Средновековен закон за чистотата на бирата тормози бутиковите производители в Германия

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (52)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 815 Весело

    Плебейска напитка е бирата

  2. 2 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 714 Неутрално

    Хах, даже в скъпите марки западни бири имало ГМО сополи и канцерогенни химикали. Докъде стигна алчността на пивоварните.

    мурзилка
  3. 3 Профил на Долен лев педал
    Долен лев педал
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Който иска да пие наистина хубава бира,да посети Белгия!
    И да побърза,че след 20-30 години мирната религия ще забрани тази гяурска напитка!

    Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
  4. 4 Профил на Deputat 241
    Deputat 241
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    Ами така трябва да се направи и в България с казаните за ракия - да се преименуват в "казани за гроздова извара", "казани за сливов екстракт" или "казани за ябълкова амброзия"...
    И така ще варят целогодишно...

    УВАЖАЕМИ ТРОЛОВЕ! Моля следете внимателно постовете ми. От щракането на вашите минуси зависи животът на семействата ви. А аз съм тук да ви спася. Ще пиша за ваше благоденствие.
  5. 5 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 847 Неутрално

    1516 не е Средновековие.....

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  6. 6 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 924 Неутрално

    Е като искат да варят помади, да изнесат производството в Белгия.
    Какъв им е проблемът?

  7. 7 Профил на pro_bono
    pro_bono
    Рейтинг: 489 Неутрално

    Ако някой не разбира,
    става дума за бира,
    друго нещо е винцето,
    то си ни е сърцето!

  8. 8 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 318 Неутрално

    Редакцията за друго е този закон. В Германия са го направили, за да не стане като в някои други страни да ръгат разни работи и да се вдига градуса (Холандия, Белгия).

    А най-добрата бита е чешката (чешки будвар), лично мнение, а чАхкинити са по-убави от немките.

  9. 9 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#1] от "Митев":

    Долу бирата, само вино.
    Е лятото може и да направим някое изключение.

  10. 10 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 722 Любопитно

    Дано Бирата е най-големият проблем пред германците...

    Форумът е в будна кома...
  11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    До коментар [#3] от "Краде ми се мили мой!":

    Ммда.....така е !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  12. 12 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 894 Весело

    [quote#3:"Краде ми се мили мой!"]Който иска да пие наистина хубава бира,да посети Белгия! [/quote]
    един път да сме на едно мнение! крафт бирите им са супер!

  13. 13 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 924 Неутрално

    До коментар [#8] от "olimpipanov":

    Белгийската бира е най- добра. Чешката е по- добра от немската, но до белгийската не се доближава.

  14. 14 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 442 Весело

    До коментар [#4] от "Депутат 241":
    ...или" Кайсиев еликсир"!!!

    Дневник-токсичният сайт
  15. 15 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Весело

    Забелязвам, че тук някои Ганьовци са почнали да разбират и от бира. Абе, Аланкоолу, гледай си мускалите и не говори за бира. Всичко, което се прави извън Германия и Чехия може да е бироподобно питие, но не е бира. Има ли нещо друго освен упоменатите в статията съставки, значи е ла––но. То и китайска оризова бира има, която с овкусители може да уподоби истинската, ама това прави ли я хубава??? Напоследък е станало модно, Ганьо да се прави на разбирач и да хвали белгийската бира. Защо? Ами сигурно я рекламират по телевизия Планета? Фьешън е... Но е нормално де... чалга във всичко, що не и чалга в бирата??? На всички чалгаджии: Приятно ви пиене на белгийска "бира" ....

  16. 16 Профил на ТНТ
    ТНТ
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Jaaa, хер Фритше изтъква, че няма разпоредби, които да забраняват влагането на генномодифицирани съставки. Ама то закона бил от 1516 година, а пък рецептата, по която варял - от 1410-та. Какви ти ГМО-та тогава?! И моето мнение е, че ако не се спазва този закон, немската бира /а и бирата изобщо/ заминава на кино...

    Да спасим София от "Спаси София"!!!
  17. 17 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 761 Неутрално

    То е ясно за какво им е да експериментират с други материали. Търсят намаляване на разходите, за да правят от нищо нещо. Пием ги такива бири- спирт, вода и химикали.

  18. 18 Профил на mitkokitkata
    mitkokitkata
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Абе добро си им е закончето. Инак щом напитката на Фритше е добра, ще опитаме и нея- ако ще и газиран цвик да е

  19. 19 Профил на thepirineagle
    thepirineagle
    Рейтинг: 978 Неутрално

    Най-хубавите бири се произвеждат между Северно море, Рейн и Шелда,Татрите на изток и Висла. Тук-таме изключения като Сев. Италия.
    Последния път близо до Кьолн от обикновенна бензиностанция си купих 8/осем/ различни бири и всичките бяха върха!

    ThePirinEagle
  20. 20 Профил на gecheto
    gecheto
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Райнхайт или не, германските бири не стават за пиене, не говоря за масовите Бекс или Туборг, които са приемливи, а за останалите, който са само на местния пазар. Десет минути след като е сервирана бирата вече не става за пиене, щото има вкус на урина, а ако все пак речеш да пиеш две, по средата на втората те заболява главата и те държи до следващия ден. Ако това е чистата бира, аз явно не обичам бира и ще заложа на един фреш.

  21. 21 Профил на Chavo64
    Chavo64
    Рейтинг: 116 Неутрално

    Незнам какво ви е хванало но чешките и немските бири са страхотни. Говоря за оригинала и то наливно.

    chavo64
  22. 22 Профил на Deputat 241
    Deputat 241
    Рейтинг: 2579 Неутрално

    От всички немски бири най-много обичам испанската "Сан Мигел"
    Наздраве!

    УВАЖАЕМИ ТРОЛОВЕ! Моля следете внимателно постовете ми. От щракането на вашите минуси зависи животът на семействата ви. А аз съм тук да ви спася. Ще пиша за ваше благоденствие.
  23. 23 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Истината е да се спазват традициите. Колко производителя на бира има в Германия? Май към 10 000. И ниКОЙ не им пречи и да си произвеждат и продават, като някъде произвеждат само за тяхната си кръчма! И си имат своите си клиенти и почитатели.
    Какво пречи и нашите казани да си произвеждат и продават тяхна си истинска ракия и да привличат туристи и да правят не винен туризъм, а ракиен такъв? Със сигурност ще имат клиенти и почитатели, а така ще живнат и селата далече от морето.
    Но ще се бръкне в джоба и мераците на винените монополисти.

    Мамка му и прасе. /по един писател/

  24. 24 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Не съм спец, но доколкото зная законът за чистотата на бирата е голяма гордост за баварците. Имало един ощетен -- еми хубаво, нека си продава напитката под друго име, не "бира". Щом е качествена, пак ще се продава.

    И една простотия: нещо се споменава за "следи от хербицида глифозат" и после "Фритше изтъква, че няма разпоредби, които да забраняват влагането на генномодифицирани съставки". Хербицидите не са нищо генномодифицирано. Прочетете какво значи ГМО, ще бъдете изненадани, че няма нищо общо нито с химикали, нито с фулмастери.

  25. 25 Профил на Consumer СУПЕР
    Consumer
    Рейтинг: 1364 Весело

    Спомням си, че мярнах нещо в рамка, в един пивовар-музей в Байройт

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  26. 26 Профил на Черен Гана студент
    Черен Гана студент
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Наздраве и от мен с един тъмен и силен "Приматор" с капка мед вътре. Хладилникът е зареден за Saturday Night Lights - тъй де, мачовете почнаха вече. . За основно е Козел, за десерт смятам една добра халба Свияни да цокна от близкия пъб от "на чепу" дето им казват.

  27. 27 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 503 Неутрално

    До коментар [#19] от "thepirineagle":

    да внеса малко позитивизъм: най-отвратителната бира ever, която съм пил, беше немска с миризма на опушен вурст. малко мезе и бира ведно.

    иначе, любимите ми са St. Peter's Stout от ЮК и Delirium от Белгия.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  28. 28 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5672 Неутрално

    Даже и през 1410 година е имало стандарти, а сега не знаем ,какво ядем и пием.

  29. 29 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 924 Неутрално

    Бирата е била мнооого популярна още в Китай, Месопотамия, Сирия хилядолетия преди Хр. В Европа става масова на доста места и това, че нечий немски/ тогава Германия няма/ селски феодал е решил да си пише закон, си е негова работа.Типичната светла немска бира е с цвят на вода и ти я сервират в разни епруветки от 200 мл и ако в Белгия, Холандия и Чехия ти дадат такова нещо, ще стане скандал. Който иска да се подчинява на един закон, но за останалите той е врата в полето. Няма да забравя с каква надежда навремето си взех Битбургер/ бира №1....../ и каква трагедия беше. Който спазва закона, моля, да не пие и Гинес, защото е противозаконна бира.

  30. 30 Профил на Росен    съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    ...финансовото министерство на Германия........

    Си поръчва бира от спорната.
    Ето това е доказателство за качеството на бирата и некачественият донякъде шест вековен германски закон.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  31. 31 Профил на Hafen der Wahrheit
    Hafen der Wahrheit
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Благодаря за свежата статия!
    Приемам го лично!!!


    Преглед на профил
    Hafen der Wahrheit
    Рейтинг: 2342 Неутрално

    14
    00:05
    23 апр, 2016

    Това не е по темата, но не видях подобна. Днеска т.ест вчера германците честваха 500 годишнина от направата на първата немска бира. Меркел като отпи, направи гримаса, но пък за това държа дълга реч, колкото е дълга историята на немската бира!

    Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
  32. 32 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    [quote#15:"minusm"]Ганьо да се прави на разбирач и да хвали белгийската бир[/quote]
    Пич, белгийската бира, както и белгийският шоколад са нещо като бранд, гаранция за супер качество.
    Законът за немската бира е част от фолклора, и резултатът е някакво подобие на нашето домашно вино, не лошо, но нямащо нищо общо с изисканите вина, които се продават по 500- 1000 лв бутилката. Да не говорим, че от гроздов сок се произвеждат класически вина (сухи, полусухи и сладки), ликьорни, шампанизирани, газирани, разни сангрии и т.н. Белгийците правят подобни неща с бирата - светла, червена, тъмна, високоалкохолна, отлежала, с плодов вкус и какво ли не? Така че остави на мира белгийците, достатъчно е, че французите непрекъснато им се подиграват за щяло и не щяло.

  33. 33 Профил на sasvirco
    sasvirco
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#15] от "minusm":

    Въпрос на вкус. Аз лично не си падам много по лагерите, и масовите чешки и немски бири не са ми по вкуса.

  34. 34 Профил на iazdakaja
    iazdakaja
    Рейтинг: 991 Неутрално

    До коментар [#32] от "historama":


    [quote#32:"historama"]Законът за немската бира е част от фолклора[/quote]

    Така те искат да си мислиш ти.
    Такива разпоредби е издавал всеки феодал в цяла Европа редовно (и ги е махал също) - най-вече след катаклизми - за да не се слагат боклуци в продуктите. По същите причини немците вадят този текст след 1та св.война, т.е. е на 100г, не на 500. Не знам защото точно този, след като само в Бавария е имало поне следните, същите, по-стари:
    1156г - Аугсбург
    1303г - Нюрнберг
    1363г - Мюнхен
    1447г - Мюнхен
    1469г - Регенсбург
    1493г - Ландсхут

    Най-старият запазен текст в Европа е 974г от Лютих (днес Лиеж в Белгия), а в света е 1800г преди Хр. от Вавилон.

    Немците просто са забелязали, че разните американци и японци им пада шапката като чуят "500 години" и са оставили нещата така. Впрочем този е важал само 35г (1516 - 1551).

  35. 35 Профил на iazdakaja
    iazdakaja
    Рейтинг: 991 Неутрално

    До коментар [#29] от "grayeagle":


    [quote#29:"grayeagle"]че нечий немски селски феодал е решил да си пише закон, си е негова работа[/quote]

    Точно, виж предишния пост.

  36. 36 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#32] от "historama":

    Не са белгийците проблем, пич, а българите. Аз също ползувам белгийски продукти с лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус в тях (да, точно така, тези двете от БДС), но не ми минава през ума да ги наричам "българско кисело мляко" примерно... Това с шоколада е пълна глупост... марката е "белгийски пралини (т.е. бонбони, или както се казва на български)", а не "белгийски шоколад". Шоколадът Е швейцарско откритие и техен продукт... За бирата с плодов вкус въобще пък няма какво да говорим. Това е, масовият българин е чалгаджия, вкусът и разбиранията му за света са пълна чалга. Да пиеш белгийска "бира" е все едно да пиеш немско "вино"... това е гавра с добрия вкус! Ти би ли пил "пенливо вино", ако не е шампанско??????????????? Не ми отговаряй, сигурен съм, че се кефиш на "Искра"...

  37. 37 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#33] от "sasvirco":

    Е, и? Сигурен съм, че по света има и много хора, които не харесват швейцарски часовници. Това променя ли с нещо факта, че тези часовници са недостижим за останалите стандарт?

  38. 38 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    [quote#36:"minusm"]а не "белгийски шоколад". Шоколадът Е швейцарско откритие и техен продукт..[/quote]
    не знам чие откритие е шоколада, но знам че белгийският е супер. Сещам се за една марка, Côte d'Or - синоним на супер качество, при нормална цена. Chocolat belge е марка пич, и белгийците се гордеят. Нещо дразнят ли те?

    [quote#36:"minusm"]Не ми отговаряй, сигурен съм, че се кефиш на "Искра"... [/quote]
    Има и "Магура", произведено по класическата френска технология. Бутилките "лежат" в едноименната пещера. Ти може и да не си чувал за него, за съжаление е доста рядко. Признавам, френско си позволявам за Нова година, не от най-скъпите, но достатъчно добро - Veuve Cliquot Ponsardin

    Черешова бира не съм пил, но момичетата я харесват. Нещо напротив?

  39. 39 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    До коментар [#37] от "minusm":

    "...Сигурен съм, че по света има и много хора, които не харесват швейцарски часовници..."

    Няма такива. Има само хора, които не могат да си ги позволят, дори един Swatch.
    Преди 30 години часовникът бе почти лукс. Вече не е така, има добри часовници за 10 евро, има и престижни за 500 лв., и за 100 000 лв.
    Иначе всичките показват 12 часа (дигиталните и повече).

  40. 40 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 761 Неутрално

    [quote#0:"Дневник"]Това е средновековно правило за безопасност на храните, според което бирата може да съдържа само вода, ечемик, хмел, а на по-късен етап са добавени и дрожди. Законът е обнародван през 1516 г. от херцог Вилхелм IV от Мюнхен [/quote]

    Никога не е късно да научиш нещо. Значи през 16 век Ренесансът още е успявал някак си да заобикаля около Германия, за сметка на това са били напред в технологиите и са пиели яко безалкохолна бира, щото алкохолна още не е имало.

  41. 41 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#39] от "historama":


    [quote#39:"historama"]Вече не е така, има добри часовници за 10 евро, има и престижни за 500 лв[/quote]

    Ако говорим за престиж в Хоремага на село, може. Лично аз не нося скъпи часовници, но и през ум не би ми минало да си помисля, че часовник за 500 лв. може да се нарече "престижен"...
    Това, че някакви "момичета" харесвали черешова "бира" не я прави истинска. Ако въпросните "момичета" се кефят на каруцарски псувни, то значи ли това, че тези псувни са "изискан език"? Не.
    Въобще липсата на усет за оригиналността и традицията като качество на даден продукт е много характерна за чалга-душичките, продукт на менте-културата, или както преди се наричаше: култура на ерзац-продукцията в България.
    Между другото... и аз се кефя на берлинските творения понякога, но никога не бих ги охарактеризирал като бира, те са просто бироподобни продукти...
    Както е отговорил пословичният британски лорд на Байганювия
    въпрос, как и той да си направи такава хубава морава пред дома: "Нищо сложно: В понеделник и петък косите в продължение на 500 до 600 години и готово...."

  42. 42 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    [quote#41:"minusm"]през ум не би ми минало да си помисля, че часовник за 500 лв. може да се нарече "престижен"... [/quote]
    написах 500 лв, защото за тези пари можеш да си купиш кварцов Tissot със сапфирено стъкло и стоманена верижка.
    Може и да си прав, престижния часовник трябва да бъде швейцарска марка, самонавиващ се, със сапфирено стъкло и солидна стоманена верижка. А такива с марките Longines, особено Omega отиват над 7000 лв.
    Пич, да оставим бирата! Изисканите дами, дори и млади, пият шампанско, вино.
    Не чух мнението ти за "Магура"? Ако случайно го видиш, опитай го. Заслужава си.
    Иначе

    [quote#41:"minusm"]Това, че някакви "момичета" харесвали черешова "бира" не я прави истинска.[/quote]

  43. 43 Профил на sasvirco
    sasvirco
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#37] от "minusm":

    http://www.ratebeer.com/beer/top-50/. Вземи си лупата да търсиш немските и чешки невероятни бири.

  44. 44 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#42] от "historama":

    Ами точно де... както сам си се досетил, с кварцов часовник с метална каишка можеш само да се изложиш. Ако ще се носи такъв то по-добре да е японски, поне може да минеш за независим/бунтар, но швейцарски с тия характеристики си е с фактор престиж под нулата. Престижните марки започват от Омега нататък. За нормален човек, разбира се, не за хай-лайфа, щото дори за средната класа (в Европа) Омегата трябва да е поне позлатен, ако не и със златна верижка, което значи в левове поне петцифрена сума, поради което примерно аз никога няма да мога да си го позволя, което не значи, че ще си заровя главата в пясъка и ще кажа, че гроздето е кисело... Все пак часовникът се купува веднъж за цял живот, така че е нормално да е доста скъп, при условие, че дори автомобилите се сменят от време на време, но часовникът си остава...
    "Едни момичета" и "изискани дами" въобще не са идентични понятия. Иначе да, една изискана дама не може да има мнение по въпроса за бирата, защото тя такова нещо не пие.
    Това с "Магурата" е логическа грешка в аргументацията, колега. Пишеш, че се прави с робско следване на френската технология. Ами тогава това е все едно в Белгия да се вари бира по баварска технология. Но тогава този спор нямаше да го има, защото никакви черешки нямаше да бутат вътре...

  45. 45 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#43] от "sasvirco":

    Пич, ти това сериозно ли???
    Направо ме разби. Сега дай и бразилска класация за кисело мляко... сигурен съм, че няма да има нито една българска или гръцка марка... Е, и? Значи ли това, че техните йогуртоподобия са кисели млека по БДС??? Това си е то чалгата в мисленето... кое е фьешън, а не кое е добро само по себе си...

  46. 46 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    [quote#44:"minusm"]Все пак часовникът се купува веднъж за цял живот, така че е нормално да е доста скъп, при условие, че дори автомобилите се сменят от време на време, но часовникът си остава... [/quote]
    Пич, тъжна работа, 1 часовник за цял живот.

  47. 47 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#46] от "historama":

    Пич, ти си тъжна работа бе... Не е казано, че е един, а че като се купи, остава си. Човек може и двеста скъпи часовника да си купи, ако има пари, но те ще си му работят цял живот... Ама ти явно си живееш в света на пластмасовите ментета и не схващаш... Оф, за какво ли въобще си губя времето да говоря за стил с наследници на шумкари и мандрообирджии...

  48. 48 Профил на sasvirco
    sasvirco
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#45] от "minusm":

    Явно не намери лупата, и реши да ме наречеш чалгаджия. Но е факт, че чешките бири, освен в пилз зоната, в другите стилове са средна работа. Пий си чешките лагери, предавай швейцарският си часовник на поколенията и си свиркай. Аз ще си живея в света на крафт бирата, а като ме заинтересува колко е часа, ще си отключа телефона.

  49. 49 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#48] от "sasvirco":

    Да бъдем коректни: Нарекох те "шумкарско чедо", а "чалгаджия" сам си се нарече...

  50. 50 Профил на sasvirco
    sasvirco
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#49] от "minusm":

    Не че има някакво значение.

    "Това си е то чалгата в мисленето... кое е фьешън, а не кое е добро само по себе.."

    Виждам и от другите ти коментарчета, че си падаш по тънките ад хоминем атаки . Аз мисля да пропусна. Имам си такъв чичак като теб в къщи, с меродавни мнения по всички въпроси.

  51. 51 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 161 Неутрално

    До коментар [#50] от "sasvirco":

    О, не, прекалено си ми непознат, че да те атакувам... Просто като представител на вида те възприемам... за мен всичкото чалгаджия, шумкар итн. е една аморфна маса с някакви общи качества... сега може ти лично да не притежаваш целия набор от кофти черти на характера, но принадлежейки към тази група, все едно ги притежаваш...

  52. 52 Профил на sasvirco
    sasvirco
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#51] от "minusm":

    Ами, добре дошъл в групата. Покриваш 90% от собствените си критерии.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #