За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
*****
НеутралноА неофициално най-хубавите пица са из селата около Неапол. В самия град са скъпи и по вкусови качества са много зле. Но това е за туристите. Който иска да яде добра пица да хваща влакчето и за 20ина минути ще се озове в някое село или малко градче, където пиците са наистина неповторими и много евтини
*****
Неутралнозащо пост-вате такива неща около обяд! умрях от глад като я гледам тая пица!
*****
ВеселоМи купи си нещо за яденье, бря...
*****
ВеселоТрадиционната италианска пица се различава много от това, което сме свикнали да ядем тук.
Смея да твърдя, че "оригинала" е много по-безвкусен.
Суха, блатът е твърд и съставките са някак семпли. Като си поискаш допълнително сос те гледат на кръв и даже отказват...
Българският вариант - сочна пица, с мноооого доматет сос, кашкавал и всякакви вариации на салами, зеленчуци, че дори и плодове много повече ми харесва.
*****
Весело... и сега ще има специални комисии (със заплати от ЕС),които ще ни казват кой предлага истинска пица и кой не ....
... специалнаТА комисия ще проверява на стандартите и ще издава сертификати ....
Ако това не е тъп Соц, здраве му кажи...
Ама не е здраве,щото аз ще плащам данъци, а тия от комисията ще ми харчат парите за глупости
Искам да съм свободен,не искам държавна намеса в живота ми ...
Държавата трябва да се занивама само с полицията и съдилищата... дори за полицията трябва да се грижи кмета а не правителството
*****
ВеселоЛеле кви обувки си купих от Неапол. С 20-снатиметрови токчета, с тях пях в Олимпия.
Ма Италия е страната на модата бе
Ветровееее, гонят ме тук или там........А пък си пея, нищо че съм на 150 години. Ехеехехееееехеееееееее
Ветровееееееееееееееееее
Петко
Рейтинг: 717 ВеселоДо коментар [#5] от "EC":
Damnant quod non intellegunt.Споко, нашите пари никой няма да ги пипа. Както всеки сертификат за качество, и този ще се заплаща от самите пицарии. А той не е и задължителен - който не го иска, просто сменя словосъчетанието "пица наполетана" с нещо друго
*****
НеутралноBella Napoli, bella la pizza napolitana!
*****
НеутралноДо коментар [#6] от "Лиленце-Пиленце":
ахахахохохохихих кълват те щъркелите май
*****
НеутралноЛиленце-Пиленце : много си точен.
Площад Сан Бабила - 20 часа.
ЕС да обяви официално Неапол и за други нещица.
А за селата около Неапол, какво ли сте чули - какви българки имало само , а
*****
НеутралноНа снимката е типична американска пица... сложете една италианска, не се излагайте.
*****
Неутралноима достатъчно хубави пици и в неапол, просто не са на най-туристическите места. местните да не би все да ходят по селата за една пица? вярно е, че не си слизат от колите, но все пак ядат и в града.
*****
ВеселоГладен съм ..... тази пица изглежда невероятно....
*****
НеутралноМного ми е интересно само откъде дойде идеята за кетчуп и майонеза върху пицата? Май този тип дресинг го има само в БГ.
*****
Неутралноhttp://www.youtube.com/watch?v=8eOhUz_br50
*****
Неутралноверно в луксозни ресторанти в Италия особенно в северната част пиззите не са кой знае колко хубаво,но кой ли яде пизза в ресторант в Италия освен чужденец?и наистина ако искаш хубава пица трябва да отидеш в някой малък семпъл ресторант с не повече от 3-4 маси и някоя лелка от Наполи, Сицилия или Сардиния да е готвачка,разбира се печена на жар -тогава може и да хапнеш хубава хрупкава и сочна пица с на сладка приказка с шефа на каничка хубаво сангиовезе или друго тънко и изискано тосканско вино,за който не пие алкохол може и със студена бира
*****
НеутралноИстинска пица правят само неаполитанци, независимо къде се намират. Това което се продава в БГ не е истинската пица.
*****
НеутралноДо коментар [#16] от "Bruno Dante":
И от кога италианците казват пизза, а не пицца?
*****
НеутралноКойто иска да яде хубава неаполитанска пица нека опита пиците във Франко Манка в лондонския квартал Брикстън. Просто една от най-добрите пицарии в света.
www.francomanca.co.uk/
Незнайко
Рейтинг: 2963 ВеселоОсвен използването единствено на определен сорт домати и прясна биволска моцарела, също така от гигантска важност за вкуса и аромата на пицата е и видът на дървата в пещта за печене.
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевИ най-яките тесто и съставки, врътнати на ток, газ, или на брикети от Гълъбово умират безславно в кулинарния смисъл на думата... Добавям задължително и червено винце + симпатична, усмихната, приветлива и дружелюбна италианка
Italo perfetto!
*****
НеутралноОт къде идва идеята за пицата?
Когато Визувий изригва и лавата залива Помпей който е на километър от Неапол, единствения жител на Помпей останал жив е бил свидетел на ИНЦИДЕНТА, който един ден ще носи славата му "Неаполитанска пица".
Той вижда как един бивол бяга и от страх се изхожда върху лавата. Говното се запича и полага основата на първата пица. Бивола и той пада отгоре и така идеята за ЕДНА бъдеща пица се ражда.
*****
Веселотова на снимката е мазна американска пица хът.
на един неаполитански оригинал никога няма да сложат толкова салам, камо ли с конфигурация от 400 грама кашкавал!!!!
*****
НеутралноНеапол наистина е родина на пицата. Но защо снимката в статията е на долнопробна имитация от сорта на Pizza Hut???
Десен
Рейтинг: 652 НеутралноMooоля? Италиянци да правят пици?
The biggest risk in life is not taking one.Мооооля?
Вие пици ако си поръчате в италия ще има да мигате на парцали.
Прстига нещо като чесново хлебче с доматен сос.
Носи ми един калмук една и вика "Прего" [бел. пр. "МОля"], кво прего бе, тва нещастно погаче пица ли му викате?
В Италия пица се взима и ознавачава нещо за ядене вместо хляб.
Пицата им е една питка.
Към нея си купуваш пържола примерно, манджа, нещо такова.
Пици като в София в Мр. Пица, ви гарантирам че няма - от Венеция до Сардиния.
*****
НеутралноЯсно, че италианската пица е истинската, оригиналната, а тази тук някакво копие, но този път копието е значително по добро от скъпернически направения оригинал.
ЕВАЛА
Рейтинг: 116 ВеселоПОКЛОН "Bruno Dante" !
"за който не пие алкохол може и със студена бира"
и за който не яде месо - слагаме пилешко
въпреки че и само на сирена може да е страхотен вкуса
*****
НеутралноДо коментар [#24] от "Десен":
По-смешен коментар от твоя не бях чел тук. Това е все едно да кажеш, че американец не може да ти приготви хамбургер или японец не знае как се прави суши. Това какво ние приемаме за пица и какво е истинската пица всъщност са две много различни неща. Точно това е истинската пица - семпла, с пресни и качествени съставки, а не затрупана с кашкавал, луканка, бекон, гъби, чушки и какво ли още не.
*****
Неутралнобраво много точен коментар на С... според мен най вкусната пиза е Маргарита ,не защото има и интересна история и е символ -доматите(червено) върхо които са шайбите мозарела(бяло) и листа фреш базилика (зелено)...а защото е наистина най простото и вкусно нещо ,заедно със шопската салата разбира се (но в изпълнение бяло ,зелено червено ..еее до колко е "шопска" е друг въпрос)..която може да се измисли. плус разбира се студена грапа или ракия гроздова..няма значение,но може и раки може и узо зависи от региона в който си пиеш питието ... и разбира се хубав червен винцок....
*****
ВеселоКоментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
Цървули, какво сте тръгнали да се правите на големи разбирачи и кулинарни естети, стойте си в мизерните софийски панелки и си трайте.
*****
НеутралноДа ги ожалиш разбирачи.
moneytalxx
Рейтинг: НеутралноДо коментар [#24] от "Десен":
VENI>VIDI>VICIТи може да си десен, ама от коментара ти смърди на соц. лелка, която е вижала Италия само на картата... да не говорим за италианска пицз
arman
Рейтинг: 334 НеутралноДо коментар [#28] от "Bruno Dante":
Това е и първата пица, на името на италианската кралица Маргарита, която поръчала да и приготвят някакво нетипично ястие при визита в Неапол. Приготвя се от неаполитански готвач с продукти, които изобразяват италианското знаме: босилек(зелено), моцарела (бяло), доматен сос (червено). Оттам нататък се появяват всякакви други типове пица. И още нещо - пицата Маргарита се казва така почти навсякъде с изключение на Неапол (сякаш за да потвърди предното) - там тя си се казва Наполи.
1984
Рейтинг: 225 НеутралноБрех, колко експерти по пиците, произхода и съставките и италианската култура им имало в нюза. Да се чуди човек, защо не са направили по един италиански ресторант.
"One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.*****
НеутралноДо коментар [#33] от "1984"
Някои живеят в Италия и са запознати и могат да бъдат и експерти.
*****
НеутралноДо коментар [#34] от "!!!!":
Живеят, ама са жалки гастарбайтери и немат позиция и ниво за да се изказват като капацитети. Нали ги знам мизерните гастарбайтерите що за стока са и колко излизат по ресторанти и пицарии.
Туристите па са още по-смешни - земали им веднъж парите в некоя дупка и вече се мислят за изтънчени експерти в кулинарията, изкуството и културата ("в еди кое си село правят най-добрата пица", "еди къдеси приготвят най-добрите омари", ...) хахаха цървули, не си гледате козите насело а...
*****
НеутралноВ целия район около Неапол циците са най-вкусни, въобще италианската кухня си е върха.
*****
ВеселоПламене, че те циците навсякъде са си вкусни...
*****
НеутралноНай-важният елемент на италианската пица е МОЦАРЕЛАТА!! Може и да не е биволска, а от краве мляко, но пак е задължителна!!!
Само който е опитвал италианска моцарела произведена преди няколко часа знае за какво говоря!!
Радостното е, че в Българя също е започнало производство на нелоша моцарела, и в това няма нищо чудно- Ние продуктите си ги имаме - само технологията на производство му е майката
*****
НеутралноДо коментар [#35] от "????": Много си прав!
*****
НеутралноДо коментар [#32] от "arman":
толкова предавания, коментарии и най-сетне - истината за пицата! поне за мен това е най-точното обяснение. един ден непременно ще си поръчам "наполи"