На път: Епикурейски гид за Барселона

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 871 Неутрално

    Противно на очакванията ми, в Барселона не съм ял най-добрата морска храна. Ресторантите по брега на морето са скъпи и качеството не съответства на цената. Най-много ми хареса морската храна в едно невзрачно ресторантче на Mercado de La Boqueria.
    Най-добрата морска храна съм ял в Хърватия.

    The best way to predict the future is to invent it.
  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2016 Весело

    Това рекламно съобщение ли е или какво ?
    Всъщност в ЕС даже в северното полукълбо трудно се намира хубав и евтин рибен ресторант с прясна риба!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 871 Неутрално

    [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Всъщност в ЕС даже в северното полукълбо трудно се намира хубав и евтин рибен ресторант с прясна риба! [/quote]

    Глупости.

    The best way to predict the future is to invent it.
  4. 4 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Няма как да намериш евтин в Европа, при положение, че в Европа БВП по номинал е колкото БВП по покупателна способност, а у нас е 1:2. Просто трябва да престанеш да обръщаш ценитев левове.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  5. 5 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 921 Неутрално

    [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"] Всъщност в ЕС даже в северното полукълбо...[/quote]

    Колко страни от ЕС познаваш в южното полукълбо?

  6. 6 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    [quote#2:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]трудно се намира хубав и евтин рибен ресторант с прясна риба! [/quote]
    Хубавото не е евтино.

  7. 7 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 871 Неутрално

    [quote#6:"historama"]Хубавото не е евтино. [/quote]

    Не винаги. Аи скъпоо не е развносилно на добро. По-горе съм дал пример с ресторантите в La Barceloneta.
    Миналата година в начлто на Април бяхме в Тоскана. Ресторантче в Марина ди Пиза, на брега на морето - обедно меню за 13 Евро. Огромно плато с задушени морски дарове + още едно с панирани морски дарове. Двама души не могат да го изядат.

    The best way to predict the future is to invent it.
  8. 8 Профил на chinaski
    chinaski
    Рейтинг: 598 Неутрално

    И аз съм на мнение, че Барселона не е мястото с най-хубавата морска храна.В Черна гора съм ял наистина най-вкусната и чудесна рибена чорба и изобщо риба, но не мога да твърдя, че там е най-най, защото да сравнявам 5-6 места по средиземноморието само е неправилно.
    Но пък Барселона е чудесен град и колкото и пъти да ходя там, винаги има нещо ново и е интересно да се види.

  9. 9 Профил на marker СУПЕР
    marker
    Рейтинг: 351 Неутрално

    До коментар [#7] от "EU defender":

    [quote#7:"EU defender"] Аи скъпоо не е развносилно на добро.[/quote]
    Между другото и вкусът на хората е различен. Имам приятел, който умира за стриди в луксозен ресторант, аз обаче не ги понасям. Наистина в La Barceloneta по-големите ресторанти близо до кея са доста скъпи, без храната да е нещо особено. Даже и в любимия на Стоичков ресторант Barceloneta.
    А най-хубавата рибена чорба съм ял, колкото и да е странно в Унгария в един извънградски рибен ресторант близо до Сегед (мисля че се казваше Халасчарда).

  10. 10 Профил на apramov СУПЕР
    apramov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Егати тъпата статия, препечатка от някое он.борд списание на нискотарифен превозвач...

    Барселона предлага великолепна храна, но тя /храната/ не е за всеки джоб. Нито стойността й е в количеството, което се предлага за 13 евро...

  11. 11 Профил на marker СУПЕР
    marker
    Рейтинг: 351 Неутрално

    Не знам дали най-добрата илюстрация към статията е снимката на архитектурния шедьовър на Гауди - Каса Мила. Можеше да покажат поне някой характерен ресторант, темата все пак е храната.

  12. 12 Профил на zzzlostar
    zzzlostar
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Къде е "най-хубавата" морска храна е въпрос на късмет и случайност къде ще седнеш. За София е нормално да кажеш да няма хубави рибни ресторанти, но защото не е морски град и няма традиция в това.
    Барселона има всички предпоставки да предлага "най-хубавата" морска храна, защото продуктите са свежи и защото имат световна кулинарна традиция - два каталунски ресторанта в последните 10 години бяха многократно обявявани за номер 1 в света.
    Най-хубавата храна обикновено е в на пръв поглед невзрачните ресторантчета на Барселонета, където готви майка, баба или някой, който е готвач там от 30 години, И най-важното - където ходят местни хора. Видите ли ресторант, пълен с местни, които са лесно различими от туристите - влизайте.
    Най-некачествената храна естествено е по туристическите части /първа линия на морето/, защото за тях си клиент веднъж, знаят че минаваш и заминаваш. За тяма няма и нужда да имаш очаквания.

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  14. 14 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 922 Неутрално

    [quote#11:"marker"]Не знам дали най-добрата илюстрация към статията е снимката на архитектурния шедьовър на Гауди - Каса Мила[/quote]

    Тя само онагледява факта, че най-качествената (и безплатна) храна в Барцелона е културата!

  15. 15 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 922 Неутрално

    [quote#9:"marker"]най-хубавата рибена чорба съм ял, колкото и да е странно в Унгария [/quote]

    Не е странно - унгарската рибена чорба е най-вкусната!

  16. 16 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1203 Неутрално

    До коментар [#1] от "EU defender":

    Аз пък точно в Барчелонета-та (пристанищния квартал) ядох най вкусните морски продукти (особено ми допаднаха панираните бейбе-калмари) , в едно неврачно и евтино кръчме, а постоянната тълпата желаещи да влязат отвън, говореше много.
    Сепията на скара обаче в Mercat de La Boqueria беше незаменима.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  17. 17 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1203 Неутрално

    [quote#12:"zzzlostar"]Най-хубавата храна обикновено е в на пръв поглед невзрачните ресторантчета на Барселонета, където готви майка, баба или някой, който е готвач там от 30 години, И най-важното - където ходят местни хора. Видите ли ресторант, пълен с местни, които са лесно различими от туристите - влизайте.[/quote]

    Сега те прочетох, абсолютно вярно.
    Това важи за навсякъде по света.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  18. 18 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2113 Неутрално

    До коментар [#17] от "Jessika":Много се дразня на жена ми ,когато
    дори и да е спретнато ресторантчето и менюто ,барабар с цените е примамливо,напуска защото "нямало нещо хора"

    "The glory of God is intelligence"
  19. 19 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2404 Неутрално

    Много ме разсмя "градове за велИсопедисти".
    Иначе за мен от елитните "Ума" е най-добрия по отношение храна и обслужване. За каталанска храна - Petit Pau Restaurant . Съгласен съм с Джесика за ресторант Барселонетта на Carrer de l'Escar за морски продукти и непринуденост. Жена ми харесва газираното "кава" (предпочитан район Sant Sadurní de A’noia), аз съм по червените вина , по възможност от Приорат, но в Корт Инглез може да се намери добра селекция от 10 евро и нагоре.

  20. 20 Профил на Stan Nikolov
    Stan Nikolov
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Много странно как така решихте да употребите тази философска теория в контекста на статия за гастрономия и чревоугодничество които са на обратния полюс?!

    Цитирам уикипедиа: "...Епикур вярвал, че най-голямото благо се състои в търсенето на умерени удоволствия, с цел постигането на състояние на спокойствие и освобождаване от страха (атараксия), както и на отсъствие на телесна болка (апония) чрез познаване на механизмите на света и границите на човешките желания. Съчетанието на тези 2 състояния би трябвало да доведе до най-висшата форма на щастието. Въпреки че епикурейството е близко до хедонизма, доколкото за него удоволствието е единственото иманентно благо, идеята за липсата на болка като най-голямото удоволствие и защитата на опростения живот го различават от общоприетата представа за хедонизма.

    Според епикурейците най-висшето удоволствие (спокойствие и липсата на страха) се постига чрез познание, приятелство и водене на добродетелен и умерен живот. Граничейки с аскетизма, той възхвалява насладата от простите удоволствия, което определя като въздържане от телесните желания като секс и лакомство. Твърди, че когато човек се храни, той не бива да прекалява, тъй като по-късно би могъл да осъзнае, че вече не може да си позволи предишните деликатеси, и следователно би останал недоволен."

  21. 21 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2404 Неутрално

    До коментар [#11] от "marker":

    На мен Каса Мила ми направи силно впечатление когато я видях за първи път преди доста години не само с формата, но и с етажните гаражи. Гауди наистина е мислил модерно, макар не винаги функционално.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #