glarus":

    Обяснено е в текста - бутикови са избите, затова и вината са скъпи, няма как. Част от топ вината ни са сравними с подобни във Франция и Италия, където цените са 3-4 пъти отгоре. И аз не мога да си позволя постоянно да пия вино по 30 лв. бутилката, но поне 1-2 пъти месечно си вземам точно такова.
    Наздраве и успешен ден на всички.

  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2864 Неутрално

    До коментар [#6] от "boevbisser":

    Не е добре да рекламираш пиенето като модел на поведение.
    Вина, които са бъкани със сулфити, са смърт за черния дроб.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на hifi hifi
    hifi hifi
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Добро утро и наздраве на всички :-)
    Има разбира се много хубави български вина, включително и домашни.
    Има много мераклии ( имам няколко познати), които си взеха професионално оборудване и правят хубаво вино с много желания.
    Иначе сме отворен пазар и конкуренцията е жестока. Вина се внасят отвсякъде, а може да си поръчате от чужбина и по Интернет.
    Всичко това, разбира се е супер за нас потребителите.

  10. 10 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    Голям смях.
    Виното от край време се дели на българско и всичко останало. Все пак половината добив от гроздето се прави в домашни условия.
    Френските и особено италианските киселочи нямат шансове. Затова ни ограничиха и лозята.

  11. 11 Профил на Emil Dimitrov
    Emil Dimitrov
    Рейтинг: 441 Неутрално

    Пия по чаша вино всеки ден по предписание (не се шегувам). За съжаление в промишлените вина усещам химията - от доста време в къщи пием домашно вино от познати в Мелник. Иначе по фирмени партита сме пили и много качествени и скъпи български вина, ходили сме на винени турове в доста престижни винарни, но за промишлено вино съм пас и то не по финансови причини. Поне докато в България се прави качествено домашно вино - от доктора беше плевенско, от кръчмата до нас - Ветрен и т.н. за мен магазините с вино са за някоя и друга дегустация.

  12. 12 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3851 Неутрално

    "Ако не си някакъв супер надъхан любител, трудно ще дадеш повече от 15-20 лева за вино, а пък българските хубави вина започват от 20 лева нагоре."

    В тази фраза е казано всичко. Добрите френски и италиански вина в западните супермаркети започват от 5-6 €, у нас добрите български от 10-11 €.
    Това е достатъчно.

  13. 13 Профил на john trivolta
    john trivolta
    Рейтинг: 894 Весело

    Празник било и габровката казала на мъжа си: "Мъжо, празник е днес, да сложа ли половин яйце в супата?" А той избухнал: "Ама всичката половина, ли?"

    Делник било и габровката прочела на глас заглавието: "Българското вино става все по-добро". А габровецът избухнал: "Ама всичкото вино, ли?"

    "Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър Бауър
  14. 14 Профил на john trivolta
    john trivolta
    Рейтинг: 894 Весело

    Много ги боли БГ-производителите че в България се пие предимно домашно вино. Без да се сещат че и тяхното вино е домашно, т.е. едно лошо написано домашно.

    "Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър Бауър
  15. 15 Профил на gl_avatar
    gl_avatar
    Рейтинг: 1983 Неутрално

    Ще ошлайфаме и домашното вино производство.
    Наздраве!

  16. 16 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3851 Неутрално

    До коментар [#7] от "boevbisser":

    любител съм на виното, бира много рядко, с приятел в някое кафене. Скъпо вино (25-40лв) си позволявам за Коледа и Великден. В някои вериги намирам много добри предложения по плати 1, вземи 2. В Метро правят много добри предложения за търговци, вино на кашонче (по 6). Има вече и български производители, които го правят.

  17. 17 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 905 Неутрално

    Виното е специфичен продукт с важна роля в обществото от векове.
    Отредена му е специална роля в християнската религия, но хората го използват от много преди това.
    Фокусът на тукашната статия днес е върху търговията с вино - литри, проценти.
    Бла-бла...

  18. 18 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2976 Неутрално

    Този, който ми е натракал минуси нищо не разбира от вино. Ами си е селяндур чуждопоклоник и не е опитвал достатъчно вина от другите страни.

  19. 19 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 129 Неутрално

    Каквото и да се говори- всичко е индустрия.Всичко се контролира до последния детайл сакън да не се обърка нещо.Всички отлежават в дъбови бъчви , танини бол, сулфити за консервация.Аз лично си правя домашно вино от домашно грозде. Произвеждам по 50-60л вино на година. Без сулфатиране ,с дива ферментация и до март каквото изпия - изпия.Смея да твърдя , че моето вино не отстъпва на много прехвалени марки.Всяко нещо превърнато в индустрия бяга от естественото. Така е и с храните.

  20. 20 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 321 Неутрално

    Честит Трифон зарезан, наздраве!

    Има и добри български вина и то точно от по-малките изби и една две по-големи, от Ю. България.

    Там разните му Менади и т.н. са Нта цедка боклуци, като дедо Мацо, Бича кръв и т.н. соц помии.

    В домашни условия обаче виното не винаги може да отлежи за по-дълго време, но за всекидневна консумация е ОК.

    Това с цена 20 кинта за бутилка, при условие че мога да пия на сходна и по-ниска цена добри вина от Новия свят или Португалия/Испания не коментирам.

  21. 21 Профил на hifi hifi
    hifi hifi
    Рейтинг: 229 Весело

    Абе тая тема, трябва да е най-отпред на сайта, а не снимката на Шолц.
    Трифон Зарезан си е национален празник
    и трябва да му се отдаде заслужено внимание :-)
    Консумирайте с удоволствие и мярка

  22. А турското вино къде е??Ердоганчо ги унищожи в Анадола и гък не могат да кажат прии"светлото" ислямско бъдеще с китайския икономически копринен пояс!!Хихи..

    Ети е побългарена бурка
  23. 23 Профил на foxa55
    foxa55
    Рейтинг: 395 Неутрално

    До коментар [#12] от "pontius_glarus":

    Според мен има и един друг проблем, българските вина не държат качество през годините. Правят една година страхотно вино, викаш си 30лв, ама е добро, подкрепяме българското и т.н. Обаче на следващата реколта, същото вино вече е боклук, само цената му е 35лв.🤣🤣🤣 Евтините БГ вина са пълен боклук, вино от 10 лв - грозде в него няма, въобще не може да се сравняваме със света. При по-скъпите е малко по-добре, ама там проблема съм го описал по-горе.

  24. 24 Профил на foxa55
    foxa55
    Рейтинг: 395 Неутрално

    И тук както и почти във всичко друго проблема е липсата на лустрация в БГ. Големите, утвърдени изби и винзаводи бяха подарени на комунистическите чеда. А от тях освен да крадат от държавата, друго не може да очакваш.

  25. 25 Профил на kwy38371721
    kwy38371721
    Рейтинг: 506 Неутрално

    "Ако не си някакъв супер надъхан любител, трудно ще дадеш повече от 15-20 лева за вино, а пък българските хубави вина започват от 20 лева нагоре."

    Аз съм любител,но не супер надъхан и тази година попаднах на страхотни български вина за по 6 лева на промоция в Била и Лидъл.Става дума за винарните „Брестовица“ и „Винекс Славянци“.Не съм винен експерт,но различавам хубавото от лошото вино.

  26. 26 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 321 Неутрално

    Та с изкл. на някоя друга бутикова изба (има приятни изненади) общо взето положението е е..ло си е ма..та Джозеф.

    Това от преди години:

    Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром Пещера би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…

    Как се прави виното в България?


    Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.

    С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента (в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка”).

    Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 - получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.

    Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.

    А какво става с ракията?

    Абсолютно сте прави, когато си мислите, че в ракията от среден и нисък клас (с цена 7-8 лв за бутилка) в най-добрия случай има съвсем малко грозде. За нейното производство се използват отпадните продукти при производство на виното, т.е. винена кал, вода, захар, сухи дрожди и оцветители, и ароматизатори от растителен произход. Накрая полученият винен дестилат, който излиза с около 65-70 алк.градуса се смесва със спирт (за съжаление много често той е меласов) и омекотена вода за да не помътнее.

