За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
pariah
Рейтинг: 714 НеутралноЛе франсе знаят как и каво да ядат.
- A witty saying proves nothing. VoltaireА ние поне да знаехме какво си слагаме в устите, пак щеше да е добре. Дори и да не знаем как е приготвено...
melchett
Рейтинг: 830 Неутралноизключително добър почин! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се въведе и у нас. ама като гледам как правителство след правителство скланят глава пред капризите на народа, за къде-къде по-вредни неща, просто не ми се мисли, кога ще дойдем на този акъл.
Karla Kaas
Рейтинг: 506 НеутралноТака де! Задължение на всяко правителство е да ти се навре в кухнята , в килера , в кенефа и спалнята! ми то нали народонаселението е тъпо и не може само да се грижи за себе си , та си е направо НЕОБХОДИМО висшите същества , съставляващи правителства и парламенти даму казват кое и как да върши , па ако не слуша мъдрите им съвети и със закон ще ги наложат! Ама то е за наше добро...
О , нееееееееее!(Горното беше сарказъм , ако някой не е доразбрал)
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2864 НеутралноКрилце или кълка ....се оказа пророчески за кулинарните практики на 21 век
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
Рейтинг: 1225 ВеселоОлеле, мамооо...
Ами сега?
Като всъщност помощника на "шефа" я дообработва в микровълновата
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!"...Ролан Егюи, президент на френския Синдикат на хотелиерите и ресторантьорите (UMIH), изчислява, че едва около 20 000 от френските 120 000 заведения за хранене могат да претендират, че готвят от пресни съставки..."
И все пак да се отдаде заслужената чест на производителите на полуготови храни във Франция: Трябва да си добър готвач/технолог, за да успееш да баламосаш клиента че яде сготвена на място манджа' гурме
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#3] от "Karla Kaas":
Никой не ти казва как да си приготвяш храната. Можеш да си инсталираш и криогенна камера в кухнята и да размразяваш храната с бензинова горелка. Единственото задължително е, да предупредиш клиента, че тази храна за последен път е била прясна преди развода на Саркози. Така клиента има възможност сам да прецени дали ще го яде това или не.
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноО о о !
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Та това е много стара практика във Франция !
За пръв път видях магазините Промокеш във Франция през 1991-ва . Това е верига магазини подобна на Метро , НО от която могат да пазаруват само доказани търговци .
Моят приятел с два хотел-ресторанта чака ДВЕ години да бъде одобрен !
Е вътре има от пиле мляко , всички видове манджи (ястия ) приготвени в различни по грамаж в опаковки от Ал.фолио херметически и замразени .
Така всеки става майстор-готвач !
Karla Kaas
Рейтинг: 506 ВеселоДо коментар [#6] от "arch_":


О , нееееееееее!"Наехме цял екип да подготвя продуктите, а те – само едно момче, което изпълнява стотици поръчки на ден с микровълновата фурна"
Пък аз си мисля , че точно горният цитат е в основата на закона. 1) Другаря Беноа не издържа на конкуренцията и иска вместо той да се нагажда към новите пазарни условия да се забрани на останалите да го правят. 2) Някой "мозък" в парламента е решил , че така могат да се отворят нови работни места , да се намали безработицата и шефа му да го потупа по рамото , защото му е помогнал да се окичи с още един медал. 3) И тримата не са доизчислили , че няма да стане
Ariman
Рейтинг: 941 ВеселоДо коментар [#7] от "Чардо":
Човекът е мярка за всички неща.Дали има нещо подобно в България - ако има дай телефон за връзка и да започваме бизнес! Ергенска кухня...
Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
Рейтинг: 1225 Весело[quote#7:"Чардо"]Моят приятел с два хотел-ресторанта чака ДВЕ години да бъде одобрен !
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!Е вътре има от пиле мляко , всички видове манджи (ястия ) приготвени в различни по грамаж в опаковки от Ал.фолио херметически и замразени .
Така всеки става майстор-готвач ! [/quote]
Очевидно не всеки става майстор готвач, а само връзкарите: Твоя приятел още ли чака, или вече е клиент на мрежата?
Dehumanizer
Рейтинг: 1391 ВеселоМомчето с микровълновата печка - новият образ на френската кухня. Очаква се и конякът да излезе украински спирт и есенция, купувани от някой таен склад за хора в занаята и наливани в подходящи бутилки.
«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»Надежда
Рейтинг: 1600 ВеселоСъщо така е необходимо крема "Брюле" /каквото предполагам е това на снимката/ да се знае полуфабрикат ли е, от пресни яйца ли е?
В нашите ресторанти не пише пържените картофи бланширани ли са или не. Не че е много изискан пример, но за любителите на вкусните родопски картофи , като мен , е важно.
Поздравявам ги, важно е да ни информират, пък всеки решава с какво да се храни.
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#8] от "Karla Kaas":
Поне аз никъде не прочетох някой някому нещо да забранява. Става въпрос за кратък текст вероятно с малък шрифт в края на менюто, където пише "Всички ястия са/не са прясно приготвени". Аз примерно нямам нищо против да знам какво ям и смятам че е мое право като клиент да преценя дали искам да си давам парите за нещо което е прекарало последните 12 месеца като блокче лед. По твоята логика не би трябвало да има и списък със съставки на опаковките. Така де, така се пречи на предприемчиви хора да забогатеят примерно от хляб, която се състои от хидрогенизирани мазнини, нишесте, консерванти и набухвател, тъй като разглезения потребител поддържа назадничовото разбиране, че в хляба все пак трябва да има брашно.
Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
Рейтинг: 1225 Неутрално[quote#13:"arch_"]Поне аз никъде не прочетох някой някому нещо да забранява.[/quote]
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!Нищо не забраняват. Просто будалите дето готвят храната в ресторантите си завиждат на шмекерите които я затоплят в микро, и искат шмекерите да информират клиентите си за това.
Язък, ще принудят тази елитна верига (за която бай Чардо написа) да почне да продава на всеки сульо и пульо. Щото доста от тези 100,000 ресторанта които са били нейни клиенти, май ще затворят вратите си. Французите много жабЕта могат да изручат, ама да ги мамят с гурме манджи от микро...това едва ли ще простят.
Karla Kaas
Рейтинг: 506 НеутралноДо коментар [#13] от "arch_":
О , нееееееееее!Ако не си способен да различиш посоченото в твоята рецепта от истински хляб без да ти е нужно да го прочетеш на някой етикет , би трябвало да идеш на оторинолог и вероятно да спреш да четеш БГмама.
А сега сериозно : не виждам проблем в замръзяването ако това , което е било замразено/размразено е това , което си поръчал , вкусно е и не е вредно.
B52
Рейтинг: 1555 Любопитно[quote#15:"Karla Kaas"]А сега сериозно : не виждам проблем в замръзяването ако това , което е било замразено/размразено е това , което си поръчал , вкусно е и не е вредно.[/quote]
He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.Чукча писатель, чукча не читатель....
Опитаха се вече хората да обяснят че НИКОЙ не иска да забрани замразяването на храни и ползването на тези (полу)фабрикати, ами става дума да не се заблуждават хората че са ПРЯСНО-приготвени.
Нека да си го напишат, пък после клиентите да направят ИНФОРМИРАН избор.
Кое те затруднява в тази постановка?
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#15] от "Karla Kaas":
Нищо лошо няма в замразяването и размразяването. Аз съм на мнение, че всеки е свободен да продава каквото си иска и всеки е свободен да яде каквото му харесва. Но за да ядеш каквото ти харесва, ти трябва да знаеш какво ядеш.
Сектата БГ Мама не чета. Покрай професията си съм наясно с как се произвеждат някои храни и мога да ти кажа че в масовата храна в България има повече химия отколкото в килограм хербицид на Монсанто. Трудно можеш да различиш хидрогенизирана мазнина след съставките на една храна и е достатъчно да имаш лична култура за да разбереш, че това не е нещо за менюто на семейство с деца.
shumkar
Рейтинг: 348 НеутралноИ все пак - дори и замразените храни във Франция са страшно вкусни, за разлика от прясно приготвените ястия на Алея І във Варна. Да не говорим за националните вкусотии: салати шопски, овчарски, по гръцки, жетварски и т.н.
Karla Kaas
Рейтинг: 506 НеутралноДо коментар [#17] от "arch_":
О , нееееееееее!Значи все пак контрола трябва да се извършва във фермите , вносителите и фабриките на замръзителите , а не при крайният потребител. Само че май е много по-лесно да не харчим пари за контрол , когато можем просто да лепнем едно етикетче. Типичното евро-бюрократично мислене е намерило плодотворна почва у нас. Вече сме истински европейци!
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#19] от "Karla Kaas":
Май не искаш да вденеш. Замразената храна не е непременно вредна. Хидрогенизираните мазнини също (поне официално) в малки количества. Въпросът е че като отивам на ресторант, може да искам нещо прясно сготвено, щото примерно тази вечер ме е мързяло да готвя. Ако искам полуфабрикат, мога да мина през супермаркета на ъгъла, полуфабрикати има уникално вкусни. Ако си купуваш обеци и на кутията пише сребро, очакваш обеците да са сребърни, нали? Може да са от друга много качествена сплав, да изглеждат като сребро, но все пак ти трябва да направиш избора си, нали? Така че когато в менюто пише "прясно приготвени ястия" е заблуждение на клиента да са дълбокозамразени. Което не значи че от тях се умира.
Karla Kaas
Рейтинг: 506 ВеселоДо коментар [#20] от "arch_":
О , нееееееееее!Дали някой си мисли , че ягодите и малините , които яде през декември са токущо набрани , или че бананите през юли са отглеждани в Айтос? Пилешко хапваме ли? Дали смятаме , че пилето е заклано в задният двор на супера? Искаме ли да вденем някои неща , или не искаме?
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#21] от "Karla Kaas":
На ягодите и малините им пише къде са произведени. С малко знания по география може да се ориентираш колко са пътували. Никой не е написал на опаковката на пилето "Това пиленце живя щастливо по Родопските поля и го заклахме преди половин час, още е топло". Пише "Дълбокозамразено пиле"
Karla Kaas
Рейтинг: 506 ЛюбопитноДо коментар [#22] от "arch_":
О , нееееееееее!Къде е ресторанта , в който си ял ягоди с етикет? А преди да ги опиташ махаш ли им етикета , на който ПИШЕ от къде са? Ако са върху торта , също ли ПИШЕ от къде са?
Просто питам , ей така - да знам , да вдена , така да се каже.
Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
Рейтинг: 1225 Неутрално[quote#23:"Karla Kaas"]Къде е ресторанта , в който си ял ягоди с етикет[/quote]
). 'Ма ти май не си бил/а в такива ресторанти.
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!Пише го в менюто, fresh wild berries, fresh garden pea, etc etc, и доста други неща пише там. А пък някои още по други - липсват, понякога (като цените например
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#23] от "Karla Kaas":
"Прясно приготвена храна" не означава че всички продукти са пресни. Значи че храната е сготвена там в ресторанта, а някъде другаде и докарана замразена. С примера ти за тортата би значело че тортата е направена от майстор готвача в ресторанта, а не е от цех.
Изобщо не разбирам защо спорим. Ако отидеш в най-нормален български ресторант и си поръчаш "Картофките по рецепта на готвача, прясно задушени в масло и копър", а се окаже че ти поднасят сурогат от Метро, няма ли да недоволстваш? Става въпрос за най-елементарна потребителска култура.
7777
Рейтинг: 2297 НеутралноДо коментар [#25] от "arch_":
A man without faith is like a fish without a bicycle.Карлето просто обича да громи бюрокрацията, дори в редките случаи, когато тя си върши работата, защитавайки правото на клиента на обоснован избор.
Карле, ядеш ли хамбургери от Макдоналдс като знаеш, че са произведени от престарели млечни крави? Или предпочиташ да ядеш тези с етикетче "органично месо." Етикетчето именно бюрократите са го наложили. Или разчиташ само на вкусовите си рецептори?
То по твоята логика, бюрократите защо да се хабят да забраняват алкохола-менте, огразничавайки по този начин пазарните свободи?
Karla Kaas
Рейтинг: 506 ВеселоДо коментар [#25] от "arch_":
О , нееееееееее!Веднъж бях на вечеря в "Риц" , там имат собствен сладкар.
arch_
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#27] от "Karla Kaas":
В Риц не съм била, та да знам, но повечето качествени ресторанти си правят сами десертите.
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#9] от "Ariman":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Имаш лично съобщение !
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#12] от "a.nice":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Крема , и Брюле , и Карамел , се правят в едни големи правоъгълни форми , подобни на тези у нас за кекс ! След като се приготви една такава голяма форма , тя става върху специален поднос ! От нея се реже все едно филия от хляб или от кекс , слага се в чинийката и се полива едва тогава с карамелизиран ПАК ГОТОВ сироп от пластмасова бутилка .
Moonshine
Рейтинг: 291 НеутралноДо коментар [#5] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
То пък много е трудно да забаламосаш туриста, закърмен с БигМак и Дабъл Уупър. Важното е за него е, че е бил у Франсе и е муал гурме. По френско най-яката френска кухня може да се яде по селските кръчми. Вервай ми.
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#14] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Ти си абсолютно прав , че за французите храната е много важна , както и че готвача е на пиедестал !
Но тази практика с ГОТОВИТЕ ястия съм я виждал да се практикува и в 3 и в 4 звездни хотел-ресторанти именно от майстор-готвача .
А в единия даже отсядаше и Жан Маре доде беше жив. Но като ме видеше мене там , искаше български манджи .
Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
Рейтинг: 1225 Неутрално[quote#7:"Чардо"]Моят приятел с два хотел-ресторанта чака ДВЕ години да бъде одобрен ! [/quote]
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!Извинявай, бай Чардо, не разбрах дали твоя приятел чАка две години за да бъде одобрен, или чакА две години да го одобрят. Сложи го в параграфа "емигрантИН не разбиращ български като хората", вината е изцяло моя.
Жив и здрав
Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
Рейтинг: 1225 Неутрално[quote#31:"Stardust"]По френско най-яката френска кухня може да се яде по селските кръчми. Вервай ми. [/quote]
I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!Вярвам ти. Мен лично не ми потръгна с Франция, ама компенсирах с Италия. И чат пат френски ресторанти по Европата, препоръчани от познати коносьори. Е...плащам си "сноб' чардж", не винаги съм възхитен (щото съм преубеден, може би) ама...преживявам нЕкак си
Мустафанка
Рейтинг: 1391 РазстроеноИ, за бога, хора, уволнете всички едноръки готвачи!
Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Надежда
Рейтинг: 1600 НеутралноДо коментар [#30] от "Чардо":
Може и така да се сервират. В крем карамела, карамела се слага в него преди печене. Брюлето се поръсва със захар, която с мини горелка се карамелизира непосредствено преди консумация.
Въпроса е да ни информират. В ресторантите реално може да ти сервират всичко.
~*~
Рейтинг: 229 НеутралноДостойно начинание!
Много се нериврам, когато в ресторант ми сервират ястие от замразено месо и сос приготвен от пакетираните на прах сосове, зеленчуците и те замразени и после сваренир и после и десерта и той полуфабрикат, а като ги попиташ дали е пресно приготвен да ти кажат че е, а всъщност не е, или пък пише в менюто сезонни плодове а пък ти сервират плодове от консерва. Е как да си замълчиш, много е дразнещо, и на всичко отгоре да платиш и не малка сметка
Надежда
Рейтинг: 1600 НеутралноПропускаме и още нещо, което още Джулиани е решил за Ню Йорк,ходрогенираните мазнини. Искам да знам с какво пъжат, а не да се налага да питам. Крайно време и ЕС да ограничи % на нас. мастни киселини в една порция, стига са ни тровили.
DoPe
Рейтинг: 732 ВеселоДо коментар [#29] от "Чардо":
Чардо, сподели и с нас!
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#33] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Във Франция начисляването и плащането на ДДС към фиска е различно от това у нас : там ДДС се начислява от последния търговец който продава стока или услуга на потребителя . А у нас всеки преди да продаде нещо на следващ търговец начислява и внася във фиска .
Та за това , макар и с 2 хотел-ресторанта , за да може да закупува стока от тази верига си беше подал документите и чак след 2 години му разрешиха да закупува от там, защото там в тази верига стоката е без какъвто и да е данък.
А иначе той вярно е емигрант , но със собственост и то солидна.
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#37] от "a.nice":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Там крем карамела се пече БЕЗ карамелизираната захар . Реже една "филия" инсталира я в чинийката и полива с готов от магазина "сироп карамел".
С този готов карамел сме слагали и малко като правихме греяна ракия.
Надежда
Рейтинг: 1600 НеутралноДо коментар [#42] от "Чардо":
Направо ми е много интересно каква е тази рецепта при която този крем може да се отреже и да се пренесе парчето? Или трябва да го печеш повече? А като се замисля това с поставянето на карамела вътре, може би наистина е измислено допълнително.
А Ддс е косвен данък, който се плаща от крайния потребител, и понеже за едни яйцата са суровина, на тях данъка от тях им се връща и се начислява на готовия крем карамел. Търговците внасят ддс просто когата разликата м/у купените и продадени стоки е отрицателна. Проблема е, че дължиш данъка преди да си си взел парите от сделката, т.е. авансово.
Чардо
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#43] от "a.nice":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24В същност това си е традиционната рецепта . Взимаш една правоъгълна форма за кекс . Забъркваш сместа за крема :яйца.мляко , захар, ванилия и т.н. и я изсипваш във формата за кекс без в нея да си слагал никаква захар или карамел ! Формата я слагаш в тава с доста вода и печеш на много бавен огън , и така крема става без никакви шупли . След като изстине добре , взимаш един поднос и обръщаш върху него крема .Захлупваш го с подходящ капак и го мяташ в хладилника .
Като ти потрябва , го вадиш , режеш с нож една хубава "филия" и я слагаш в подходяща чинийка .
Карамела се продава като готов сироп в пластмасови шишета , които в първия момент ме сепнаха ! Защото по онова врем у нас в абсолютно същите и по цвят и по форма шишета се продаваше белината ! ?
Та поливаш филията крем с готовия сироп карамел и поднасяш . Ако имаш желание и украсяваш.
Опростена работа
Във Франция е изключително лесно да си не само готвач , но и майстор-готвач-=- те имат почти готови на 90-95 % почти всички ястия . За това им е нужна наистина само микровълнова фурна. В кухнята на моя приятел с 3 звезден хотел-ресторант микрото бяха 4 на брой.
Говоря в минало време , защото откак съм в Дома за стари хора Сливен за последните 5 години съм пътувал няколко пъти само до Гърция и само си мечтая пак за европейско пътуване по приятелите.
Но сега ми е по-важно следващия месец да ми подменят дясната колянна става в Г.Баня.
Приятен ден !
Надежда
Рейтинг: 1600 НеутралноДо коментар [#44] от "Чардо":
Мерси за отговора, пожелавам ви успех.