За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Fiji
Рейтинг: 118 НеутралноНяма ли мишки в твоето мазе?
Ivan_
Рейтинг: 450 НеутралноКарабастун, да не те разпочаровам но другите народи също правят сюджуци...
Модератора е неадекватен!Тиква загубена
Рейтинг: 0 НеутралноДа извикаме някой гербаджия, те от суджуци разбират най-добре.
Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!nema_labavo
Рейтинг: 63 НеутралноСамо не разбрах защо и селитра. Вкусни са снимките, липсва само буренцето с вино :)
Павел Монов
Рейтинг: 229 Неутрално... и от печелене на избори.
Бу ха ха!
Petleshev
Рейтинг: 3028 НеутралноДо коментар [#5] от "Павел Монов":
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...За печеленето, печелят ги, колкото да скалъпят поредната измъчена коалиция. И уж ги печелят, пък после друг бил виновен...! :)))
DDR
Рейтинг: 640 ВеселоБраво, с кеф, в добра компания и със здраве да си ги хапнеш!!!
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Petleshev
Рейтинг: 3028 НеутралноАбе Бастуне... Тая маза, защо не я позамажеш малко и после да я варосаш?
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...Kamenarski
Рейтинг: 229 ВеселоСелитра се слага за цвят - да остане месото червено, консервант един вид. Някъде не слагат - въпрос на вкус. Да, иначе само буренцето липсва. НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
Kamenarski
Рейтинг: 229 ВеселоКарабастуне, винаги успяваш да ни разведриш настроението...
НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#1] от "Fiji":
[email protected]Мишките не пълзят по тавана:)
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#10] от "Kamenarski":
[email protected]Благодаря - и за много години :)
Павел Монов
Рейтинг: 229 НеутралноПечелят, управляват, а на вие сте в подопашковото пространство.
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#4] от "nema_labavo":
[email protected]Не липсва - ходих миналата година чак до Хисаря за грозде - имам 250 литра винце и къде 100 -тина ракия + останали са има-няма 30-тина килца кисело зеле :)
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#8] от "Petleshev":
[email protected]Не пречи на настроението - даже придава аФтентичен носталгичен и летаргичен Фкус ! :)
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#7] от "DDR":
[email protected]Видя ли, че мина АНТИвеганска новина :) ?!
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#2] от "Ivan_":
[email protected]Е нека :)
Virgin
Рейтинг: 8 НеутралноСлед като в дните на изборите циганите се събуждат с "десни убеждения".
lz2
Рейтинг: 2302 НеутралноВъобще не ме интересува какви народи и какви суджуци правят. Интересува ме само моят! ПравописА е поле за изява на неграмотните!
nema_labavo
Рейтинг: 63 ВеселоДо коментар [#14] от "karabastun":
Екстра:) Значи сега само чакаме зимата да дойде иииии Наздраве :))
hamiltonf
Рейтинг: 3904 НеутралноНяколко слабости, а особено пък влагането на селитра, направо ме довърши...
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБnema_labavo
Рейтинг: 63 ВеселоДо коментар [#21] от "hamiltonf":
Е как да те довърши бе пич, ти още не си почнат :)))
Таралеж
Рейтинг: 2774 НеутралноКолкото суджуци, толкова и рецепти. Аз във моя слагам само свинско, кимион, чер пипер, сол, червен пипер, захар. После го мачкам няколко пъти по време на съхненето. След като изсъхне го вакумирам за да не съхне повече. Да ви е сладко, и наздраве!
juk
Рейтинг: 229 НеутралноВиждам само суджуци на снимката. Няма ли някой друга луканка?
Vlado Nikolov
Рейтинг: 8 ВеселоНе дразнете баце, че ще забрави филията с мас. А и мачле няма да може да рита.
karabastun
Рейтинг: 1205 ЛюбопитноДо коментар [#21] от "hamiltonf":
[email protected]А с какво пресичате у Бургас мухъл и гниение, бе ?
karabastun
Рейтинг: 1205 ЛюбопитноДо коментар [#24] от "juk35625824":
[email protected]Луканката и трябва сух въздух - а нашият си е влажен - или чироз или суджук *- и пастърмата ни не става добре..................
Таралеж
Рейтинг: 2774 НеутралноДо коментар [#27] от "karabastun":
За влажен въздух (ако си голям мераклия) рецептата е: вземаш си едно хладилниче или фризерче само за сушене, турваш му допълнително вентилаторче вътре, термостат, влагометър, обезвлажнител. Тогава може и целогодишно да си сушиш меса и луканки. При мен е сухо, проблемът е как да не пресъхнат.
karabastun
Рейтинг: 1205 ЛюбопитноДо коментар [#28] от "Таралеж":
[email protected]От кой край си ?
usero
Рейтинг: 775 НеутралноБе извинявам се, знам, че ще ме вземете за прост, ама каква е разликата между суджук и луканка?
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#30] от "usero":
[email protected]Сушенето и зреенето на луканката отнема от 20 до 30 дни, при строго контролирани температура, влажност и скорост на въздуха. В процеса на сушене, луканката се пресова от 2 до 5 пъти, като първото пресоване се извършва между 6-я и 8-мия ден и продължава между 12 и 24 часа. Целта на многократното пресоване е добиване на характерната сплескана форма.
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноВкусовите свойства на луканката зависят от природните особености на района на производство и се формират под въздействие на специфичната за географската среда благородна плесен. В България съществуват няколко региона известни с производството на луканка. За отбелязване са регионите на Смядово, Панагюрище и Карлово.
[email protected]До коментар [#30] от "usero":
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#30] от "usero":
[email protected]Аз на моите години - не съм чувал във Варна някой да си мисли, че прави луканка !
karabastun
Рейтинг: 1205 Неутралнопродукти за 1 кг кайма
[email protected]чубрица - 4 г (и 5 до 10 г не вреди)
черен пипер - 3 г
кимион - 4 г
чимен - 1 г (семена от сминдух)
кориандър - 1 г
бахар - 1 г
кардамон - 0.3 г
индийско орехче - 0.3 г
захар - 3 г
селитра - 1 г
сол - 20 г (със солта се осолява месото, преди да се смеле на кайма)
Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-85332-Суджук_от_телешко ,_магарешко_и_свинско
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#30] от "usero":
[email protected]Месото се нарязва на късове и ги слагаме в емайлиран съд, като посоляваме със всичката сол за дозата месо.
Съдът се оставя в хладно помещение за 24-48 часа върху наклонена маса да се отцеди.
Отцеденото месо се смила на месомелачка.
Захарта и селитрата се разтварят в течността за размесване.
Каймата от телешкото и магарешкото месо се разстила върху маса, посипва се с половината от подправките, върху нея се поставя каймата от свинското месо и се посипва с останалите подправки.
Така наредената смес се омесва добре, като периодично се добавя от течността.
Поставя се в хладно помещение или хладилник да се ароматизира и узрее – трябва да престои 48-72 часа
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#30] от "usero":
[email protected]Разликата е според мен в това, че суджукът може да е влажен - а луканката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - суха !
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#30] от "usero":
[email protected]И виж
луканка съхне 20- 30 дни ..
а при нас суджукът ''съхне'' има - няма 10 !
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#30] от "usero":
[email protected]И разликата е във влажността - според мен, де - и заради това луканката се разточва - да излиза влага и въздух, а суджукът / общо взето се яде и суров , с водата и кървищата / и за това при 30% рандеман - луканката е 2 пъти по- скъпа , нали ?
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#21] от "hamiltonf":
[email protected]А в киселото зеле , не слагате ли ръждив гвоздей - или по-модерно НАТРИЕВ БЕНЗОАТ ?
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#19] от "lz2":
[email protected]ПОКАЖИ ГО ?!:)
hamiltonf
Рейтинг: 3904 ВеселоДо коментар [#26] от "karabastun":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБЩе "бе"-каш на село....
Какво правим ние, когато станат готови, ядем, раздаваме на приятели, и останалото в камерата, след това вадиш колкото ти трябва, състоянието им е същото както преди да ги замразиш...
А вие си слагайте селитра и да ви е "вкусно"...
Майко мила....
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#41] от "hamiltonf":
[email protected]Ашколсун ! :)
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#41] от "hamiltonf":
[email protected]А откога са ви камерите / бе / - или у бургаско имате камери от преди македонците ?:)
hamiltonf
Рейтинг: 3904 Весело
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБА количествата и вида на подправките вече е най-големия смях: да е истинародукти за "1 кг кайма
чубрица - 4 г (и 5 до 10 г не вреди)
черен пипер - 3 г
кимион - 4 г
чимен - 1 г (семена от сминдух)
кориандър - 1 г
бахар - 1 г
кардамон - 0.3 г
индийско орехче - 0.3 г
захар - 3 г
селитра - 1 г
сол - 20 г (със солта се осолява месото, преди да се смеле на кайма)"?!
Майко мила?! Другарю, вие мърша ли овкусявате?! И защо се излагате?!
usero
Рейтинг: 775 НеутралноКарабастуне, благодаря за изчерпателната информация! И в Монтана не съм чул някой да се опитва да прави луканка, сега разбирам и защо.😁
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#44] от "hamiltonf":
[email protected]Е ти от нета, като не ти харесва моята
конско месо - 4 кг
сланина - 1 кг
сол - 175 г
захар - 15 г
черен пипер - на вкус 10 - 15 г смлян
червен пипер - 10 г
кимион - 5 - 10 г по желание
селитра - 2 г
Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-11934-Суджук_от_конско_месо
usero
Рейтинг: 775 НеутралноЕе, нужни са ни живи дрождите. Ако не правиш някакви промишлени количества, дето да ги пазиш за половин година, може и без да го пресичаш.
karabastun
Рейтинг: 1205 Неутралноконско месо - 5 кг
[email protected]сол - 125 г (по 25 г сол на 1 кг месо)
черен пипер - 12.5 г
кимион - 10 г смлян
захар - 5 г
селитра - 5 г
карантия - няколко сухи черва, говежди
Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-42224-Дедовият_суджук
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#44] от "hamiltonf":
[email protected]конско месо - 5 кг
сланина шарена от ребра/ свинско месо - 2 кг
сланина - 1 кг
сол - на вкус
черен пипер
кимион
черва
Източник: https://recepti.gotvach.bg/r-59272-Конски_подкови
hamiltonf
Рейтинг: 3904 НеутралноДо коментар [#46] от "karabastun":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБНа мен рецепти не ми трябват. А ти видя ли фрапиращата разлика между двете (не, че и последната не е с много гр. подправки)?
karabastun
Рейтинг: 1205 ЛюбопитноДо коментар [#47] от "usero":
[email protected]Може, ама ако не е както беше тази есен - ноември, декември - 18-22 градуса, НАЛИ ?
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#50] от "hamiltonf":
[email protected]На мене хептен не ми трябват / не ги чета/ - 10 кила конско - 2 кила сланина - сол,чер, червен пипер на око - кимионче и селитрата е за консервант - разточваш ги, като напълниш червата и ги закачаш да се оветрят в мазата, щото на балкона ги ядат гларусите ............:)
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#50] от "hamiltonf":
[email protected]Рецептите - ги потърсих и ти ги постнах, без да ги чета ...
karabastun
Рейтинг: 1205 НеутралноДо коментар [#50] от "hamiltonf":
[email protected]Предполагам, че са писани от жени - а за селитрата, авер / не си прав / - винаги е хубаво да се сложи ... още от дядо го знам .!!!
Peni Nikol
Рейтинг: 1682 НеутралноВ мазето има ли мишанки, ако нагризат хубавите ти суджуци? А?
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоДо коментар [#55] от "Peni Nikol":
[email protected]Първо, приятелко - Мишките не пълзят по тавана:)
karabastun
Рейтинг: 1205 ВеселоВторо - във Варна -има едни птици, които ядат всичко / вкл. и мишки, и гълъбе, че даже и плъхове /- и от тях трябва да се пази суджука -щото от ръцете на жени и деца даже закуските крадват !
[email protected]НаЛИ СИ ГИ ЗНАЕМ ГЛАРУСИТЕ !?
fio41315648
Рейтинг: 8 ВеселоКрай, новата религия, ще ви изгори на клада! Със все суджуците!
penetrating
Рейтинг: 5763 ВеселоХубави :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertМоже и преди да изсъхнат за се запекат и на трапезата :)
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Бланш
Рейтинг: 63 ВеселоДо коментар [#60] от "Петя":
Дали на внуче или на Яне не се знае ;-))
milenmihailov
Рейтинг: 654 НеутралноПо телта (проводника) тече ли ток?