    Успокоителното в цялата работа е, че всеки уважаващ себе си винзавод изпраща поне по една проба от ракията си за анализ в акредитирана лаборатория. Там при много прецизни условия се измерва съдържанието на метилов алкохол, тежки метали и др. отрови в нея. Този анализ е много скъп ако решиш да го правиш за купаж под 5 тона ракия например. Затова казвам, че заводската ракия, макар и с … да речем компромиси при влагането на качествени материали, е доказано неотровна.

    Е след 10-15г, цените са малко по-различни, гроздето е твърдо над лев кг, 1000 кг фрозде от декар не снам как се изкарват и за рандемана съм малко скептичен но нещата горе долу с такива с големите винзаводи на меутрофоедалите.

  27. 27 Профил на Прокопсало Парвеню
    Прокопсало Парвеню
    Рейтинг: 8 Неутрално

    "Факторът дали виното става или не изобщо не играе, гледат се фините настройки.

    Българското вино е слаба ракия

    Ае наздраве на зарязващите

    06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01- 21 Р.Радев: Логично е.. г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката.................................................................................. ...................................... ............................. 01-21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев ................................................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ............................................................................ 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................ 10-21 К.Петков: Ние от "ПП“ много харесваме Бойко Рашков за вътрешен министър . ............................... 01-22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков... 12-23 К.Петков: Не вярвам в идеята за независими експерти в регулаторите. По-добре е всяка една партия да сложи политическите си експерти и всеки да си поеме отговорността.
  28. 28 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 3225 Любопитно

    Разбира се, че има и хубави български вина. А, относно това, че те губят пазари на Запад (и на Изток) това е така, защото в този сектор има много голяма конкуренция (от Чили, та чак до Нова Зеландия и РЮА).

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  29. 29 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3904 Неутрално

    До коментар [#12] от "pontius_glarus":

    Не е съвсем така - българските производители получават субсидия от 13 евро/дка, на Запад - 300 евро/дка...

    "Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ
  30. 30 Профил на petrow1973
    petrow1973
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Здравейте,имам старо вино. Искам да го сваря на ракия.Дали да го изсипя в джибрите и така да го сваря или има друг начин.

    Направо вари...Виното е ферментирал материал готов за изваряване и от него се получава една от най-добрите ракии

    За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
  31. 31 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 927 Неутрално

    ...Френските и особено италианските киселочи нямат шансове. Затова ни ограничиха и лозята.
    —цитат от коментар 10 на Да вярваме на истината


    На вътрешния ни пазар където френските и италиански вина, както и другите вносни хранителни, са доста по-скъпи отколкото в Европа, българските вина имат шанс. Навън обаче, при тези цени, шансът им е кръгла нула.

  32. 32 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3028 Неутрално

    Този, който ми е натракал минуси нищо не разбира от вино. Ами си е селяндур чуждопоклоник и не е опитвал достатъчно вина от другите страни.
    —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


    Тракат ти минуси, защото пишеш обикновено глупости. Какво чуждопоклонничество те подгони? Българските промишлени производители на вино продават скъпи боклуци в родните магазини. Който иска да пие българско вино, може да намери малки производители предлагащи литъра на 7-8 лева.
    Ти откога почна да разбираш от вино? По баирите около Габрово да не сте насяли лозя? :)))

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  33. 33 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 720 Неутрално

    Много са ми забавни тия хвалби на българските вина. Скъпи боклуци. По-лошото е, че у нас не се продават добри италиански и френски вина. В магазините е пълно с български тюрлюгювечи, а няма едно Bordeaux или Côte du Rhône.

  34. 34 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3851 Неутрално

    До коментар [#26] от "olimpipanov":

    +++Супер анализ за българското винопроизвоство

  35. 35 Профил на Consumer СУПЕР
    Consumer
    Рейтинг: 1388 Любопитно

    До коментар [#22] от "Ети бин ислям бурсук":

    Имат няколко хубави вина, но от година на година, великия падишах им стъпва по вратовете, иначе Ети сигурно консумира разреден айран :)

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  36. 36 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 579 Неутрално

    До скептиците за липсата на хубаво наше вино под 20 лева.
    Относително е това, но има и изключения.
    На първо място това са младите вина - https://shop.rupel-wine.com/wines/red-young-wine-merlot-2023/
    Тази изба има и друго за тази цена - отлежало - https://shop.rupel-wine.com/wines/rusalii-melnik-55-2020/
    Това пък определено го дават на далавера - https://shop.rupel-wine.com/wines/gramatik-merlot-2015/ при цена на другите от серията 18 лева и 2 по-така /от Рубин и от Небиоло/ по 22 /защото имали награди/.
    Цените на изба Гомотарци в ниския им клас на едносортовите им вина от едноименната серия също са поносими - около 12 лева за страхотно шардоне или гъмза например.

  37. 37 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 321 Неутрално

    До коментар [#36] от "victortrt":

    Може и да пробвам, Марселан в България доста интересно.
    Гледам избата и лозята са по Ю Пирин.

    От Петрово са ми нослили такъв елексир като вино, че още го помня - Мерло, което удряше директно в краката. Няма френско вино (Бордо), което да вдигне такав градус.

    Недостатък от жабарска гледна точка е че нашите вина са силно танинови и ако има за ручание някоя по засукана манджа йок - но можеш я усети.

  38. 38 Профил на john trivolta
    john trivolta
    Рейтинг: 894 Весело

    До коментар [#12] от "pontius_glarus":Не е съвсем така - българските производители получават субсидия от 13 евро/дка, на Запад - 300 евро/дка...
    —цитат от коментар 29 на hamiltonf


    Ако е така, то изводът е очевиден:
    Да пием чужди евтини и хубави вина, субсидирани от някой друг е ПО-ДОБРЕ, отколкото да пием наши, скъпи и хубави вина, субсидирани от нас самите.

    "Езикът е за една култура или общество това, което са парите за една икономика; ерозията на първото води до разпадане на второто." Питър Бауър
  39. 39 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3342 Весело

    До коментар [#26] от "olimpipanov":

    Малце дълъг, ама ЧУДЕСЕН коментар, РЕСПЕКТ!

    Две допълнения...уточнения ...(още не съм се събудил, ама...)

    1. Относно ракиите на голямите производители: Те са ЗАДЪЛЖЕНИ да пращат продуктите си за проверка, не го правят по свое желание. И май са задължени да пишат от какво правят ракиите. И пишат "гроздов продукт" а НЕ ГРОЗДЕ! За 7те години прекарани в България (2010-17) не видях ракия с магазински цени до 50 лв/700 мл на която да пише "грозде". Е...Бургас 63 (обикновенната и "барик" с 3-4 лв повече на 1/2 л литър) са ОК за мен. В ресторантите "барик" е 70-80% по скъпа...аре нЕма нужда.

    Апропо, във форума има двама ветерани които правеха СТРАХОТНИ ракии, бях клиент на един от тях. Другият от бая време не съм го мяркал, дано да е жив и здрав.

    2. Относно тетра'пак (3 л) и аз бях скептик докато пробах в едно кръчме чаша от тяхното "наливно", в първите си месеци в София-още "търсех" мойте вина. Беше Тера Тангра микс Мерло-Шираз...или нещо подобно. И за в къщи/гости (на свои хора) купувах САМО него. В 2017 цените бяха (в магазина) 17 лв по евтиният микс, и 20 лв по скъпия. Но си уредих доставки в къщи от софийският им дистрибутор с 15% отстъпка при покупка на минимум 6 тетрапака. СТРАХОТНО-хем не го влача от магазина, хем по евтино

    -----------------

    П.С. Форумният ТОП'ИДИОТ ПАК ИЗЛЪГА в коментар 8-"Сулфитите" причинявали вреда на черния дроб. ГЛЮПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТО, ма от този грандоман'всезнайко с енциГЛУПЕТИЧНО образование ...разбираемо.

    Сулфитите са стабилизатор (за бутилирано вино което има "живот" от година и нагоре) и ги има И В НАЙ КАЧЕСТВЕНИТЕ вина. Май само в някои Божоле'Ново ги няма, ама там пише-ГОДНО ЗА КОНСУМАЦИЯ ДО МАРТ/АПРИЛ! АЛКОХОЛЪТ (ако се пие неправилно) приччинява вредите. Е, има хора с алергии от сулфити И ЗА ТЯХ се пише че има сулфити във виното.

    ОЩЕ ВЕДНЪЖ-РЕСПЕКТ за коментара! Жив и здрав...ЖИВИ И ЗДРАВИ 'СИЧКИТЕ де

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  40. 40 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 579 Неутрално

    Имат страхотен марселан в серията Граматик - 18 лева. Мисля, че и Бургозоне имат чист Марселан, той е по-северен и лек. Сортът тук е намерил втората си родина, казват. За танина също има лек - чист Кабарне Фран, самият сорт е деликатен и тук си става нормално ароматно вино от него.
    Иначе наистина мерлото в мелнишко става много силно. То и затова именно виното от него е най-евтино.
    А препоръчаното от мен младо вино на Рупел е толкова лудо-младо, че все пак трябва малко да подиша отворено, защото иначе хваща бързо. Но бие всяко божоле по свежест и плодови нотки.

  41. 41 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 905 Неутрално

    До коментар [#28] от "Иво":

    Ако имаш хубаво вино, винаги е в ограничени количества, защо ти е да се блъскаш да излизаш на външен пазар?
    Търговци, регулации, документации...
    Слагаш му добра цена и ако наистина е добро разбирачите го надушват и опрашват рафтовете.
    Нямаш нужда да се харчиш за реклама дори.
    Външните големи пазари 90% е маркетинг, иначе обикновени сулфатирани, избистрени с ензими търговски продукти под бранда вино.

  42. 42 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 8 Весело

    Българското вино става все по-добро… от 3000 години насам и продължава да бъде недостъпно… за масовия ценител.

    73! Go Go
  43. 43 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ СУПЕР
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3342 Весело

    Имат страхотен марселан в серията Граматик - 18 лева. Мисля, че и Бургозоне имат чист Марселан, той е по-северен и лек. Сортът тук е намерил втората си родина, казват. За танина също има лек - чист Кабарне Фран, самият сорт е деликатен и тук си става нормално ароматно вино от него.Иначе наистина мерлото в мелнишко става много силно. То и затова именно виното от него е най-евтино.А препоръчаното от мен младо вино на Рупел е толкова лудо-младо, че все пак трябва малко да подиша отворено, защото иначе хваща бързо. Но бие всяко божоле по свежест и плодови нотки.
    —цитат от коментар 40 на victortrt


    Чета и страдам как не съм и чувал за това "лудо'младо" 😀😀😀 вино от Рупел...Е, ОЩЕ един пропуск в некраткият ми живот😀

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! ***** ************************************************************************************************************************************************************************************ ****-П.С. -"КРАТКИЯТ" СПИСЪК С ЛЪЖИТЕ НА ФОРУМНИЯ ТОП'ЛЪЖЕЦ И КЛЕВЕТНИК- В КОМЕНТАР № 1 В ТЕМАТА https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2024/04/03/4609231_otkrivaneto_na_festivala_one_dance_shte_postavi_fokus/comments#comment-1 **************************************************************************************************************************************************** ПРЕДУПРЕЖДАВАМ-ДА НЕ СЕ ЧЕТЕ С НАПИТКА В РЪКАТА!!!
  44. 44 Профил на Zayo Cicin
    Zayo Cicin
    Рейтинг: 3485 Неутрално

    То винаги си е било добро.

    I 💜 Leka Borislavovna
  45. 45 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 579 Неутрално

    До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    То е отскоро на пазара, както и избата. По твое време имаше други млади мерла.

  46. 46 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 321 Неутрално

    До коментар [#40] от "victortrt":

    А Божолето е преФалена работа. Част от живота ми премина близо да Божолезкия край, бидейки 3 поколение французки възпитаник.

    Произволно северняшко памидово вино, лекинко купирано с нещо по-плътно бие Божолето.

    По принцип не си пяадам по млади вина, но разни памидчета стават за всекидневна употреба,

    На дърти додини с оглед на ограниченото количество орбити, които ми остават предпочитам по-малко, по-рядко и по-качествено питие.

    Лани си отворих от запасите една 30г кюстендилска сливовица, половинката замина за месец.

  47. 47 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 118 Неутрално

    Не съм супер навътре ама масово вината до 15 кинта не ми харесват. А преди по се срещаха хубави. Кисели и какво ли не...

    www.soundcloud.com/x2805
  48. 48 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 118 Неутрално

    До коментар [#4] от "lmj181161275":

    Явно рядко гледаш :) Ако така ти работят и ушите УНГ+Очен

    www.soundcloud.com/x2805
  49. 49 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 118 Неутрално

    Много ги боли БГ-производителите че в България се пие предимно домашно вино. Без да се сещат че и тяхното вино е домашно, т.е. едно лошо написано домашно.
    —цитат от коментар 14 на john trivolta


    Домашните оцети не са им приоритет на производителите

    www.soundcloud.com/x2805
  50. 50 Профил на Zayo Cicin
    Zayo Cicin
    Рейтинг: 3485 Любопитно

    До коментар [#28] от "Иво":

    Това е жестоко! Откъде го знаеш?

    I 💜 Leka Borislavovna
  51. 51 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5763 Неутрално

    Енотеки има в България, но са рядкост. Първата която посетих в София беше преди повече от 20 години.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  52. 52 Профил на mnogosamkrasiva
    mnogosamkrasiva
    Рейтинг: 743 Неутрално

    И сме по-красиви, и сме по-добри.

    Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
  53. 53
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  54. 54 Профил на Ivan Peev
    Ivan Peev
    Рейтинг: 330 Неутрално

    Особено домашното!
    Премахване на монопола върху производство на алкохолни напитки!
    Пазарна икономика означава - всеки произвежда каквото може, пазалат оценява, кое е добро.
    А акциза - НАП да си сложат... знаете къде.

    Два дебила это сила!
  55. 55 Профил на 0tempora0mores
    0tempora0mores
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#31] от "gianni":

    Не знам защо но в БГ вносните вина се продват двойно по скъпо отколкото в централна и западна европа, а обикновено се внасят и само най нискокачествените

  56. 56 Профил на 0tempora0mores
    0tempora0mores
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#32] от "Petleshev":

    Купувам си хубаво домашно вино и ракия с много обро качестео ама цените са 15 и 25 лв за литър и ако помислиш няма как да са много по малко ако не правиш компромиси

  57. 57 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5757 Неутрално

    България има уникален климат и почви за определени сортове грозде, от които стават чудесни вина, не само тези, които се продават по магазините. Има малки винарни, с дегустация, приемат чужди групи.

  58. 58 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3028 Неутрално

    До коментар [#32] от "Petleshev":Купувам си хубаво домашно вино и ракия с много обро качестео ама цените са 15 и 25 лв за литър и ако помислиш няма как да са много по малко ако не правиш компромиси
    —цитат от коментар 56 на Quo Vadis?


    15 лева за литър домашно вино? Може да има и такава цена някъде. Аз не съм попадал на такава. За 15 лева на литър трябва да е много, много добро.

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  59. 59 Профил на 0tempora0mores
    0tempora0mores
    Рейтинг: 559 Неутрално

    До коментар [#58] от "Petleshev":

    Много добро е ...

  60. 60 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3611 Весело

    Имаме страхотни вина, пробвайте различни производители, пийте редовно и не пишете глупости.
    —цитат от коментар 6 на boevbisser


    Почнах преди малко.

    Еретик
  61. 61 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3611 Весело

    До коментар [#7] от "boevbisser":любител съм на виното, бира много рядко, с приятел в някое кафене. Скъпо вино (25-40лв) си позволявам за Коледа и Великден. В някои вериги намирам много добри предложения по плати 1, вземи 2. В Метро правят много добри предложения за търговци, вино на кашонче (по 6). Има вече и български производители, които го правят.
    —цитат от коментар 16 на pontius_glarus


    Има складове или директно купуване от производител.
    Обикновено си правя сам вино, но тази година реколтата в района беше трагична.
    И аз купувам.

    Еретик
  62. 62 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3851 Неутрално

    Ако е така, то изводът е очевиден:
    Да пием чужди евтини и хубави вина, субсидирани от някой друг е ПО-ДОБРЕ, отколкото да пием наши, скъпи и хубави вина, субсидирани от нас самите.
    —цитат от коментар 38 на john trivolta


    Това, че в България 90% от субсидиите ги получават зърнарите, не може да е причина ма-а-а-лко по-коректното вино да е над 15 лв.!
    Côte du Rhône е добро, даже много добро вино, е на 15-16 лв редовна цена (на промоция под 8 лв, нещо като Черга на промоция). Vacqueyras е много добро вино (33-35 лв), на промоция пада до 21-22 лв, за българските му аналози приготви поне 40 лв. Нямам претенции за супер небце и нос, за вино мога да си позволя да отделя 15 лв, затова предпочитам френско или австрийско.

  63. 63 Профил на pontius_glarus СУПЕР
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3851 Неутрално

    15 лева за литър домашно вино? Може да има и такава цена някъде. Аз не съм попадал на такава. За 15 лева на литър трябва да е много, много добро.
    —цитат от коментар 58 на Petleshev


    15 лв домашно вино е смешно, нелогично!
    За домашното вино няма акциз за градусите, няма ДДС, няма отлежаване в специални условия, в специални бъчви от френски или американски дъб. Да бъдем малко по-сериозни!

  64. 64 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 579 Неутрално

    Аз вчера от магазин само за български вина си взех едно прилично червено от Сакар за 16 лева, но от утре ставало с лев нагоре.
    По рано в този магазин имаше български вина и по 10-12 лева, сега вече не е така.

  65. 65 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 579 Неутрално

    До коментар [#63] от "pontius_glarus":

    Пазар. Имаш 100 литра хубаво домашно вино, заделяш си 50 за теб и останалите ги даваш по 10-15 лева литъра. Ако ги купят, значи това е цената. Вече не е странно да има вина в пластмасово шише по 10 лева литъра. Толкова излиза литъра на доста производители, сипващи в боксове, наши, но и италиански.
    Все пак все още се намират и по 5-6-7 лева на литър от големи винарни обаче. Тук говорят за домашно. Абе, наздраве и днес.
    И Кот дю рон е местност /апелация/ вина оттам има много, но същите като сортове и на по-ниска цена има и от Лангедок /сходен климат/.

  66. 66 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 720 Неутрално

    Вярно е, че има много хубави наши вина! Както е вярно, че за тях следва да се бръкнеш по-дълбоко в джоба но така е не само тук.

  67. 67 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 579 Неутрално

    Да допълня с малко пресни впечатления от уикенда и т. нар. Родопска яка.
    На връщане от кратка семейна екскурзия до Асеновата крепост до Асеновград, реших да мина през митичните села и градове от родопската яка Брестовица, Перущица, Устина, Лозен, Карабунар и Виноградец.
    Намерих в неделя работещи само загазинът на Вила Юстина в едноименното село, само че с У, където вината са на по-ниски цени от в магазините в София и откъдето си взех страхотно пино ноар и страхотен червен бленд.
    От Карабунар, фирмен магазин на пътя на Виа Винера си взех едно Каберне Фран от най-скъпата им серия, но имаха и много други работи, в това число вина в трилитрови бутилки при цена 5.50 лева литъра.
    Всички закупени от мен вина вече са изпити и нямаха грешка.
    Предполагам, че в работен ден или в събота може да се посетят повече изби, но в неделя не ми се търсеше.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #