Официално: Неапол е родина на пицата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на jean
    *****
    Неутрално

    А неофициално най-хубавите пица са из селата около Неапол. В самия град са скъпи и по вкусови качества са много зле. Но това е за туристите. Който иска да яде добра пица да хваща влакчето и за 20ина минути ще се озове в някое село или малко градче, където пиците са наистина неповторими и много евтини

  2. 2 Профил на red d
    *****
    Неутрално

    защо пост-вате такива неща около обяд! умрях от глад като я гледам тая пица!

  3. 3 Профил на Наполитано
    *****
    Весело

    Ми купи си нещо за яденье, бря...

  4. 4 Профил на Убитак
    *****
    Весело

    Традиционната италианска пица се различава много от това, което сме свикнали да ядем тук.
    Смея да твърдя, че "оригинала" е много по-безвкусен.
    Суха, блатът е твърд и съставките са някак семпли. Като си поискаш допълнително сос те гледат на кръв и даже отказват...
    Българският вариант - сочна пица, с мноооого доматет сос, кашкавал и всякакви вариации на салами, зеленчуци, че дори и плодове много повече ми харесва.

  5. 5 Профил на EC
    *****
    Весело

    ... и сега ще има специални комисии (със заплати от ЕС),които ще ни казват кой предлага истинска пица и кой не ....
    ... специалнаТА комисия ще проверява на стандартите и ще издава сертификати ....

    Ако това не е тъп Соц, здраве му кажи...
    Ама не е здраве,щото аз ще плащам данъци, а тия от комисията ще ми харчат парите за глупости

    Искам да съм свободен,не искам държавна намеса в живота ми ...
    Държавата трябва да се занивама само с полицията и съдилищата... дори за полицията трябва да се грижи кмета а не правителството

  6. 6 Профил на Лиленце-Пиленце
    *****
    Весело

    Леле кви обувки си купих от Неапол. С 20-снатиметрови токчета, с тях пях в Олимпия.
    Ма Италия е страната на модата бе
    Ветровееее, гонят ме тук или там........А пък си пея, нищо че съм на 150 години. Ехеехехееееехеееееееее
    Ветровееееееееееееееееее

  7. 7 Профил на Петко
    Петко
    Рейтинг: 717 Весело

    До коментар [#5] от "EC":

    Споко, нашите пари никой няма да ги пипа. Както всеки сертификат за качество, и този ще се заплаща от самите пицарии. А той не е и задължителен - който не го иска, просто сменя словосъчетанието "пица наполетана" с нещо друго

    Damnant quod non intellegunt.
  8. 8 Профил на Опитал я
    *****
    Неутрално

    Bella Napoli, bella la pizza napolitana!

  9. 9 Профил на Nasz
    *****
    Неутрално

    До коментар [#6] от "Лиленце-Пиленце":

    ахахахохохохихих кълват те щъркелите май

  10. 10 Профил на ssedemmm
    *****
    Неутрално

    Лиленце-Пиленце : много си точен.

    Площад Сан Бабила - 20 часа.


    ЕС да обяви официално Неапол и за други нещица.

    А за селата около Неапол, какво ли сте чули - какви българки имало само , а

  11. 11 Профил на мхм
    *****
    Неутрално

    На снимката е типична американска пица... сложете една италианска, не се излагайте.

  12. 12 Профил на avtor
    *****
    Неутрално

    има достатъчно хубави пици и в неапол, просто не са на най-туристическите места. местните да не би все да ходят по селата за една пица? вярно е, че не си слизат от колите, но все пак ядат и в града.

  13. 13 Профил на mama mia
    *****
    Весело

    Гладен съм ..... тази пица изглежда невероятно....

  14. 14 Профил на ketchup
    *****
    Неутрално

    Много ми е интересно само откъде дойде идеята за кетчуп и майонеза върху пицата? Май този тип дресинг го има само в БГ.

  15. 15 Профил на 6666
    *****
    Неутрално
  16. 16 Профил на Bruno Dante
    *****
    Неутрално

    верно в луксозни ресторанти в Италия особенно в северната част пиззите не са кой знае колко хубаво,но кой ли яде пизза в ресторант в Италия освен чужденец?и наистина ако искаш хубава пица трябва да отидеш в някой малък семпъл ресторант с не повече от 3-4 маси и някоя лелка от Наполи, Сицилия или Сардиния да е готвачка,разбира се печена на жар -тогава може и да хапнеш хубава хрупкава и сочна пица с на сладка приказка с шефа на каничка хубаво сангиовезе или друго тънко и изискано тосканско вино,за който не пие алкохол може и със студена бира

  17. 17 Профил на 6666
    *****
    Неутрално

    Истинска пица правят само неаполитанци, независимо къде се намират. Това което се продава в БГ не е истинската пица.

  18. 18 Профил на !!!!
    *****
    Неутрално

    До коментар [#16] от "Bruno Dante":

    И от кога италианците казват пизза, а не пицца?

  19. 19 Профил на Sava
    *****
    Неутрално

    Който иска да яде хубава неаполитанска пица нека опита пиците във Франко Манка в лондонския квартал Брикстън. Просто една от най-добрите пицарии в света.

    www.francomanca.co.uk/

  20. 20 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 2963 Весело

    Освен използването единствено на определен сорт домати и прясна биволска моцарела, също така от гигантска важност за вкуса и аромата на пицата е и видът на дървата в пещта за печене.
    И най-яките тесто и съставки, врътнати на ток, газ, или на брикети от Гълъбово умират безславно в кулинарния смисъл на думата... Добавям задължително и червено винце + симпатична, усмихната, приветлива и дружелюбна италианка
    Italo perfetto!

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  21. 21 Профил на Щъркел
    *****
    Неутрално

    От къде идва идеята за пицата?
    Когато Визувий изригва и лавата залива Помпей който е на километър от Неапол, единствения жител на Помпей останал жив е бил свидетел на ИНЦИДЕНТА, който един ден ще носи славата му "Неаполитанска пица".
    Той вижда как един бивол бяга и от страх се изхожда върху лавата. Говното се запича и полага основата на първата пица. Бивола и той пада отгоре и така идеята за ЕДНА бъдеща пица се ражда.

  22. 22 Профил на ела на батко да те изяде сладко!
    *****
    Весело

    това на снимката е мазна американска пица хът.

    на един неаполитански оригинал никога няма да сложат толкова салам, камо ли с конфигурация от 400 грама кашкавал!!!!

  23. 23 Профил на Mm
    *****
    Неутрално

    Неапол наистина е родина на пицата. Но защо снимката в статията е на долнопробна имитация от сорта на Pizza Hut???

  24. 24 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 652 Неутрално

    Mooоля? Италиянци да правят пици?
    Мооооля?
    Вие пици ако си поръчате в италия ще има да мигате на парцали.
    Прстига нещо като чесново хлебче с доматен сос.
    Носи ми един калмук една и вика "Прего" [бел. пр. "МОля"], кво прего бе, тва нещастно погаче пица ли му викате?
    В Италия пица се взима и ознавачава нещо за ядене вместо хляб.
    Пицата им е една питка.
    Към нея си купуваш пържола примерно, манджа, нещо такова.
    Пици като в София в Мр. Пица, ви гарантирам че няма - от Венеция до Сардиния.

    The biggest risk in life is not taking one.
  25. 25 Профил на Доктор Гьобелс
    *****
    Неутрално

    Ясно, че италианската пица е истинската, оригиналната, а тази тук някакво копие, но този път копието е значително по добро от скъпернически направения оригинал.

  26. 26 Профил на ЕВАЛА
    ЕВАЛА
    Рейтинг: 116 Весело

    ПОКЛОН "Bruno Dante" !

    "за който не пие алкохол може и със студена бира"

    и за който не яде месо - слагаме пилешко
    въпреки че и само на сирена може да е страхотен вкуса

  27. 27 Профил на С
    *****
    Неутрално

    До коментар [#24] от "Десен":

    По-смешен коментар от твоя не бях чел тук. Това е все едно да кажеш, че американец не може да ти приготви хамбургер или японец не знае как се прави суши. Това какво ние приемаме за пица и какво е истинската пица всъщност са две много различни неща. Точно това е истинската пица - семпла, с пресни и качествени съставки, а не затрупана с кашкавал, луканка, бекон, гъби, чушки и какво ли още не.

  28. 28 Профил на Bruno Dante
    *****
    Неутрално

    браво много точен коментар на С... според мен най вкусната пиза е Маргарита ,не защото има и интересна история и е символ -доматите(червено) върхо които са шайбите мозарела(бяло) и листа фреш базилика (зелено)...а защото е наистина най простото и вкусно нещо ,заедно със шопската салата разбира се (но в изпълнение бяло ,зелено червено ..еее до колко е "шопска" е друг въпрос)..която може да се измисли. плус разбира се студена грапа или ракия гроздова..няма значение,но може и раки може и узо зависи от региона в който си пиеш питието ... и разбира се хубав червен винцок....

  29. 29
    *****
    Весело

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  30. 30 Профил на Италианеца
    *****
    Неутрално

    Да ги ожалиш разбирачи.

  31. 31 Профил на moneytalxx
    moneytalxx
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#24] от "Десен":

    Ти може да си десен, ама от коментара ти смърди на соц. лелка, която е вижала Италия само на картата... да не говорим за италианска пицз

    VENI>VIDI>VICI
  32. 32 Профил на arman
    arman
    Рейтинг: 334 Неутрално

    До коментар [#28] от "Bruno Dante":

    Това е и първата пица, на името на италианската кралица Маргарита, която поръчала да и приготвят някакво нетипично ястие при визита в Неапол. Приготвя се от неаполитански готвач с продукти, които изобразяват италианското знаме: босилек(зелено), моцарела (бяло), доматен сос (червено). Оттам нататък се появяват всякакви други типове пица. И още нещо - пицата Маргарита се казва така почти навсякъде с изключение на Неапол (сякаш за да потвърди предното) - там тя си се казва Наполи.

  33. 33 Профил на 1984
    1984
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Брех, колко експерти по пиците, произхода и съставките и италианската култура им имало в нюза. Да се чуди човек, защо не са направили по един италиански ресторант.

    "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
  34. 34 Профил на !!!!
    *****
    Неутрално

    До коментар [#33] от "1984"
    Някои живеят в Италия и са запознати и могат да бъдат и експерти.

  35. 35 Профил на ????
    *****
    Неутрално

    До коментар [#34] от "!!!!":

    Живеят, ама са жалки гастарбайтери и немат позиция и ниво за да се изказват като капацитети. Нали ги знам мизерните гастарбайтерите що за стока са и колко излизат по ресторанти и пицарии.
    Туристите па са още по-смешни - земали им веднъж парите в некоя дупка и вече се мислят за изтънчени експерти в кулинарията, изкуството и културата ("в еди кое си село правят най-добрата пица", "еди къдеси приготвят най-добрите омари", ...) хахаха цървули, не си гледате козите насело а...

  36. 36 Профил на Пламен
    *****
    Неутрално

    В целия район около Неапол циците са най-вкусни, въобще италианската кухня си е върха.

  37. 37 Профил на Nempal
    *****
    Весело

    Пламене, че те циците навсякъде са си вкусни...

  38. 38 Профил на От Италия
    *****
    Неутрално

    Най-важният елемент на италианската пица е МОЦАРЕЛАТА!! Може и да не е биволска, а от краве мляко, но пак е задължителна!!!
    Само който е опитвал италианска моцарела произведена преди няколко часа знае за какво говоря!!
    Радостното е, че в Българя също е започнало производство на нелоша моцарела, и в това няма нищо чудно- Ние продуктите си ги имаме - само технологията на производство му е майката

  39. 39 Профил на =))
    *****
    Неутрално

    До коментар [#35] от "????": Много си прав!

  40. 40 Профил на lucia
    *****
    Неутрално

    До коментар [#32] от "arman":
    толкова предавания, коментарии и най-сетне - истината за пицата! поне за мен това е най-точното обяснение. един ден непременно ще си поръчам "наполи"





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #